Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ / Τελωνειακοί, αστυνομικοί και δεκάδες άτομα σε δαιδαλώδες κύκλωμα εισαγωγής προϊόντων “μαϊμού”
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελωνειακοί, αστυνομικοί και δεκάδες άτομα σε δαιδαλώδες κύκλωμα εισαγωγής προϊόντων “μαϊμού”

Του Πέτρου Καρσιώτη Τρεις τελεωνειακοί υπάλληλοι, δύο αστυνομικοί και… δεκάδες ακόμη άτομα, μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες, λιανοπωλητές και χονδρέμποροι, εμπλέκονται στο δαιδαλώδες κύκλωμα, το οποίο εισήγαγε λαθραία από την Τουρκία προϊόντα “μαϊμού” και τα διακινούσε στη χώρα μας! Επρόκειτο κυρίως για τσάντες, ενδύματα και αθλητικά υποδήματα που “έφεραν” τις ονομασίες διεθνών οίκων, αλλά στην πραγματικότητα […]

Του Πέτρου Καρσιώτη

Τρεις τελεωνειακοί υπάλληλοι, δύο αστυνομικοί και… δεκάδες ακόμη άτομα, μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες, λιανοπωλητές και χονδρέμποροι, εμπλέκονται στο δαιδαλώδες κύκλωμα, το οποίο εισήγαγε λαθραία από την Τουρκία προϊόντα “μαϊμού” και τα διακινούσε στη χώρα μας!

Επρόκειτο κυρίως για τσάντες, ενδύματα και αθλητικά υποδήματα που “έφεραν” τις ονομασίες διεθνών οίκων, αλλά στην πραγματικότητα ήταν απομιμήσεις.

Οι τρεις τελωνειακοί, που υπηρετούσαν ως τώρα σε ευαίσθητο γεωγραφικά σημείο εξόδου-εισόδου, συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι είχαν “στρατολογηθεί” από τον εγκέφαλο του κυκλώματος και για παροχή πληροφοριών, αλλά και για να κάνουν τα “στραβά μάτια” στις παράνομες δραστηριότητες.

Οι υπάλληλοι αυτοί, ανέφεραν οι αξιωματικοί της Οικονομικής Αστυνομίας, ενημέρωναν το αρχηγικό μέλος ως προς το χρόνο που εργάζονταν ώστε να προγραμματίζεται ο χρόνος διέλευσης από το Τελωνείο των φορτηγών που μετέφεραν τα παράνομα εμπορεύματα.

Κι αυτό με σκοπό την αποφυγή ελέγχων από… ενοχλητικούς τελωνειακούς, οι οποίοι βλέποντας τα παράνομα εμπορεύματα θα βεβαίωναν  διοικητικά πρόστιμα, για να μη ζημιώνεται το Δημόσιο.

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή των δύο αστυνομικών, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο ένας-υπηρετούσε σε υπηρεσία ασφάλειας της συμπρωτεύουσας- υποβοηθούσε το έργο  της εγκληματικής οργάνωσης με παροχή πληροφοριών , ενώ ο δεύτερος , που δεν συνελήφθη, λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος.

Συνολικά, σε επιχειρήσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Ξάνθη, συνελήφθησαν είκοσι άτομα ενώ εμπλέκονται κι άλλα εξήντα έξι.

Το κύκλωμα λειτουργούσε με δύο ομάδες που συνεργάζονταν.

Η δραστηριότητα της πρώτης, ξεκίνησε τουλάχιστον από τα μέσα του  2016.

Τέσσερα μέλη-κυρίως ομογενείς από τη Γεωργία- την καθοδηγούσαν και ξέπλεναν τα κέρδη με την αγορά τουριστικών πούλμαν και τη λειτουργία τουριστικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη.

Ποσότητες απομιμητικών προϊόντων, καθ’ υπόδειξη των αρχηγικών μελών, μεταφέρονταν με φορτηγά διεθνών μεταφορών από την Τουρκία στη χώρα μας, μέσω Βουλγαρίας, τα οποία μετέφεραν, συγκαλυμμένα, παράλληλα με μη επώνυμα είδη.

Πολλά από τα μέλη της οργάνωσης, αναλάμβαναν  κυρίως την παραλαβή, αποθήκευση, διακίνηση και παράδοση των εισαγόμενων εμπορευμάτων (είδη ένδυσης, υπόδησης, δερμάτινες τσάντες, κ.α), που αποτελούσαν προϊόντα απομίμησης ή μη επώνυμα είδη και σε ορισμένες περιπτώσεις εισέπρατταν χρηματικά ποσά που αναλογούσαν στη διακίνηση των εμπορευμάτων.

Στην ίδια οργάνωση συμμετείχαν και οι τελικοί αποδέκτες των εν λόγω εμπορευμάτων.

Είτε, λέει η αστυνομία,  διατηρούσαν επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου (καταστήματα ένδυσης, υπόδησης κ.α.) είτε δραστηριοποιούνταν στο υπαίθριο εμπόριο, σε διαφορές περιοχές της χώρας.

Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις διαχειρίζονταν παράνομα «ηλεκτρονικά καταστήματα», μέσω των οποίων διατίθονταν προς πώληση τα εμπορεύματα που διακινούσαν τα λοιπά μέλη της οργάνωσης, επιχειρώντας όσον αφορά τα προϊόντα απομίμησης να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό ως προς την αληθινή προέλευση και ποιότητα αυτών, ως δήθεν παραχθέντων και τεθέντων στην αγορά με την έγκριση των νόμιμων εταιριών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις