Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Γεμάτα τα σεντούκια με 30 δισ.!
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεμάτα τα σεντούκια με 30 δισ.!

Δυστυχώς ο φόβος κρατάει τους Έλληνες ακόμη εκτός τραπεζών… Τα χρήματα τα οποία βρίσκονται εκτός των τραπεζών φτάνουν στο ποσό των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο λόγος είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στην οικονομία, αλλά και ο φόβος για ακόμη μια κρίση ή ακόμη και ένα ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων, […]

Δυστυχώς ο φόβος κρατάει τους Έλληνες ακόμη εκτός τραπεζών… Τα χρήματα τα οποία βρίσκονται εκτός των τραπεζών φτάνουν στο ποσό των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο λόγος είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στην οικονομία, αλλά και ο φόβος για ακόμη μια κρίση ή ακόμη και ένα ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων, παρά το γεγονός πως το τραπεζικό σύστημα εμφανίζεται πλέον σταθερό και δυνατό και η προοπτική ενός Grexit δεν υπάρχει…

Κατά την Τράπεζα της Ελλάδος

  1. Η αξία των μετρητών εκτός τραπεζών είναι 31,977 δισ. ευρώ. Ποσό αυξημένο σε σχέση με το 2017, οπότε το ποσό εκτός τραπεζών ανερχόταν σε 31,1 δισ. ευρώ.
  2. Από το 2002 μέχρι περίπου και τα τέλη του 2009 η νομισματική κυκλοφορία στη χώρα μας, ως ποσοστό του ΑΠΕ, αυξανόταν περίπου με παρόμοιους ρυθμούς με τη ζώνη του ευρώ. Στα μέσα του 2012, τα μετρητά εκτός τραπεζών ξεπερνούσαν το 20% του ΑΕΠ.
  3. Μετά τα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2015 με τους Ευρωπαίους δανειστές, που οδήγησε μεταξύ άλλων και στην επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίου, η νομισματική κυκλοφορία άγγισε απίστευτα ποσοστά και έκανε ρεκόρ προσεγγίζοντας το 28% του ΑΠΕ το καλοκαίρι του 2015.
  4. Από τότε και μετά τα capital controls και τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα άρχισαν να ρίχνουν το ποσοστό της νομισματικής κυκλοφορίας, η οποία όμως παραμένει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα τα χρήματα εκτός τραπεζών φτάνουν το 16% του ΑΕΠ, ενώ στην ευρωζώνη στο 10%.

Συμπερασματικά! Ο λόγος που οι Έλληνες κρατούν τα χρήματά τους εκτός τραπεζών είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εφάπαξ χορήγηση 1.000 ευρώ ανά άνεργο πρώην εργαζόμενο συγκεκριμένων εταιρειών

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις