Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Τρεις «φεγγαρόπετρες» πωλήθηκαν σε δημοπρασία για 850.000 δολάρια
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τρεις «φεγγαρόπετρες» πωλήθηκαν σε δημοπρασία για 850.000 δολάρια

Τρεις μικρές πέτρες σε μέγεθος βότσαλου που αφαίρεσε από την επιφάνεια της σελήνης διαστημική αποστολή της Σοβιετικής Ένωσης, πωλήθηκαν σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη για 850.000 δολάρια. Τις πέτρες περισυνέλλεξε μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος της Σοβιετικής Ένωσης το 1970. Οι «φεγγαρόπετρες» περιήλθαν στην ιδιοκτησία της χήρας του διευθυντή του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος Σεργκέι Πάβλοβιτς Κορόλεφ, Νίνα Ιβάνοβα Κορόλεβα μετά το θάνατο του […]

Φεγγάρι δάσος έλατα

Τρεις μικρές πέτρες σε μέγεθος βότσαλου που αφαίρεσε από την επιφάνεια της σελήνης διαστημική αποστολή της Σοβιετικής Ένωσης, πωλήθηκαν σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη για 850.000 δολάρια.

Τις πέτρες περισυνέλλεξε μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος της Σοβιετικής Ένωσης το 1970.

Οι «φεγγαρόπετρες» περιήλθαν στην ιδιοκτησία της χήρας του διευθυντή του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος Σεργκέι Πάβλοβιτς Κορόλεφ, Νίνα Ιβάνοβα Κορόλεβα μετά το θάνατο του συζύγου της, προκειμένου να τιμηθεί η προσφορά του στο διαστημικό σοβιετικό πρόγραμμα.

Τα μικρά κομμάτια φεγγαριού, αγόρασε Αμερικανός συλλέκτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Οι πέτρες είχαν αγοραστεί ξανά το 1993 έναντι 442.500 δολαρίων.

Το μη επανδρωμένο διαστημικό σοβιετικό αεροσκάφος Luna-16 εκτοξεύθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου του 1970 για να εξερευνήσει τη σελήνη και αφαίρεσε ορισμένα δείγματα από την επιφάνεια του φεγγαριού.

Η αποστολή διήρκησε 12 ημέρες, πριν προσγειωθεί ξανά στις 24 Σεπτεμβρίου με άθικτα τα σεληνικά δείγματα που μετέφερε.

Η δυνατότητα να αγοράσει κάποιος αντικείμενα από τη σελήνη είναι πολύ σπάνια. Όσα έχει συλλέξει η NASA παραμένουν αποκλειστικά στην κατοχή της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Οι συγκεκριμένες πέτρες αποτελούν το μόνο γνωστό παράδειγμα αντικειμένου που προέρχεται από τη σελήνη και βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις