Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μπροστά στο χάος η “εφτάψυχη” Τερέζα Μέι, μετά την πρόταση μομφής – Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία
ΚΟΣΜΟΣ

Μπροστά στο χάος η “εφτάψυχη” Τερέζα Μέι, μετά την πρόταση μομφής – Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία

  Το απόλυτο χάος καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας ψηφοφορίας στην πρόταση μομφής εναντίον της Στις 12.00 (ώρα Βρετανίας), θα αντιμετωπίσει τον ηγέτη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, στο πλαίσιο της καθιερωμένης Ώρας Ερωτήσεων Οι κάλπες για την ψηφοφορία θα ανοίξουν στις 18.00 (20 ώρα Ελλάδος) […]

 

Το απόλυτο χάος καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας ψηφοφορίας στην πρόταση μομφής εναντίον της

Στις 12.00 (ώρα Βρετανίας), θα αντιμετωπίσει τον ηγέτη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, στο πλαίσιο της καθιερωμένης Ώρας Ερωτήσεων

Οι κάλπες για την ψηφοφορία θα ανοίξουν στις 18.00 (20 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 20.00, ενώ το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί αμέσως μετά.

Σε περίπτωση που η ψηφοφορία είναι σε βάρος της, μία διαδικασία αναμέτρησης για τον επόμενο ηγέτη θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και έξι εβδομάδες, και το πιο πιθανό θα είναι να χρειαστεί παράταση του Άρθρου 50, εάν δεν υπάρξουν άλλα γεγονότα.

Ο νέος πρωθυπουργός θα χρειαστεί τη διεξαγωγή εκλογών, εάν δεν καταφέρει να βρει συμμαχία στο σημερινό κοινοβούλιο.

Στη συνέχεια, σε ό,τι αφορά το Brexit, οι επιλογές είναι η τροποποίηση της συμφωνίας της Τερέζα Μέι, μία συμφωνία, εκκίνηση από την αρχή, παραμονή στην ΕΕ και μη συμφωνία.

Τουλάχιστον 75 βουλευτές των Συντηρητικών δηλώνουν ότι θα υποστηρίξουν την Μέι

Τουλάχιστον 75 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενόψει της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής εναντίον της ηγεσίας της.

Η Μέι χρειάζεται να εξασφαλίσει μια απλή πλειοψηφία -158 βουλευτών από τους 315- για να παραμείνει στην ηγεσία.

Ο υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας Λίαμ Φοξ και ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ντέιβιντ Λίντινγκτον δήλωσαν σήμερα ότι θα υποστηρίξουν την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που θα διεξαχθεί αργότερα σήμερα.

“Θα υποστηρίξω την πρωθυπουργό @theresa_may απόψε”, αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Φοξ, ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του Brexit. “Είναι εντελώς ακατάλληλη ώρα για μια αμφισβήτηση. Η χώρα περιμένει από μας να προσφέρουμε σταθερότητα κι όχι επιζήμια διαίρεση”, προσθέτει.

Ο Λίνινγκτον σημείωσε επίσης ότι η πρωθυπουργός έχει την αμέριστη υποστήριξή του.

Παράλληλα, το πρωθυπουργικό γραφείο της Μέι ανακοίνωσε ότι η πρωθυπουργός ματαίωσε σύνοδο του υπουργικού της συμβουλίου που προβλεπόταν να γίνει αργότερα σήμερα μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας για την διεξαγωγή ψηφοφορίας κατά της ηγεσίας της από τους βουλευτές του Συντηρητικού της Κόμματος.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 121 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος έχουν τοποθετηθεί δημοσίως υπέρ της.

Σύμφωνα με τον Guardian μερικοί από αυτούς είναι:

Leo Docherty

Anna Soubry

Nick Soames

Mark Prisk

Andrew Jones

Alberto Costa

Wendy Morton

Andrew Bowie

Tom Tugendhat

Paul Masterton

Oliver Heald

Chris Heaton-Harris

James Cartlidge

Kirstene Hair

Rachel MacClean

Amanda Milling

Stuart Andrew

Alex Burghart

Robert Jenrick

Jackie Doyle-Price

Caroline Dinenage

Iain Stewart

Στην περίπτωση που κερδίσει στη σημερινή ψηφοφορία, θα πρόκειται γα πύρρειο νίκη αφού έχει ήδη υποστεί μεγάλο πλήγμα στην πολιτική της καριέρα.

Εάν χάσει, θα αποπεμφθεί και δεν θα μπορεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος.

Δεν πέφτει η Τερέζα Μέι σύμφωνα με το BBC

«Εφτάψυχη» η Tερέζα Μέι καθώς, έστω και αποδυναμωμένη, θα καταφέρει να κρατηθεί στην εξουσία, μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο BBC.

Mέχρι τώρα, 158 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος έχουν δημοσίως δηλώσει ότι θα την στηρίξουν στην σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που κατέθεσαν 48 «αντάρτες» του κόμματός της.

Η ίδια χρειάζεται 158 ψήφους για την πολιτική της επιβίωση. Ωστόσο, επειδή η ψηφοφορία είναι μυστική, πολιτικοί αναλυτές είναι επιφυλακτικοί για το τελικό αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις