Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Τέλος τα μετρητά, διπλάσιες δαπάνες με τραπεζικά μέσα από τις αρχές του νέου έτους
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Τέλος τα μετρητά, διπλάσιες δαπάνες με τραπεζικά μέσα από τις αρχές του νέου έτους

Nα δαπανούν περισσότερα, τουλάχιστον το 15% ή 25% όσων βγάζουν για πληρωμές με τραπεζικά μέσα θα αναγκαστούν από την 1 Ιανουαρίου 2019 μισθωτοί και συνταξιούχοι Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν εξετάσει διάφορα σενάρια, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι στις δηλώσεις που υπέβαλαν φέτος για το 2017 οι περισσότεροι φορολογούμενοι εμφάνισαν περισσότερες δαπάνες με «πλαστικό χρήμα», από όσες χρειαζόταν. […]

Nα δαπανούν περισσότερα, τουλάχιστον το 15% ή 25% όσων βγάζουν για πληρωμές με τραπεζικά μέσα θα αναγκαστούν από την 1 Ιανουαρίου 2019 μισθωτοί και συνταξιούχοι

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν εξετάσει διάφορα σενάρια, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι στις δηλώσεις που υπέβαλαν φέτος για το 2017 οι περισσότεροι φορολογούμενοι εμφάνισαν περισσότερες δαπάνες με «πλαστικό χρήμα», από όσες χρειαζόταν.

Έτσι, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κάνουν διπλάσιες αγορές με κάρτες.

Σκοπός να μπορέσουν να συμπληρώσουν το όριο για το αφορολόγητο καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν με φορο-πρόστιμο για το ποσό που δεν θα μπορέσουν να καλύψουν.

Σήμερα το όριο είναι 500 ευρώ και θεωρείται δεδομένο ότι θα μειωθεί στα 300 ευρώ, ενώ υπάρχει εισήγηση και για μείωση στα 200 ευρώ.

Για το λόγο αυτό θεωρούν ότι τα ελάχιστα όρια δαπάνης μπορούν να αυξηθούν έως και 50% σε σχέση με ό,τι ίσχυε ως το 2018, απαιτώντας από τα νοικοκυριά να ξοδεύουν τουλάχιστον το 15% ή και 25% των εσόδων τους, μέσω τραπεζικών συναλλαγών.

Με βάση τις εισηγήσεις, το πιθανότερο σενάριο προβλέπει ότι από του χρόνου όσοι θέλουν να κερδίσουν την έκπτωση φόρου θα πρέπει:

Να έχουν κάνει δαπάνες τουλάχιστον ύψους 15% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή με e-banking για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Να έχουν δαπάνες ύψους τουλάχιστον 20% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή με e-banking για εισοδήματα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.

Να κάνουν δαπάνες ύψους 25% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή e-banking για εισοδήματα πάνω από 30.000. Δεν αποκλείεται όμως και να επιβληθεί υποχρέωση για δαπάνες 30% στα πιο υψηλά εισοδήματα.

Πρόστιμο για όσους δεν καλύψουν το όριο

Αν δεν συγκεντρώσουν τις δαπάνες που απαιτούνται, οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν πρόστιμο του 22% για το ποσό που τους λείπει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις