Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Έρχεται το πρώτο “κύμα” πλειστηριασμών – Και πρώτες κατοικίες οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Έρχεται το πρώτο “κύμα” πλειστηριασμών – Και πρώτες κατοικίες οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη

«Φωτιά» αναμένεται να πάρει η ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών, καθώς οι τράπεζες σχεδιάζουν να βγάλουν στο σφυρί πάνω από 30.000 ακίνητα, εκ των οποίων πολλά αναμένεται να είναι και πρώτες κατοικίες οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το τοπίο σχετικά με τον αριθμό των πλειστηριασμών και την προστασία της πρώτης κατοικίας πρόκειται να αλλάξει επί το δυσχερέστερο και λόγω των αλλαγών που αναμένονται […]

Πρώτο κύμα πλειστηριασμών

«Φωτιά» αναμένεται να πάρει η ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών, καθώς οι τράπεζες σχεδιάζουν να βγάλουν στο σφυρί πάνω από 30.000 ακίνητα, εκ των οποίων πολλά αναμένεται να είναι και πρώτες κατοικίες οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Το τοπίο σχετικά με τον αριθμό των πλειστηριασμών και την προστασία της πρώτης κατοικίας πρόκειται να αλλάξει επί το δυσχερέστερο και λόγω των αλλαγών που αναμένονται στα όρια ένταξης στο νόμο Κατσέλη.

Ο ισχύων νόμος έληγε στις 31 Δεκεμβρίου, αλλά συμφωνήθηκε δίμηνη παράταση πριν από τη μετάβαση σε ένα νέο πλαίσιο πτωχευτικού δικαίου ιδιωτών.

Τα νέα όρια προστασίας πρώτης κατοικίας θα είναι μειωμένα, ενώ θα υπάρχουν ισχυρές ασφαλιστικές δικλίδες για την «έξωση» των στρατηγικών κακοπληρωτών από τις προστατευτικές διατάξεις.

Οι δανειστές και οι τράπεζες πιέζουν για μείωση της αξίας της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται από τον νόμο κοντά στα 100.000 ευρώ από 180.000 ευρώ που είναι σήμερα, με την κυβέρνηση να πιέζει για όσο μικρότερη μείωσή της.

Πάνω από το όριο της αξίας που θα επιλεγεί δεν θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία και ο δανειολήπτης θα είναι εκτεθειμένος στον πλειστηριασμό.

Ήδη πάντως έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα e-auction περισσότεροι από 4.000 πλειστηριασμοί, οι οποίοι θα διενεργηθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου, ενώ η λίστα των ακινήτων που εκποιούνται από τις τράπεζες μεγαλώνει συνεχώς.

Το 2018 ολοκληρώθηκαν περισσότεροι από 17.000 πλειστηριασμοί, με τα ακίνητα να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Πάνω από 16.300 ακίνητα όλων των ειδών βγήκαν στο σφυρί.

Βέβαια, οκτώ στα δέκα ακίνητα που βγήκαν στο σφυρί κατέληξαν στα χέρια των τραπεζών λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Μόνο για την επόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί 553 νέοι πλειστηριασμοί 

Στη “μαύρη λίστα” υπάρχουν 4.421 υποθέσεις ως το τέλος Ιουλίου. Όλα δείχνουν πως τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του νέου πλαισίου θα είναι πολύ χαμηλότερα.

Από τα μέσα του Ιανουαρίου αναμένονται τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών για τη δεύτερη αξιολόγηση, οπότε θα πρέπει να έχει σχηματοποιηθεί το πλάνο της ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με το iefimerida, ο πήχης για τα εισοδήματα αναμένεται να τεθεί γύρω στις 21.000 ευρώ για τα πολυμελή νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, τα δάνεια των νοικοκυριών ανέρχονται σε περίπου 80,5 δις ευρώ, εκ των οποίων το 47,2% βρίσκεται στο «κόκκινο».

Από αυτά, τα 62 δις ευρώ είναι στεγαστικά δάνεια, με το δείκτη των προβληματικών να παραμένει πάνω από το 44%.

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι από αυτά τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια, το 74,1% είναι σε καθυστέρηση άνω του 1 έτους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις