Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Οι τελευταίες για το έτος φορολογικές υποχρεώσεις – Τι πρέπει να πληρωθεί
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Οι τελευταίες για το έτος φορολογικές υποχρεώσεις – Τι πρέπει να πληρωθεί

Τις φορολογικές εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν από τους φορολογούμενους, έως τις 31 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφύγουν πρόστιμα και προσαυξήσεις υπενθυμίζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά. Μέχρι, λοιπόν, το τέλος της χρονιάς, οι φορολογούμενοι καλούνται να τακτοποιήσουν μία σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις, όπως: 1. έως 31.12.18 τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ του 2019, ενώ πάντα […]

Πωλήτης μπαλονιών στην πλατεία Συντάγματος

Τις φορολογικές εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν από τους φορολογούμενους, έως τις 31 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφύγουν πρόστιμα και προσαυξήσεις υπενθυμίζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Μέχρι, λοιπόν, το τέλος της χρονιάς, οι φορολογούμενοι καλούνται να τακτοποιήσουν μία σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις, όπως:

1. έως 31.12.18 τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ του 2019, ενώ πάντα δίνεται παράταση λίγων ημερών. Τα τέλη κυκλοφορίας θα επιβαρύνουν πάνω από 5 εκατομμύρια φορολογούμενους με το συνολικό ποσό του 1,1 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής των τελών κυκλοφορίας ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με διπλάσια τέλη, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει την επιβολή προστίμου ισόποσου των οφειλομένων τελών.

2.Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να καταβάλουν την τέταρτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Αν δεν το πράξουν, τότε θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο. Να σημειωθεί ότι η πέμπτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, έχει οριστεί στα τέλη Ιανουαρίου 2019.

3. έως τις 31.12.18 οι φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς το Δημόσιο, θα πρέπει να καταβάλουν την μηνιαία δόση για τον Δεκέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών αποβλέπει στην είσπραξη φόρων συνολικού ύψους 4,1 δισ. ευρώ μέσα στο Δεκέμβριο, προκειμένου να πιάσει τον ετήσιο στόχο για τα έσοδα.

4. Yποβολή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης Α21 για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού.

5. Yποβολή των χειρόγραφων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, για τους λήπτες αγροτικών επιδοτήσεων που οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

6. Yποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος προηγουμένων ετών, από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων και των ιατρών του ΕΣΥ για τις αμοιβές από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ.

7. Yποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που μετέφεραν την κατοικία τους στην αλλοδαπή κατά το προηγούμενο έτος,

8.Yποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από τους κληρονόμους αποβιωσάντων φορολογούμενων,

9. Yποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, είτε επειδή επέστρεψαν στον εργοδότη αποδοχές ως αχρεωστήτως καταβληθείσες, είτε επειδή ο εργοδότης, λόγω λάθους, εξέδωσε διορθωτική βεβαίωση ή τροποποίησε το αντίστοιχο αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών που υπέβαλε,

10. Yποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με φορολογικό έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου 2018,

11. H υποβολή αιτήσεων χορήγησης αναστολής πληρωμής ΕΝΦΙΑ σε νομικά πρόσωπα και

12. H καταβολή του 1/4 του οφειλόμενου φόρου πλοίων πρώτης κατηγορίας και του 1/4 της εισφοράς επί του συναλλάγματος εταιρειών του άρθ. 25 του ν.27/1975.

13. Υποβολή περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. (χρεωστικής – μηδενικής – πιστωτικής) για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία, μηνός Νοεμβρίου.

14. Υποβολή στατιστικής δήλωσης Intrastat μηνός Νοεμβρίου

15. Έως ‪31.12.18‬ στον Ε.Φ.Κ.Α. υποβολή Α.Π.Δ. για εργοδότες οικοδομικών και τεχνικών έργων μηνός Νοεμβρίου, ηλεκτρονικά ή σε υποκατάστημα ΙΚΑ ανεξαρτήτως Α.Μ.Ε. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής ΑΠΔ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ- Εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων – Υποβολή ανεξαρτήτως του αριθμού μητρώου.

16. H δήλωση και καταβολή φόρου ασφαλίστρων που αναλογεί στα ακαθάριστα έσοδα του 3ου τριμήνου (Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου).

17. Λοιπές υποχρεώσεις

α) Απόδοση από τον δανειοδοτούμενο της εισφοράς επί των χορηγήσεων σε συνάλλαγμα από πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα του εξωτερικού, που λήφθηκαν μέσα στον προηγούμενο μήνα.

β)Τέλος συνδρομητών κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας μηνός Οκτώβριο.

γ)Υποβολή δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μέσω διαδικτύου (περιόδου Νοεμβρίου.

δ)Υποβολή δήλωσης απόδοσης τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης (Αφορά στο μήνα Οκτώβριο.

ε)Τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας (Περίοδος έκδοσης λογαριασμού – Οκτώβριος. στ)Απόδοση φόρου διαμονής (άρθ. 53 ν.4389/2016) μηνός Νοεμβρίου.

ζ)Καταβολή Ειδικής Εισφοράς Διαδικτύου (2% υπέρ Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.) και υποβολή Αναλυτικής Κατάστασης Ειδικής Εισφοράς Διαδικτύου (Α.Κ.Ε.Ε.Δ.) επί των αμοιβών των υπηρεσιών διαφήμισης ή προβολής ή εν γένει προώθησης πωλήσεων προϊόντων ή διάθεσης υπηρεσιών που τελούνται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο μέσω διαδικτύου, για την τιμολογημένη δαπάνη του προηγούμενου μήνα.

η)Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από τους φορείς γενικής κυβέρνησης, κατά την προμήθεια κάθε είδους αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 64 του ν.4172/2013 καθώς και χρόνος και τρόπος απόδοσής του (Περιόδου Οκτωβρίου.

θ)Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από μισθωτή εργασία (Φ.Μ.Υ.), συντάξεις, αποζημίωση απόλυσης, ασφάλισμα (Περιόδου Οκτωβρίου.

ι)Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από επιχειρηματική δραστηριότητα (Περιόδου Οκτωβρίου).

Επιπλέον, μέχρι το τέλος του έτους, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν επίσης φροντίσει πιο συγκεκριμένα για τα εξής:

Υποβολή δηλώσεων και πληρωμή φόρων για μεταβιβάσεις ακινήτων

Όσοι επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητα σε περιοχές όπου από την 01/01/2019 ‬θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες, θα πρέπει να έχουν υποβάλει τη σχετική δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων (Φ.Μ.Α.) και να έχουν πληρώσει εφάπαξ τους αναλογούντες φόρους έως την 31η Δεκεμβρίου του 2018.

Η συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες προκειμένου να αποφύγουν την αύξηση του Φ.Μ.Α που θα επιφέρει η άνοδος των αντικειμενικών αξιών. Να σημειωθεί ότι η δήλωση φόρου μεταβίβασης πρέπει να υποβληθεί από τον αγοραστή του ακινήτου στην αρμόδια ΔΟΥ, σε δύο αντίτυπα (ένα για τον υπάλληλο της ΔΟΥ και ένα για βεβαίωση και παράδοση στον συμβαλλόμενο).

Ο φόρος που προκύπτει από τη δήλωση πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ σε υποκατάστημα τράπεζας ή στα Ε.Λ.Τ.Α. με τη χρήση κωδικού πληρωμής.

Στις περιοχές που εφαρμόζεται το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, κατά την υποβολή της δήλωσης Φ.Μ.Α., ο φορολογούμενος υποχρεούται να αναγράψει σε αυτήν την αντικειμενική αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, βάσει της οποίας καταβάλλει εφάπαξ τον φόρο που αναλογεί. Σε περίπτωση που το τίμημα είναι μεγαλύτερο της αντικειμενικής αξίας, ο φόρος υπολογίζεται επί του τιμήματος.

O φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται σε 3% επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου ή του εμπραγμάτου επί του ακινήτου δικαιώματος.

Υποβολή δηλώσεων για Δωρεές-γονικές παροχές ποσών για την κάλυψη τεκμηρίων

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν κατά τη διάρκεια του 2018 περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας (ακίνητα, ΙΧ αυτοκίνητα κ.λπ.) με χρήματα προερχόμενα από δωρεές ή γονικές παροχές πρέπει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα να έχουν υποβάλει στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. δηλώσεις για τις συγκεκριμένες δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών.

Μόνο εφόσον έχουν υποβάλει τις δηλώσεις αυτές μέχρι τις ‪31/12/2018 θα μπορούν να επικαλεστούν τα χρηματικά ποσά των συγκεκριμένων δωρεών-γονικών παροχών για να καλύψουν τα τεκμήρια απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν το 2019 και να αποφύγουν την καταβολή υπέρογκων ποσών φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επί εξωπραγματικών τεκμαρτών εισοδημάτων που μπορεί να τους προσδιορίσει η Εφορία.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις