Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τι αλλάζει στις γονικές άδειες στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ!
ΕΛΛΑΔΑ

Τι αλλάζει στις γονικές άδειες στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ!

Τρίμηνη άδεια μητρότητας θα δικαιούνται και οι μητέρες που αποκτούν τέκνο από υιοθεσία, κατ’ αντιστοιχία με τη άδεια λοχείας που χορηγείται στις φυσικές μητέρες μετά τον τοκετό, ενώ η άδεια αυτή επεκτείνεται και στον θετό πατέρα. Οι ανάδοχοι γονείς θα δικαιούνται επίσης τις ίδιες άδειες με τους φυσικούς γονείς για την φροντίδα και ανατροφή του […]

Τρίμηνη άδεια μητρότητας θα δικαιούνται και οι μητέρες που αποκτούν τέκνο από υιοθεσία, κατ’ αντιστοιχία με τη άδεια λοχείας που χορηγείται στις φυσικές μητέρες μετά τον τοκετό, ενώ η άδεια αυτή επεκτείνεται και στον θετό πατέρα. Οι ανάδοχοι γονείς θα δικαιούνται επίσης τις ίδιες άδειες με τους φυσικούς γονείς για την φροντίδα και ανατροφή του ανηλίκου, ενώ τρίμηνη άδεια μητρότητας θα λαμβάνουν και οι γονείς, που αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.

Αυξάνονται, εξάλλου, από 10 σε 14 οι ημέρες τη άδειας εξετάσεων για τους μόνιμους υπαλλήλους Δημοσίου, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, όπως ισχύει δηλαδή για τους συναδέλφους τους ΙΔΑΧ, οι οποίοι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους υπαλλήλους σε ζητήματα μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης. Καταργείται το όριο των 45 ετών για τη συμμετοχή υπαλλήλων σε προγράμματα μεταπτυχιακής εκπαίδευσης. Θεσπίζεται, ακόμα, το Πιστοποιητικό Διοικητικής Επάρκειας για δημοσίους υπαλλήλους κατηγορίας ΔΕ, ενώ προβλέπεται ότι για τους κατόχους αυτού του πιστοποιητικού ο χρόνος που απαιτείται για τη βαθμολογική εξέλιξη μειώνεται συνολικά κατά ένα έτος, ενώ η κατοχή του μοριοδοτείται με 30 μόρια κατά τις διαδικασίες επιλογής τμηματαρχών.

Δυνατότητα απόσπασης και μετάταξης θα δικαιούται ο υπάλληλος που επικαλείται λόγους υγείας όχι μόνο του εαυτού του αλλά και τον/την σύζυγο/συμβιούντα ή πρόσωπο με α΄ βαθμό συγγένειας. Ορίζεται τρίμηνη προθεσμία για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε περίπτωση που το πόρισμα από διενεργηθείσα ΕΔΕ διαπιστώνει τη διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος από συγκεκριμένο υπάλληλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η ΑΔΕΔΥ για τα επιδόματα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις