Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Ελεύθερη διακίνηση βιταμινών και σκευασμάτων: Μετά τον σάλο, το υπουργείο κάνει πίσω
ΥΓΕΙΑ

Ελεύθερη διακίνηση βιταμινών και σκευασμάτων: Μετά τον σάλο, το υπουργείο κάνει πίσω

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε το άρθρο του νέου αθλητικού νόμου που έδινε την δυνατότητα να πωλούνται βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής μέσα σε γυμναστήρια και δημόσιους χώρους άθλησης οδηγούν στην ακύρωση του. Αυτό φανερώνεται και από την δήλωση του υπουργού Υγεία Ανδρέα Ξάνθου. Όπως αναφέρει, είναι σε διαβούλευση με το υφυπουργείο αθλητισμού ώστε το άρθρο 74 […]

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε το άρθρο του νέου αθλητικού νόμου που έδινε την δυνατότητα να πωλούνται βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής μέσα σε γυμναστήρια και δημόσιους χώρους άθλησης οδηγούν στην ακύρωση του.

Αυτό φανερώνεται και από την δήλωση του υπουργού Υγεία Ανδρέα Ξάνθου.

Όπως αναφέρει, είναι σε διαβούλευση με το υφυπουργείο αθλητισμού ώστε το άρθρο 74 που έβαλε φωτιά στους «φαρμακοποιούς» να βγει από το αθλητικό νομοσχέδιο.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός:

«Είναι γνωστό ότι η διάταξη αυτή συμπεριλαμβανόταν σε μια δέσμη μέτρων «προώθησης του ανταγωνισμού στην αγορά» στο πλαίσιο  της «εργαλειοθήκης 2» του ΟΟΣΑ και ότι στο κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης συμφωνήθηκε με απαίτηση των «θεσμών», και ειδικά του ΔΝΤ, να εφαρμοστεί.

Η ανησυχία που ήδη έχει εκφραστεί στο δημόσιο διάλογο από επιστημονικούς φορείς της χώρας, είναι απολύτως εύλογη. Ήδη το υπουργείο Υγείας είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Αθλητισμού για την επανεξέταση της ρύθμισης.

Είναι προφανές ότι για σοβαρούς λόγους πρόληψης πιθανών παρενεργειών και προστασίας της Δημόσιας Υγείας, δεν μπορεί να υπάρξει ανεξέλεγκτη διακίνηση αυτών των σκευασμάτων. Ακριβώς για αυτό, η πολιτική βούληση και των δύο υπουργείων είναι να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη.

Η ισχύουσα ΚΥΑ (Γ5α/53625/10-9-2017) διασφαλίζει τον αναγκαίο έλεγχο και δεν θεωρούμε ότι χρειάζεται αναθεώρηση.

Σε κάθε περίπτωση, το επισπεύδον για το υπό συζήτηση ν/σ Υπουργείο Αθλητισμού, θα αναλάβει μετά το τέλος της διαβούλευσης την πρωτοβουλία αλλαγής  της συγκεκριμένης διάταξης».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις