Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / 151 πρόθυμοι για τις Πρέσπες
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

151 πρόθυμοι για τις Πρέσπες

Η κυβέρνηση βλέπει ότι θα βρεθούν οι 151 βουλευτές για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει ότι «εάν αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ, θα οδηγηθούμε σε κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, όπως σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ισπανία» και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «η Συμφωνία θα κυρωθεί με περισσότερες από 151 ψήφους. Βουλευτές […]

Η κυβέρνηση βλέπει ότι θα βρεθούν οι 151 βουλευτές για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει ότι «εάν αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ, θα οδηγηθούμε σε κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, όπως σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ισπανία» και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «η Συμφωνία θα κυρωθεί με περισσότερες από 151 ψήφους. Βουλευτές του Ποταμιού προσανατολίζονται να δώσουν θετική ψήφο στην συμφωνία. Δεν προκύπτει απώλεια της εμπιστοσύνης της Βουλής, καθώς ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει σαφώς ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, όμως δεν θα στηρίξει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης».

Σε ό,τι αφορά στα δημοσιεύματα που αφορούν την ψήφιση της Συμφωνίας και του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είπε ότι «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», σημειώνοντας πως «το πρωτόκολλο θα κυρωθεί με απόσταση λίγων ημερών από τη στιγμή που θα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών για κύρωση στη Βουλή, εφόσον υπερψηφιστεί με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών και είναι προφανές ότι αυτός είναι και ο στόχος της κυβέρνησης».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι όλα όσα λέγονται σε σχέση με πιθανή μετάθεση της ψήφισης του πρωτοκόλλου για την είσοδο στο ΝΑΤΟ μετά τις εκλογές είναι απολύτως ανοησίες. Ο στόχος της κυβέρνησης και οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί, δείχνουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί με πάνω από 151 ψήφους. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι τέσσερις βουλευτές του Ποταμιού, συμπεριλαμβανομένου του κ. Θεοδωράκη, έχουν ταχθεί θετικά υπέρ της Συμφωνίας. «Δεν θεωρώ ότι με τον τρόπο που εξελίσσεται η συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα υπάρχει κάποιος λόγος για να αλλάξουν την τοποθέτησή του και κάτι τέτοιο προκύπτει και από τις δηλώσεις τους το τελευταίο διάστημα» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σε ερώτηση για την πρόθεση της ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Είναι καλοδεχούμενη, αναμένουμε τον κ. Μητσοτάκη να επαναλάβει την κίνηση που έκανε τον προηγούμενο Ιούνιο για να λάβει την ίδια ακριβώς απάντηση. Δεν εξετάζουμε κανένα απολύτως ενδεχόμενο, δεν προκύπτει ότι θα υπάρξει κατά κανένα τρόπο απώλεια, ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ωστόσο δεν θα υπερψηφίσει ποτέ μια πρόταση δυσπιστίας που θα καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης ή οποίος άλλος από την παρούσα Βουλή. Με αυτή την έννοια θα έχουμε μια κυβέρνηση, όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, – θα λειτουργεί με τη λεγόμενη ανοχή. Δεν υφίσταται κανένας λόγος για να υπάρξει οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη, φέρνοντας ως παράδειγμα τις εξελίξεις στην Ισπανία με τους Σοσιαλιστές και τη στήριξη των Ποδέμος.

Εάν για κάποια διάταξη δεν υφίσταται συναίνεση, αυτή απλώς δεν αναθεωρείται. Τούτο όμως δεν μπορεί να προσφέρει ή να οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός επιχειρήματος που λέει ότι επειδή δεν συμφωνούμε στην Α’ διάταξη δεν θα συμφωνήσουμε και στη Β’ διάταξη. Η γνώμη μου είναι ότι η ΝΔ ψάχνει μια αφορμή ή μια πρόφαση να αποχωρήσει από τη διαδικασία, γιατί έχω την εντύπωση ότι δεν θέλει την αναθεώρηση ιδιαίτερα εκείνων των άρθρων του Συντάγματος που προσφέρουν ιδιαίτερα προνόμια και προστασία στο πολιτικό προσωπικό έναντι του φυσικού δικαστή. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια στη συνταγματικής αναθεώρησης -συζήτηση και ψήφιση προς τροποποίηση άρθρων- στην ολομέλεια της Βουλής να υπερψηφίσει την τροποποίηση του άρθρου 86, στην οποία στα λόγια συμφωνούμε όλοι. Εάν δεν το κάνει, τότε δεν θα έχει καμία σημασία, θα έχει εμπεδώσει, με τη στάση του, το θεσμικό πλαίσιο ατιμωρησίας και αυτό θα είναι ένα πολιτικό ατόπημα που θα τον ακολουθεί.

Οι εκλογές θα κριθούν και στα επιτεύγματα της κυβέρνησης στην οικονομία και στα όσα έχει κάνει στο επίπεδο του κοινωνικού κράτους και στα όσα έχει κάνει στο επίπεδο της θεσμικής θωράκισης της Πολιτείας απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς». Προσέθεσε δε ότι οι εκλογές θα κριθούν από το «κατά ποσό η κυβέρνηση θα καταφέρει να επιλύσει ιστορικές εκκρεμότητες που βαραίνουν τη χώρα για παρά πολλά χρόνια -όπως το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Αλλά από το κατά ποσό η κυβέρνηση θα έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για τα σκάνδαλα διαφθοράς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πολιτικά τάκλιν

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις