Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Bloomberg: Ανυπόφορη η φτώχεια στην Ελλάδα, παρότι η οικονομία βελτιώνεται
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Ανυπόφορη η φτώχεια στην Ελλάδα, παρότι η οικονομία βελτιώνεται

Για αίσθηση επιστροφής στην κανονικότητα της ελληνικής πολιτικής ενόψει των εκλογών κάνει λόγο το Bloomberg «Οι πολιτικοί έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό να κατηγορούν τις Βρυξέλλες. Εστιάζουν περισσότερο σ’ αυτά που θα μπορούσαν να κάνουν για τους ψηφοφόρους. Η σύγκρουση είναι άγρια ανάμεσα στο αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, που προηγείται […]

Για αίσθηση επιστροφής στην κανονικότητα της ελληνικής πολιτικής ενόψει των εκλογών κάνει λόγο το Bloomberg

«Οι πολιτικοί έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό να κατηγορούν τις Βρυξέλλες. Εστιάζουν περισσότερο σ’ αυτά που θα μπορούσαν να κάνουν για τους ψηφοφόρους.

Η σύγκρουση είναι άγρια ανάμεσα στο αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις», σημειώνει το άρθρο γνώμης του Ferdinando Giuliano.

Η βελτίωση της οικονομίας βοηθά σ’ αυτό, καθώς η ανεργία έπεσε επιτέλους κάτω από το 20%. Φυσικά πολλές εταιρείες παραμένουν απρόθυμες να κάνουν επενδύσεις λόγω της υψηλής φορολόγησης.

Τα επίπεδα της φτώχειας παραμένουν ανυπόφορα

Αλλά υπάρχει μια ελαφρά ανάσα από τα ατέρμονα δεινά που έπληξαν την ελληνική οικονομία για το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δεκαετίας, γράφει.

Είναι πιο θετικές και οι δημοσιονομικές προοπτικές με το πρωτογενές πλεόνασμα του πρώτου δεκαμήνου του 2018 να φθάνει σχεδόν τα 6,5 δισ.ευρώ μολονότι το χρέος παραμένει κοντά στο 180% του ΑΕΠ.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αποδέχονται πλέον ότι η Ελλάδα χρειάζεται την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων και των διεθνών επενδυτών. Εστιάζουν στην εκλογική αναμέτρηση του ερχόμενου έτους, που μπορεί να καθορίσει το οικονομικό μοντέλο που θα ακολουθήσει η χώρα τα επόμενα χρόνια.

Οι προτεραιότητες των δύο κομμάτων στην οικονομία

«Ο Αλέξης Τσίπρας, που έφερε την Ελλάδα στο χείλος της εξόδου από το ευρώ και μετά έκανε πίσω, πιστεύει ότι ήρθε η ώρα να βοηθηθούν όσοι επλήγησαν από την ύφεση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσποιείται ότι βοηθά τις επιχειρήσεις με μείωση του εταιρικού φόρου από το 29% στο 25%.

Αλλά το επίκεντρο του ενδιαφέροντός του βρίσκεται αλλού. Θέλει να ενισχύσει τον δημόσιο τομέα με νέες προσλήψεις στην εκπαίδευση και την τοπική αυτοδιοίκηση, να αποκαταστήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, τις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα.

Οι προτεραιότητες του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη διαφέρουν ριζικά

Ο σπουδαγμένος στο Χάρβαρντ businessman θέλει μειώσεις στις δαπάνες για να τον βοηθήσουν να χρηματοδοτήσει μια γενναιόδωρη μείωση των φόρων, να αναθέσει υπεργολαβικά δημόσιες υπηρεσίες, μειώνοντας παράλληλα τον εταιρικό φόρο στο 20%. Θέλει επίσης να επανεξετάσεις τις συντάξεις, ενισχύοντας την ιδιωτική συμμετοχή.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία ως ανίκανη να αποκαταστήσει τον αποσυντεθειμένο κοινωνικό ιστό

Αλλά έχουν ένα εις βάρος τους ιστορικό να υπερασπιστούν. Σε μεγάλο βαθμό προκάλεσαν οι ίδιοι την τελευταία ύφεση, όταν ο Τσίπρας και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επέμεναν στη σύγκρουση με τους πιστωτές.

Η Ελλάδα έχασε ορισμένα από τα καλύτερα χρόνια της ευρωπαϊκής ανάκαμψης. Η σύγκριση με την Πορτογαλία -που εμφάνισε ανάπτυξη άνω του 12% μεταξύ του 2014 και του 2017- με την τελματωμένη Ελλάδα είναι αποκαλυπτική».

Οι εγχώριοι επενδυτές επιζητούν απεγνωσμένα την αλλαγή

Άλλοι σημειώνουν την έλλειψη προόδου στις μεταρρυθμίσεις και τις επιθέσεις σε ανεξάρτητους θεσμούς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδας. Αλλά παρά την απήχηση της ΝΔ στα ανώτερα στρώματα, το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βρίσκει ευήκοα ώτα στα φτωχά.

Σχεδόν τα μισά δάνεια του τραπεζικού συστήματος είναι μη εξυπηρετούμενα και οι τραπεζικές μετοχές έχασαν φέτος σχεδόν το ήμισυ της αξίας τους.

Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να γυρίσει σε ύφεση όταν θα αναλάβει την εξουσία μια νέα κυβέρνηση.

Κι αυτό θα καταστήσει ακόμη δυσχερέστερη την τήρηση των υπεσχημένων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η παραγωγικότητα παραμένει ακόμη πολύ κάτω από τα προ-ύφεσης επίπεδα. Το brain drain συνεχίζει να απορροφά ταλέντα από τη χώρα. Η εγχώρια κατανάλωση παραμένει νωθρή μετά από μια δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου.

Αλλά τουλάχιστον η Ελλάδα δείχνει έτοιμη να ξαναπάρει στα χέρια της τη μοίρα της. Και μολονότι αυτό δεν είναι αρκετό για την επιτυχία, είναι καλοδεχούμενα τα όποια σημάδια ελπίδας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις