Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Νέα διλήμματα, από τον Γιάννη Ντσούνο
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα διλήμματα, από τον Γιάννη Ντσούνο

Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος Τα νέα διλήμματα και τα νέα δίπολα που δημιουργεί ο Αλέξης Τσίπρας στον δρόμο προς τις εκλογές ετοιμάζονται να αποδομήσουν τα στελέχη της ΝΔ. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να στήσει ένα νέο αφήγημα, με το οποίο θα προσέλθει στην λαϊκή ετυμηγορία. Το αφήγημα αυτό […]

Γιάννης Ντσούνος

Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Τα νέα διλήμματα και τα νέα δίπολα που δημιουργεί ο Αλέξης Τσίπρας στον δρόμο προς τις εκλογές ετοιμάζονται να αποδομήσουν τα στελέχη της ΝΔ.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να στήσει ένα νέο αφήγημα, με το οποίο θα προσέλθει στην λαϊκή ετυμηγορία.

Το αφήγημα αυτό περιλαμβάνει τα αποτελέσματα των προανακριτικών επιτροπών στην Βουλή για τις υποθέσεις Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ, C4I και άλλα, τις παροχές, αλλά και το πρόσφατο δίλημμα που έθεσε στην ομιλία του στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «εμείς είμαστε με τον λαό», δημιουργώντας έτσι το δίλημμα της ταξικής πολιτικής, δηλαδή ποιοι είναι με τους ασθενέστερους και ποιοί είναι απέναντί τους.

Όπως εκτιμούν τα στελέχη της ΝΔ, ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να σχηματίσει εκλογικό αφήγημα ούτε με την συμφωνία των Πρεσπών, που ουσιαστικά γύρισε μπούμερανγκ στον ίδιο και διατάραξε έτι περαιτέρω τις σχέσεις του με τον Πάνο Καμμένο, ούτε με την «έξοδο» της χώρας από τα μνημόνια και έτσι αναζητεί τώρα νέο σενάριο για να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές και να προσπαθήσει ο ίδιος να περισώσει ό,τι γίνεται, τόσο για το πρόσωπό του, όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για αυτόν τον λόγο η ΝΔ ήδη έχει ξεκινήσει την αποδόμηση όλου αυτού του νέου αφηγήματος του πρωθυπουργού λέξη-λέξη και ένα προς ένα τα θέματα που το αποτελούν.

Αρχικά οι απανωτές επιτροπές στη Βουλή, που ερευνούν τυχόν εμπλοκή πολιτικών προσώπων, παρουσιάζονται από την ΝΔ ως «φούσκες», αφού εκτός από την περίπτωση του Γιάννου Παπαντωνίου που είναι υπόθεση δεκαετίας, καμία άλλη εξέταση πολιτικών προσώπων δεν αποδεικνύει εμπλοκή σε διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Η τακτική Τσίπρα, λένε στη ΝΔ, «συμπυκνώνεται στη φράση λασπομαχία». Η εκτόξευση λάσπης προς κάθε κατεύθυνση θέλει να εξυπηρετήσει το επιχείρημα ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι άμεμπτη, ενώ όλες οι προηγούμενες είχαν «βάλει το δάχτυλο στο μέλι». Αυτή όμως η πρακτική δεν οδηγεί πουθενά, δηλώνουν τα στελέχη της ΝΔ, και ειδικά τώρα που στο προσκήνιο εμφανίζονται και ζητήματα για την ίδια την κυβέρνηση, όπως το θέμα του Θριασίου και της ΔΕΠΑ.

Στο κομμάτι της παροχολογίας, που έχει ξεκινήσει από τον προηγούμενο μήνα ο πρωθυπουργός, η ΝΔ θα συνεχίζει με τους χαρακτηρισμούς «ακατάσχετη», «προεκλογικού χαρακτήρα» και «χωρίς αντίκρισμα».

Ακατάσχετη, γιατί ο πρωθυπουργός λειτουργεί σαν μάγος, που από το πουθενά και χωρίς να το επιτρέπει η οικονομία τάζει σε όλους επιδόματα, προσλήψεις και παροχές, χωρίς μάλιστα να απαντά στο ερώτημα που θα βρεθούν και τους επόμενους μήνες τα χρήματα.

Προεκλογικού χαρακτήρα γιατί η στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου είναι αφενός να δημιουργήσει έναν «κομματικό στρατό» μέσω των προσλήψεων στο δημόσιο, αφετέρου να κρατά σε ομηρεία συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι συνταξιούχοι και οι συμβασιούχοι υπάλληλοι.

Σε αυτήν την στόχευση τρανταχτό παράδειγμα είναι το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών, που ο πρωθυπουργός το χρησιμοποίησε όχι για να λυθεί ένα πολυετές ζήτημα με την Εκκλησία, αλλά για να «τάξει» τον διορισμό 10.000 δημοσίων υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Και αυτό όμως το τέχνασμα, σύμφωνα πάντα με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γύρισε μπούμερανγκ και η κυβέρνηση βρέθηκε απέναντι και στην ιεραρχία και στους απλούς ιερείς.

Χωρίς αντίκρισμα είναι οι παροχές του πρωθυπουργού για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι τα χρήματα που δίνονται σε συγκεκριμένες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, όπως οι ένστολοι ή οι δικαστικοί, δεν είναι παρά ένα μέρος των χρημάτων που δικαιούνται σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα επιδόματα που δίνονται στους ασθενέστερους αποτελούν εφάπαξ καταβολές μικρών ποσών και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει προγραμματισμός να μετατραπούν σε μόνιμη κατάσταση.

Σε αυτήν τη λογική κινούνται και οι όποιες εξαγγελίες για επαναφορά των δώρων σε δημόσιο και συνταξιούχους ή ακόμη και η επαναφορά του κατώτατου μισθού σε επίπεδα προ οικονομικής κρίσης. Χωρίς αντίκρισμα επίσης και οι όποιες εξαγγελίες για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, αφού η υπόσχεση για μείωση τριών ποσοστιαίων μονάδων της επιβάρυνσής τους μετατράπηκε σε μία μονάδα κατ’ έτος για τα επόμενα τρία χρόνια.

Με αυτήν την επιχειρηματολογία η αξιωματική αντιπολίτευση μπαίνει στην μάχη της αποδόμησης του νέου κυβερνητικού αφηγήματος και, όπως ευελπιστούν στην Πειραιώς, οι πολίτες αφενός γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι ελπίδες που μοιράζει ο κ. Τσίπρας είναι «εφήμερες και φρούδες», αφετέρου είναι έτοιμοι να προσεταιριστούν το κοστολογημένο και ορθολογικό οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις