Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

09

Ιουνίου 2023

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Φυτικές τροφές για περισσότερη ενέργεια στην προπόνηση
ΥΓΕΙΑ

Φυτικές τροφές για περισσότερη ενέργεια στην προπόνηση

Είναι λογικό σε γενικές γραμμές να πιστεύουμε ότι οι αθλητές καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες κρέατος, αφού η πρωτεΐνη είναι αναγκαία για την αύξηση της μυϊκής τους μάζας και της αντοχής τους. Στην πραγματικότητα όμως ένα τεράστιο μέρος της διατροφής ενός αθλητή αποτελείται από φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Στην ουσία, οι φυτικές ίνες που βρίσκουμε στα φρούτα […]

Είναι λογικό σε γενικές γραμμές να πιστεύουμε ότι οι αθλητές καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες κρέατος, αφού η πρωτεΐνη είναι αναγκαία για την αύξηση της μυϊκής τους μάζας και της αντοχής τους. Στην πραγματικότητα όμως ένα τεράστιο μέρος της διατροφής ενός αθλητή αποτελείται από φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Στην ουσία, οι φυτικές ίνες που βρίσκουμε στα φρούτα και στα λαχανικά μας χορταίνουν για πολλή ώρα, δεν μας προσφέρουν περιττές θερμίδες. Οι διαλυτές ίνες, όπως αυτές που βρίσκουμε στα μήλα, στη βρώμη, στους ξηρούς καρπούς και στα φασόλια, δένονται με οξέα στο λεπτό έντερο, ελαττώνοντας τη χοληστερόλη και ισοσταθμίζοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Οι διατροφές με βάση τα φρούτα και τα λαχανικά είναι χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά και διατροφική χοληστερόλη. Περιέχουν όμως αρκετά πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Τα βρίσκουμε σε τροφές όπως το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί, και μας βοηθούν να μειώσουμε την ανοχή στην ινσουλίνη, ελαττώνοντας συνεπώς τον κίνδυνο διαβήτη.

Από την άλλη, φυτικές πρωτεΐνες βρίσκουμε στις φακές, στα μπιζέλια και στα φασόλια, και μας βοηθούν να ρίξουμε την αρτηριακή μας πίεση, με αποτέλεσμα να γίνεται καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, και όλα μας τα ζωτικά όργανα να λειτουργούν σωστά. Οι πρωτεΐνες των φυτών ελαττώνουν την κακή, LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια από το αίμα, και προστατεύουν την υγεία της καρδιάς μας.

Τέλος, οι φυτικές στερόλες είναι χημικές ενώσεις που βρίσκονται στις φυτικές τροφές. Η δομή τους είναι παρόμοια με αυτή της χοληστερόλης, αλλά αυτό που κάνουν είναι να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ελαττώνουν την αρτηριακή πίεση, και ταυτόχρονα βοηθούν τον οργανισμό να επανέλθει πιο γρήγορα μετά από την γυμναστική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Βρυγμός, τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις