Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Brexit: Καταψηφίστηκε η συμφωνία – Η πιο βαριά ήττα κυβέρνησης τον τελευταίο αιώνα
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Καταψηφίστηκε η συμφωνία – Η πιο βαριά ήττα κυβέρνησης τον τελευταίο αιώνα

Βαριά συντριβή υπέστη η Τερέζα Μέι, στην ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη συμφωνία του Brexit, στην οποία κατέληξε με την ΕΕ. Συνολικά 432 βουλευτές καταψήφισαν τη συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού και μόλις 202 ψήφισαν υπέρ. Αυτή ήταν η πιο βαριά ήττα για βρετανική κυβέρνηση στη Βουλή των Κοινοτήτων τον τελευταίο αιώνα, σύμφωνα με τα διεθνή […]

Brexit: Καταψηφίστηκε η συμφωνία - Η πιο βαριά ήττα κυβέρνησης τον τελευταίο αιώνα

Βαριά συντριβή υπέστη η Τερέζα Μέι, στην ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη συμφωνία του Brexit, στην οποία κατέληξε με την ΕΕ.

Συνολικά 432 βουλευτές καταψήφισαν τη συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού και μόλις 202 ψήφισαν υπέρ. Αυτή ήταν η πιο βαριά ήττα για βρετανική κυβέρνηση στη Βουλή των Κοινοτήτων τον τελευταίο αιώνα, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ.

«Αυτό το αποτέλεσμα μας λέει τι δεν θέλουν οι βουλευτές. Αλλά δεν μας λέει τι θέλουν», είπε η Μέι αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί αν η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Αμέσως μετά, ο Τζέρεμι Κόρμιν κατέθεσε πρόταση μομφής, προσθέτοντας ότι θα συζητηθεί την Τετάρτη, «προκειμένου οι βουλευτές να εκφραστούν για την ανικανότητα της κυβέρνησης».

Δεν πρέπει να μείνει στο τραπέζι η πρόταση για Brexit χωρίς συμφωνία, τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών, προσθέτοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί η παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση.

Η πρωθυπουργός δεν κατάφερε να πείσει τους βουλευτές ούτε με την ομιλία της πριν από την ψηφοφορία, στην οποία τους τόνισε πως η μόνη επιλογή που υπάρχει είναι να ψηφιστεί η συμφωνία που έφερε από τις Βρυξέλλες.

«Αυτή είναι η πιο σημαντική ψηφοφορία που θα μετάσχει ο καθένας από εμάς σε όλη την πολιτική σταδιοδρομία του. Έχει έρθει η ώρα όλοι μας να πάρουμε μια απόφαση που θα καθορίσει τη χώρα μας για τις επόμενες δεκαετίες. Μια απόφαση που θα πρέπει να αιτιολογήσουμε και να ζήσουμε με αυτή για πολλά χρόνια. Κάθε ψήφος κατά της συμφωνίας είναι ψήφος για αβεβαιότητα και διχασμό», ήταν η προειδοποίησή της.

Αντίδραση Τουσκ

Μόλις ανακοινώθηκαν το αποτέλεσμα στο βρετανικό κοινοβούλιο ο Ντόναλντ Τουσκ σχολίασε μέσω Twitter.

«Εάν μια συμφωνία είναι αδύνατη και κανείς δεν την θέλει, τότε ποιος θα έχει επιτέλους το θάρρος να πει ποια είναι η μόνη θετική λύση;», έγραψε.

Κουρτς: Δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση 

O καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς διαμήνυσε ότι η συμφωνία μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών για το Brexit δεν επιδέχεται επαναδιαπραγμάτευσης.

«Λυπάμαι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης», έγραψε στο Twitter.

Γιούνκερ: Σχεδόν τελείωσε ο χρόνος, ξεκαθαρίστε τις προθέσεις σας

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε τη λύπη του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και διεμήνυσε στο Λονδίνο ότι τελειώνει ο χρόνος, καλώντας τη Βρετανία να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της.

«Ο κίνδυνος για άτακτη αποχώρηση αυξήθηκε με το αποψινό αποτέλεσμα. Ενώ δεν θέλουμε να συμβεί αυτό, η Κομισιόν θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε να διασφαλίσει ότι η ΕΕ θα είναι πλήρως προετοιμασμένη», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Καλώ τη Βρετανία να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της το ταχύτερο δυνατόν. Ο χρόνος σχεδόν τελείωσε», προειδοποίησε ο Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι σε ό,τι αφορά την ΕΕ, η διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας αποχώρησης συνεχίζεται, ενώ τη χαρακτήρισε «δίκαιο συμβιβασμό» και την καλύτερη πιθανή συμφωνία.

«Μειώνει τη ζημία του Brexit για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη. Είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί μία συντεταγμένη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ», υπογράμμισε.

Ακόμη, σημείωσε ότι η Κομισιόν επέδειξε ευελιξία και δημιουργικότητα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία.

«Εγώ και ο Ντόναλντ Τουσκ δείξαμε καλή θέληση, προσφέροντας επιπλέον διευκρινίσεις και διαβεβαιώσεις στις επιστολές που ανταλλάξαμε με την Τερέζα Μέι τις τελευταίες ημέρες».

Λουξεμβούργο και Ιρλανδία προετοιμάζονται για αποχώρηση 

Το Λουξεμβούργο εντείνει τις προετοιμασίες του για να αντιμετωπίσει μια “χαοτική” έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.

«Χρειαζόμαστε ένα γρήγορο και ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς θα προχωρήσουμε», έγραψε στο Twitter ο Ξαβιέ Μπετέλ.

«Οι εσωτερικές προετοιμασίες μας για να περιορίσουμε τη ζημιά στην περίπτωση μιας μη συμφωνίας θα προχωρήσουν ολοταχώς», πρόσθεσε.

Μακρόν: Οι Βρετανοί θα είναι οι «μεγάλοι χαμένοι» αν αποχωρήσουν χωρίς συμφωνία

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε απόψε ότι η Βρετανία θα είναι η «μεγαλύτερη χαμένη» αν προχωρήσει σε ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία με την ΕΕ.

«Πρώτη επιλογή, προχωρούν προς μια μη συμφωνία. Λένε: Δεν υπάρχει συμφωνία. Αυτό είναι τρομακτικό για όλους. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα είναι οι Βρετανοί» είπε ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας σε δημάρχους.

Η δήλωση αυτή έγινε μετά την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, όταν ο Μακρόν πληροφορήθηκε το αποτέλεσμα ενώ συνεχιζόταν, επί σχεδόν επτά ώρες, η διαβούλευσή του με τοπικούς αξιωματούχους στο πλαίσιο της ευρείας, δημόσιας συζήτησης που ξεκίνησε για να αντιμετωπιστεί η κρίση των «κίτρινων γιλέκων».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε «όσο πιο μακριά μπορούσε» με την τρέχουσα πρότασή της,πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος. Σχολίασε επίσης ότι η πιθανότητα να ζητήσει η Βρετανία «παράταση» στο άρθρο 50 –δηλαδή να μην αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου αλλά αργότερα– δημιουργεί «αβεβαιότητα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις