Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Είχαν… πρόγραμμα στην κυβέρνηση: Ο Χουλιαράκης εξηγεί γιατί αύξησαν τους φόρους
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είχαν… πρόγραμμα στην κυβέρνηση: Ο Χουλιαράκης εξηγεί γιατί αύξησαν τους φόρους

Ή δημοσιονομική προσαρμογή με αύξηση φόρων ή χρεοκοπία, ανέφερε από το βήμα της επιτροπής που επεξεργάζεται τον προϋπολογισμό ο Γιώργος Χουλιαράκης. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε στο δίλημμα που αντιμετώπισε η κυβέρνηση, το οποίο και οδήγησε στην αύξηση των φόρων. «Δημοσιονομική προσαρμογή σημαίνει δύσκολες αποφάσεις και αύξηση φόρων. Δεν το θέλαμε, προσαρμοστήκαμε. Η άλλη επιλογή […]

Χουλιαράκης-1.jpg

Ή δημοσιονομική προσαρμογή με αύξηση φόρων ή χρεοκοπία, ανέφερε από το βήμα της επιτροπής που επεξεργάζεται τον προϋπολογισμό ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε στο δίλημμα που αντιμετώπισε η κυβέρνηση, το οποίο και οδήγησε στην αύξηση των φόρων.

«Δημοσιονομική προσαρμογή σημαίνει δύσκολες αποφάσεις και αύξηση φόρων. Δεν το θέλαμε, προσαρμοστήκαμε. Η άλλη επιλογή ήταν άτακτη χρεοκοπία με ολέθριες συνέπειες για τα νοικοκυριά, με μικρές καταθέσεις και μισθωτούς.

Αυτό ήταν το πραγματικό δίλημμα στο οποίο η κυβέρνηση απάντησε και επέλεξε τον δύσκολο δρόμο που έχει το πολιτικό κόστος της προσαρμογής. Αν το κριτήριο είναι η αποκατάσταση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας, δηλαδή η διαχείριση των δημοσιονομικών, τότε η τριετία κρίνεται επιτυχής. Πρώτα από όλα, γιατί εκμηδενίστηκαν ακραίοι κίνδυνοι που ταλάνισαν την οικονομία από το 2010 ως το 2015 και μιλώ για το Grexit.

Ήρθε η έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας το 2017, σταθεροποιήθηκαν οι προσδοκίες και αποκλιμακώθηκαν τα επιτόκια δανεισμού», είπε ο κ. Χουλιαράκης.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η επιτυχία της κυβέρνησης αφορά την ανάκτηση της αξιοπιστίας των δημοσιονομικών της χώρας που θα επιτρέψουν λελογισμένη δημοσιονομική επέκταση.

Για το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ είπε «όταν υπόσχονται τέτοια μέτρα πρέπει ο λαός να ρωτά από πού θα βρεθούν τα χρήματα. Η δική μας επιλογή είναι ένας δύσκολος δρόμος μεταξύ δημοσιονομικής και επέκτασης με μέτρα για την κοινωνική συνοχή».

Ακόμα υποστήριξε ότι η επιτυχία της ανάκτησης της δημοσιονομικής αξιοπιστίας «επιτρέπει να καταθέσουμε έναν προϋπολογισμό που ενσωματώνει την λελογισμένη δημοσιονομική επέκταση».

Κωστής Χατζηδάκης: Προσχηματικοί μποναμάδες

Η κυβέρνηση «παίρνει δέκα από τις τσέπες των πολιτών μέσω φόρων και εισφορών και επιστρέφει ένα».

Ο ίδιος κάλεσε την πλειοψηφία να μειώσει τους πανηγυρισμούς τη στιγμή που πραγματοποιούνται 5 εκατ. κατασχέσεις. Για την ομιλία Τσίπρα σχολίασε: «να του αφιερώσω το τραγούδι του Στράτου Διονυσίου: “μας υποχρέωσες μα δεν μας είπες τελικά πόσα μας χρέωσες”».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις