Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Ρύθμιση “ανάσα” στα σκαριά για χιλιάδες οφειλέτες – Τα κριτήρια ένταξης
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Ρύθμιση “ανάσα” στα σκαριά για χιλιάδες οφειλέτες – Τα κριτήρια ένταξης

Ρύθμιση ανάσα για χιλιάδες οφειλέτες Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς την εφορία έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε πάνω από 103 δις, ενώ 9 στους 10 οφειλέτες χρωστούν έως 10.000 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει μια νέα πάγια ρύθμιση που θα προβλέπει περισσότερες από 12 ή 24 δόσεις που προβλέπει η […]

λάπτοπ χέρια βραχιόλια

Ρύθμιση ανάσα για χιλιάδες οφειλέτες

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς την εφορία έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε πάνω από 103 δις, ενώ 9 στους 10 οφειλέτες χρωστούν έως 10.000 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει μια νέα πάγια ρύθμιση που θα προβλέπει περισσότερες από 12 ή 24 δόσεις που προβλέπει η σημερινή.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο εξετάζει αύξηση του πλήθους των δόσεων της πάγιας ρύθμισης η οποία αφορά όλους τους φορολογούμενους.

Στόχος είναι να καλυφθεί ο μεγαλύτερος αριθμός από τα 4,2 εκατομμύρια των πολιτών που έχουν χρέη στην εφορία, γράφει το newsit.

Δυνατότητα πρόσβασης στις περισσότερες δόσεις δεν θα έχουν όλοι, παρά μόνο όσοι θα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Εκτός από την νέα ρύθμιση για τις οφειλές στην Εφορία, την έκτακτη ρύθμιση που θα καλύψει τους επαγγελματίες που εξαιρούνται από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, θα τρέξει μια ακόμα προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα τελευταία σενάρια αφορούν σε μία ρύθμιση έως 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και μια αντίστοιχη ρύθμιση για χρέη στην εφορία.

Η τελευταία θα έρθει να καλύψει τους επαγγελματίες εκείνους οι οποίοι εξαιρούνταν από τον εξωδικαστικό μηχανισμό επειδή είχαν κλείσει τα βιβλία τους.

«Θα υπάρξει, ένα νέο σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία κι ένα αντίστοιχο για την εφορία» υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Μίλησε για δύο πιο ευέλικτους μηχανισμούς

«Θα προσπαθήσουμε να έχουμε ένα σχήμα με έως και 120 δόσεις. Προφανώς, αν η οφειλή κάποιου είναι πολύ μικρή, θα μπορεί να την ρυθμίζει και σε 30 δόσεις».

Η πάγια ρύθμιση

Σήμερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή εάν προέρχονται από έκτακτη φορολογία έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις.

Το συνολικό ποσό των οφειλών που ρυθμίζονται επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 5%.

Προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να έχει υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας, καθώς και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις