Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μήνυση κατά των αστυνομικών και κατά διασώστη του ΕΚΑΒ, από την οικογένεια του Ζακ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μήνυση κατά των αστυνομικών και κατά διασώστη του ΕΚΑΒ, από την οικογένεια του Ζακ

Με υποβολή μηνύσεων κατά των αστυνομικών τους οποίους «καίει» το πόρισμα της ΕΔΕ αλλά και διασώστη του ΕΚΑΒ, που εμπλέκονται στην υπόθεση, προχωρά η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου Σύμφωνα με ανακοίνωση που υπογράφουν οι πληρεξούσιες δικηγόροι πολιτικής αγωγής, «η μήνυση αποτυπώνει τη βούληση της οικογένειας του θανόντος να αποδοθούν ορθά οι ποινικές κατηγορίες και να δικαστούν […]

Μήνυση-κατά-των-αστυνομικών-και-κατά-διασώστη-του-ΕΚΑΒ-από-την-οικογένεια-του-Ζακ.jpg

Με υποβολή μηνύσεων κατά των αστυνομικών τους οποίους «καίει» το πόρισμα της ΕΔΕ αλλά και διασώστη του ΕΚΑΒ, που εμπλέκονται στην υπόθεση, προχωρά η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου

Σύμφωνα με ανακοίνωση που υπογράφουν οι πληρεξούσιες δικηγόροι πολιτικής αγωγής, «η μήνυση αποτυπώνει τη βούληση της οικογένειας του θανόντος να αποδοθούν ορθά οι ποινικές κατηγορίες και να δικαστούν οι εμπλεκόμενοι για τα αδικήματα που διέπραξαν».

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως «οι μεν τέσσερις πρώτοι αστυνομικοί μηνύονται ως άμεσοι αυτουργοί της ανθρωποκτονίας που είχε ως θύμα το Ζαχαρία Κωστόπουλο, οι δε πέντε λοιποί ως απλοί συνεργοί στο αυτό αδίκημα. Οι τέσσερις πρώτοι μηνύονται επίσης και για τέλεση βασανιστηρίων κατά του θύματος».

Σε ό,τι αφορά τον διασώστη του ΕΚΑΒ, αυτός «μηνύεται για κακουργηματική έκθεση» -για το γεγονός της διακομιδής του βαριά τραυματισμένου Ζακ Κωστόπουλου με χειροπέδες στον «Ευαγγελισμό»-  σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οι πληρεξούσιες δικηγόροι αναφέρουν επίσης ότι «η εξέλιξη της ΕΔΕ προς την κατεύθυνση της επιβολής των ανώτατων πειθαρχικών ποινών στους ελεγχόμενους, συνάδει προς τη σοβαρότητα της υπόθεσης και την ανάγκη πλήρους διερεύνησης της».

«Καταπέλτης» η ΕΔΕ για τους αστυνομικούς

Το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διατάχθηκε για τους οκτώ αστυνομικούς προβλέπει σκληρές ποινές.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Εφημερίδα των Συντακτών», που επικαλείται πηγές της αστυνομίας, το πόρισμα προτείνει την απόταξη των 4 αστυνομικών, τη μεγαλύτερη προβλεπόμενη ποινή, και την επιβολή της αργίας με το ερώτημα της απόλυσης για τους άλλους 4, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ποινή.

Δηλαδή προτείνεται η αποχή τους από τα καθήκοντά τους για αριθμό μηνών που θα αποφασιστεί από την ηγεσία και, διάστημα κατά το οποίο δεν θα αμείβονται, ενώ εφόσον επιστρέψουν στην υπηρεσία, εάν υποπέσουν σε νέο πειθαρχικό αδίκημα, τότε θα αποταχθούν.

Το πόρισμα υποβλήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.όπου και θα αποφασιστεί εάν θα επικυρωθούν οι ποινές ή όχι, αφού στο  ενδιάμεσο διάστημα μπορεί να ενεργοποιηθούν οι δομές νομικής υποστήριξης για το προσωπικό της αστυνομίας και οι οποίες θα ελέγξουν εάν τηρήθηκαν οι τύποι και η ουσία του πειθαρχικού κώδικα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις