Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / ΕΝΦΙΑ: Τι φόρο θα πληρώσουμε το 2019, το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

ΕΝΦΙΑ: Τι φόρο θα πληρώσουμε το 2019, το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών

Μειωμένος κατά 10% μεσοσταθμικά αναμένεται να είναι ο ΕΝΦΙΑ  Σύμφωνα με όσα έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ο ΕΝΦΙΑ προβλέπεται να είναι μειωμένος κατά 30% ή κατά 55 ευρώ κατά μέσο όρο για τους φορολογουμένους που διαθέτουν πολύ μικρή ακίνητη περιουσία, η οποία δεν ξεπερνά τις 60.000 ευρώ. Ωστόσο, όσοι διαθέτουν μεγαλύτερη περιουσία το όφελος θα είναι της […]

ΕΝΦΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ

Μειωμένος κατά 10% μεσοσταθμικά αναμένεται να είναι ο ΕΝΦΙΑ 

Σύμφωνα με όσα έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ο ΕΝΦΙΑ προβλέπεται να είναι μειωμένος κατά 30% ή κατά 55 ευρώ κατά μέσο όρο για τους φορολογουμένους που διαθέτουν πολύ μικρή ακίνητη περιουσία, η οποία δεν ξεπερνά τις 60.000 ευρώ.

Ωστόσο, όσοι διαθέτουν μεγαλύτερη περιουσία το όφελος θα είναι της τάξεως των 30, 50, 60 και 70 ευρώ.

Αυτό όμως που δεν έχει επισημανθεί είναι ότι, οι συγκεκριμένες μειώσεις δεν θα ισχύσουν στην περίπτωση που αποφασιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2018 να υπολογιστεί με βάση τις αντικειμενικές αξίες που θα προκύψουν από τη δεύτερη αναπροσαρμογή.

Ποιοι “χάνουν”

Εάν αυτό συμβεί, μεγάλοι χαμένοι θα είναι για άλλη μια χρονιά οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους μεσαία ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Αυτοί θα εξακολουθούν να επιβαρύνονται με υπέρογκους φόρους.

Την ίδια στιγμή, οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν πρέπει να ξεχνούν ότι μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου θα κληθούν να πληρώσουν την πέμπτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, συνολικού ύψους περίπου 616 εκατ. ευρώ.

Η πληρωμή της δόσης μετά την 31η Δεκεμβρίου επιβαρύνεται με πρόστιμο 0,73% του ποσού της δόσης.

Οι εκτιμητές για τις αντικειμενικές

Οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ στα μέσα του 2019 και ενδεχομένως να τροποποιηθούν όχι μόνον οι τιμές ζώνης αλλά και οι συντελεστές εμπορικότητας.

Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να επανεξετάσει τον τρόπο προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών τροποποιώντας τους συντελεστές με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέγγιση της πραγματικής αξίας ενός ακινήτου, σε συνδυασμό βέβαια με την προσφορά και τη ζήτηση που καταγράφονται στην αγορά ακινήτων.

Αυτό σημαίνει ότι και τα επόμενα δύο χρόνια θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές τόσο στον ΕΝΦΙΑ όσο και στους υπόλοιπους φόρους που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις