Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ / Απάτη σε on line αγορές – Συμβουλές από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
ΕΛΛΑΔΑ

Απάτη σε on line αγορές – Συμβουλές από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Του Πέτρου Καρσιώτη Προσοχή στις συναλλαγές μέσω διαδικτύου και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την αγοραπωλησία των λεγόμενων έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smartphone), συστήνει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. Αφορμή στάθηκε η εξιχνίαση τεσσάρων υποθέσεων διαδικτυακής απάτης και ο σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος ημεδαπού, για απάτη μέσω διαδικτύου και πλαστογραφία. Από ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Η διερεύνηση […]

Του Πέτρου Καρσιώτη

Προσοχή στις συναλλαγές μέσω διαδικτύου και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την αγοραπωλησία των λεγόμενων έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smartphone), συστήνει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.

Αφορμή στάθηκε η εξιχνίαση τεσσάρων υποθέσεων διαδικτυακής απάτης και ο σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος ημεδαπού, για απάτη μέσω διαδικτύου και πλαστογραφία.

Από ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά  από καταγγελία,  ότι  στο πλαίσιο αγοράς κινητού τηλεφώνου (smartphone) σε “συμφέρουσα και δελεαστική τιμή”, από γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ο καταγγέλλων κατέθεσε τα χρήματα για την ολοκλήρωση της αγοράς, αλλά ποτέ δεν παρέλαβε το κινητό τηλέφωνο.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του ημεδαπού στην υπόθεση, αλλά και σε άλλες τρεις ίδιες  περιπτώσεις διαδικτυακής απάτης.

Πώς δρούσε ο κατηγορούμενος για την απάτη

Όπως προέκυψε, λέει η Δίωξη, δρούσε:

– είτε μέσω απατηλών αγγελιών που δημοσιεύονταν σε ιστοσελίδες αγοραπωλησιών και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου με την ιδιότητα του πωλητή, εξαπατούσε ενδιαφερόμενους αγοραστές έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smartphones), προσφέροντας εικονικά συσκευές σε ιδιαίτερα συμφέρουσες και δελεαστικές τιμές.

– είτε με την ιδιότητα του αγοραστή εξαπατούσε πωλητές έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smartphones) και ειδών τεχνολογίας αποστέλλοντας τους πλαστογραφημένα αποδεικτικά κατάθεσης χρημάτων, απαιτώντας στη συνεχεία την αποστολή των αντικειμένων χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί η κατάθεση των χρημάτων.

Οι οδηγίες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να μην πέσετε θύματα

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος  ενόψει και των διαδικτυακών αγορών,  κατά την εορταστική περίοδο, συμβουλεύει τους χρήστες του Διαδικτύου:

Να αποφεύγουν να πραγματοποιούν οικονομικές συναλλαγές μέσω Διαδικτύου από κοινόχρηστους υπολογιστές.

Προτιμήστε τον προσωπικό σας υπολογιστή ή κάποιον για τον οποίο είστε βέβαιοι για το επίπεδο ασφάλειας.

Να προτιμούν ιστοσελίδες / διαδικτυακά καταστήματα που γνωρίζουν, με συνέπεια και εγκυρότητα στις υπηρεσίες τους και παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας.

Να βεβαιώνονται ότι το ηλεκτρονικό / διαδικτυακό κατάστημα που επιλέγουν για αγορές προϊόντων, μέσω Διαδικτύου, παρέχει βασικές πληροφορίες και τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητάς του, όπως υποχρεούται (π.χ. έδρα καταστήματος, ύπαρξη φυσικού καταστήματος, στοιχεία επικοινωνίας, πολιτική επιστροφών, όροι αγορών, πολιτική απορρήτου κ.α.).

Να βεβαιώνονται ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα διαθέτει σύστημα ασφαλούς πληρωμής («λουκετάκι» στο κάτω μέρος της σελίδας και διεύθυνση που ξεκινά με https://) πριν προχωρήσετε σε οικονομική συναλλαγή μέσω της ιστοσελίδας.

Να αποφεύγουν τις προσφορές που εμφανίζονται από αναδυόμενα (pop-ups) παράθυρα, αν προέρχονται από άγνωστες ιστοσελίδες.

Να μην παρέχουν προσωπικά ή οικονομικής φύσεως δεδομένα, αν δεν είναι απολύτως βέβαιοι για την ασφάλεια και αξιοπιστία της ιστοσελίδας.

Να αναζητούν τυχόν αξιολογικά σχόλια πελατών – άλλων χρηστών διαδικτύου καθώς και σχετικές κριτικές, πριν προχωρήσουν στη συναλλαγή, στις περιπτώσεις άγνωστων σε αυτούς διαδικτυακών καταστημάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις