Προκαλεί ο Ζάεφ: Η “μακεδονική γλώσσα” θα διδάσκεται και στην Ελλάδα

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Προκαλεί ο Ζάεφ: Η “μακεδονική γλώσσα” θα διδάσκεται και στην Ελλάδα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: l.a.ntokas

Οι «Μακεδόνες» στην Ελλάδα,  με τη Συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει η πιθανότητα να διδάσκονται τη «μακεδονική γλώσσα» στην Ελλάδα. Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, από το Βήμα της Βουλής των Σκοπίων. Απαντώντας στο αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, ο Ζάεφ υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είπε όχι μόνο «Η χώρα παραμένει η ίδια, η γλώσσα […]

03.12.2018 | 12:17

Οι «Μακεδόνες» στην Ελλάδα,  με τη Συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει η πιθανότητα να διδάσκονται τη «μακεδονική γλώσσα» στην Ελλάδα.

Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, από το Βήμα της Βουλής των Σκοπίων.

Απαντώντας στο αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, ο Ζάεφ υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Είπε όχι μόνο «Η χώρα παραμένει η ίδια, η γλώσσα θα αναγνωρίζεται από όλους και η “Μακεδονία” θα γίνει μέρος όλων των διεθνών οργανισμών».

Επίσης ανέφερε ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις ακόμη και για πιθανή διδασκαλία της “μακεδονικής” γλώσσας στη βόρεια Ελλάδα.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επεσήμανε πως ειδικά για τους “Μακεδόνες” του Αιγαίου, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε τα τελευταία 27 χρόνια.

Ανέφερε επίσης ότι με τη συμφωνία υπάρχει η πιθανότητα η “μακεδονική” γλώσσα να διδάσκεται στη χώρα μας.

Η ψηφοφορία

«Ναι» στην τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ του Συντάγματος, με την οποία οι λέξεις «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αλλάζουν με τις λέξεις «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Επίσης η λέξη «Μακεδονία» αλλάζει με τη λέξη «Βόρεια Μακεδονία»

Μένουν εκτός το άρθρο 36 και η τροπολογία XXXIV. Αφορά την Αντιφασιστική Συνέλευση για τη Λαϊκή Απελευθέρωση της χώρας, από το 1944 και την ενσωμάτωση στο προοίμιο του Συντάγματος της ειρηνευτικής συμφωνία της Οχρίδας από το 2001.

Με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα τότε μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Αυτά ψηφίστηκαν στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής σχετικά με τα σχέδια τροπολογιών του Συντάγματος, τα οποία κατέθεσε η κυβέρνηση στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ κατέθεσε τέσσερα σχέδια τροπολογιών και εγκρίθηκαν δύο.

Για την έγκριση των τροπολογιών απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία (61 στους 120 βουλευτές), την οποία ο συνασπισμός κομμάτων διαθέτει.

Υπέρ της πρώτης τροπολογίας ψήφισαν 67 βουλευτές, 23 ψήφισαν κατά, ενώ 4 δήλωσαν «παρών».

Yπέρ της δεύτερης τροπολογίας ψήφισαν 65 βουλευτές, 18 ψήφισαν κατά και 8 «παρών».

Η συνεδρίαση της ολομέλειας θα συνεχιστεί σήμερα, με τη συζήτηση των άλλων δύο τροπολογιών.

Μετά την ολοκλήρωση της φάσης αυτής, θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση.

Exit mobile version