Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / 200.000 οι δανειολήπτες που προστατεύονται από τον Νόμο Κατσέλη
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

200.000 οι δανειολήπτες που προστατεύονται από τον Νόμο Κατσέλη

Την ανάγκη να προχωρήσει ταχύτερα η εκκαθάριση των δανείων που έχουν υπαχθεί στον Νόμο Κατσέλη υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας σε συνέδριο ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, άνω των 200.000 δανειοληπτών ή μη εξυπηρετούμενα δάνεια ποσού άνω των 13 δισ. ευρώ, βρίσκονται στο καθεστώς. Με στοιχεία τέλους α’ εξαμήνου […]

Παλιό σπίτι στο Λαύριο

.

Την ανάγκη να προχωρήσει ταχύτερα η εκκαθάριση των δανείων που έχουν υπαχθεί στον Νόμο Κατσέλη υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας σε συνέδριο ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, άνω των 200.000 δανειοληπτών ή μη εξυπηρετούμενα δάνεια ποσού άνω των 13 δισ. ευρώ, βρίσκονται στο καθεστώς.

Με στοιχεία τέλους α’ εξαμήνου 2018, στο σύνολο των χαρτοφυλακίων, το 14,9% των μη εξυπηρετούμενων δανείων τελεί υπό καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία.

Στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο το ποσοστό υπαγωγής σε νομική προστασία φτάνει το 31,5%.

Δηλαδή, 3 στα 10 στεγαστικά δάνεια είναι «υπόθεση» του νόμου Κατσέλη.

Ως ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας αναδεικνύεται η ενίσχυση και επίσπευση της εκκαθάρισης των υποθέσεων που τελούν υπό καθεστώς νομικής προστασίας με βάση τον Νόμο.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι έχουν γίνει βήματα για την επιτάχυνση του χρόνου εφαρμογής της νομοθεσίας.

Η αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος έχει ενισχυθεί με τον διορισμό νεοπροσληφθέντων δικαστών στα Δικαστήρια Πρωτοδικείου.

Έτσι, θα μειωθούν οι καθυστερήσεις και θα προωθηθούν οι ημερομηνίες ακρόασης.

Ωστόσο, ο όγκος των εκκρεμών υποθέσεων είναι μεγάλος και οι χρονικές υστερήσεις εκδίκασης των υποθέσεων ιδιαίτερα σημαντικές.

Συνεπώς, η γρήγορη εκδίκαση και εκκαθάριση του εν λόγω αποθέματος θα συνέβαλε καθοριστικά στην αποκλιμάκωση του συνολικού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επιπρόσθετα, η αργή εκδίκαση των υποθέσεων δημιουργεί επιπλέον στρεβλώσεις, δεδομένου ότι σε μεγάλο βαθμό συνδέεται άμεσα με το φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Των οποίων την ταυτότητα αδυνατούν να εξακριβώσουν οι τράπεζες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις