Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Drone… τρομοκράτης έφερε το απόλυτο χάος στο Γκάτγουικ – Καθηλωμένοι 120.000 επιβάτες!
ΚΟΣΜΟΣ

Drone… τρομοκράτης έφερε το απόλυτο χάος στο Γκάτγουικ – Καθηλωμένοι 120.000 επιβάτες!

Χάος στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ Αν και άρχισε σταδιακά να υποχωρεί το πρόβλημα, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τραγικά δύσκολη. Το αεροδρόμιο είναι κλειστό από την περασμένη Τετάρτη λόγω των drones που θεάθηκαν να πετούν στην περιοχή. Πάνω από 120.000 ταξιδιώτες δεν έχουν φτάσει στους προορισμούς τους και περίπου 800 πτήσεις έχουν ακυρωθεί. Σχεδόν όλες οι […]

Χάος στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ

Αν και άρχισε σταδιακά να υποχωρεί το πρόβλημα, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τραγικά δύσκολη.

Το αεροδρόμιο είναι κλειστό από την περασμένη Τετάρτη λόγω των drones που θεάθηκαν να πετούν στην περιοχή.

Πάνω από 120.000 ταξιδιώτες δεν έχουν φτάσει στους προορισμούς τους και περίπου 800 πτήσεις έχουν ακυρωθεί.

Σχεδόν όλες οι πτήσεις ματαιώθηκαν λόγω των έκτακτων μέτρων προστασίας, ωστόσο το περιστατικό με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θεάθηκαν να πετούν στην περιοχή του αεροδρομίου, δεν σχετίζονται με τρομοκρατία, ανέφερε η αστυνομία του Σάσσεξ.

Η αστυνομία συνεργάζεται στενά με τη διεύθυνση του αεροδρομίου και την υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και συνεχίζει να συνομιλεί για το περιστατικό με την κυβέρνηση και άλλες υπηρεσίες για την ταχύτερη δυνατή επίλυση της κατάστασης.

Την ίδια ώρα οι βρετανικές αρχές προχώρησαν σε άρση των περιορισμών των νυχτερινών πτήσεων σε άλλα βρετανικά αεροδρόμια «ώστε να μπορούν να φτάσουν και να φύγουν από τη χώρα όσο το δυνατόν περισσότερα αεροπλάνα».

Το drone που έχει προκαλέσει το πρόβλημα έχει εμφανιστεί τουλάχιστον 50 φορές το τελευταίο 24ωρο ενώ για την καταστολή του έχει επιστρατευτεί και ο στρατός.

Oλα ξεκίνησαν το βράδυ της Τετάρτης, μετά από τέσσερις διελεύσεις ενός drone πάνω από τον διάδρομο απογείωσης.

Μετά τον εντοπισμό δύο drones που πετούσαν πάνω από το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ, αναγκαστήκαμε να αναστείλουμε τις πτήσεις και να διεξάγουμε έρευνα», σημείωνε η διεύθυνση του αεροδρομίου.

Την πρώτη εικόνα του… τρομοκράτη drone, το οποίο προκάλεσε black out στο αεροδρόμιο Gatwick του Λονδίνου, έβγαλαν στη δημοσιότητα τα βρετανικά ΜΜΕ και συγκεκριμένα η Daily Mail.

Στο σημείο έχουν σπεύσει ειδικές δυνάμεις του στρατού, εμπειρογνώμονες, ειδικοί και άλλες υπηρεσίες, καθώς οι αρμόδιοι αδυνατούν να εντοπίσουν τον δράστη και να αντιληφθούν τα κίνητρά του.

Οι αρχές απέκλεισαν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας, με δύο να είναι τα βασικά σενάρια

Το πρώτο είναι ότι ενδεχομένως πρόκειται για περιβαλλοντικό ακτιβιστή, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο θέλησε να διαμαρτυρηθεί για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Το δεύτερο σενάριο, είναι ότι ίσως πρόκειται για κάποιο ειδικό στα ηλεκτρονικά συστήματα που κατάφερε να τροποποιήσει το λογισμικό γεωγραφικού περιορισμού με το οποίο κατασκευάζονται τα drone ώστε να μην μπορούν να απογειωθούν κοντά σε αεροδρόμια.

Κατά τη θεωρία αυτή, ο δράστης ήθελε απλώς να κάνει επίδειξη ικανοτήτων διαταράσσοντας τη λειτουργία του αεροδρομίου.

Το αεροδρόμιο θα υποδεχθεί περιορισμένο αριθμό πτήσεων

Οι αρχές του αεροδρομίου κάλεσαν όσους πρόκειται να ταξιδέψουν, να επικοινωνήσουν πρώτα με τις αεροπορικές τους εταιρείες.

Σύμφωνα με την Guardian, στις 5:35 το πρωί (τοπική ώρα) υπήρξε και το πρώτο «Last Call» στο αεροδρόμιο, που ενημέρωνε τους επιβάτες ότι η πτήση τους θα αναχωρήσει σε λίγα λεπτά.

Στις 5:56 (τοπική ώρα) προσγειώθηκε και πτήση της Thomas Cook, η πρώτη μετά από πολλές ώρες, ενώ ακολούθησαν και άλλες των British Airways και EasyJet.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις