Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Είσαι αντιμέτωπος με τον χειρότερο εφιάλτη – Πανηγυρικό κλίμα και παροχές
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Είσαι αντιμέτωπος με τον χειρότερο εφιάλτη – Πανηγυρικό κλίμα και παροχές

Όλα τα έταξε σε ένα άκρως πανηγυρικό κλίμα από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας «Προχωράμε ήδη με γοργά βήματα στο στάδιο της υλοποίησης ενός σχεδίου που μας έφερε με ασφάλεια στην έξοδο από τα μνημόνια και σε ένα ασφαλές δημοσιονομικό περιθώριο, πιάνοντας τους στόχους του προγράμματος που κάποιοι αμφισβήτησαν ότι θα πιάναμε». «Σήμερα […]

Τσίπρας-4.jpg

Όλα τα έταξε σε ένα άκρως πανηγυρικό κλίμα από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας

«Προχωράμε ήδη με γοργά βήματα στο στάδιο της υλοποίησης ενός σχεδίου που μας έφερε με ασφάλεια στην έξοδο από τα μνημόνια και σε ένα ασφαλές δημοσιονομικό περιθώριο, πιάνοντας τους στόχους του προγράμματος που κάποιοι αμφισβήτησαν ότι θα πιάναμε».

«Σήμερα καταθέτουμε μια διάταξη για το κοινωνικό μέρισμα. Είναι η τρίτη διαδοχική χρονιά που έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε για τους πιο αδύναμους.

Καταθέτουμε τη διάταξη σήμερα όπως ακριβώς πέρυσι τέτοιο καιρό. Από την υπεραπόδοση της οικονομίας και φέτος έχουμε τη δυνατότητα και δίνουμε αντίστοιχο με το περσινό ποσό», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αρχικά προβλέπεται το ποσό των 710 εκατ. ευρώ που, ανάλογα με τις προσαρμογές, μπορεί να υπάρξει και σχετική αύξηση.

Είπε ότι το ακριβές ύψος και τα κριτήρια θα καθοριστούν με ΚΥΑ που ευελπιστεί η κυβέρνηση να έχει βγει έως την ερχόμενη Δευτέρα ώστε την Τρίτη να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις αιτήσεις τους.

Στόχος ως τις 14 Δεκεμβρίου να γίνει η καταβολή στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος. 

Είπε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το μέτρο αφορά 1,3-1,4 εκ νοικοκυριά, περίπου 3,5 εκατ. δικαιούχους.

Εμείς προχωράμε με σαφή ταξικό προσανατολισμό για τους πολλούς

«Σήμερα βρίσκεστε στον μεγαλύτερο εφιάλτη σας να έρχεστε και να ψηφίζετε ένα προς ένα τα μέτρα που εξήγγειλα στη ΔΕΘ και λέγατε ότι δεν θα ψηφιστούν», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση.

Είπε ειδικότερα για την τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση, οι πολίτες με χαμηλή και μεσαία περιουσία θα δουν τον επόμενο χρόνο ουσιαστική μείωση της επιβάρυνσης.

«Από τα 5,8 εκατομμύρια φορολογουμένων που διαθέτουν περιουσία η οποία επιβαρύνεται μέσω του ΕΝΦΙΑ, θα δουν μείωση πάνω από 5,5 εκατομμύρια εξ αυτών, δηλαδή κοντά στο 90% των φορολογουμένων.

Και συγκεκριμένα:

– Για περιουσίες μέχρι 60.000 ευρώ, η μείωση θα είναι στο 30%. Αυτό το ποσό αναφέρεται σε σχεδόν 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας.

– Για περιουσίες από 60.000 ως 100.000 ευρώ, η μείωση θα ανέλθει στο 21%. Και αφορά 1 εκατομμύριο πολίτες.

– Για περιουσίες από 100.000 ως 150.000 ευρώ, η μείωση θα είναι κοντά στο 10%. Και αφορά περίπου 600.000 πολίτες».

«Για να γίνω πιο σαφής» συνέχισε ο πρωθυπουργός παρέθεσε τα εξής παραδείγματα:

«- Ιδιοκτήτης κατοικίας 60 τ.μ. στο Κερατσίνι, αξίας 60.000 θα πληρώσει φέτος 157 ευρώ αντί για 224. Δηλαδή 67 ευρώ λιγότερα.

– Ιδιοκτήτης κατοικίας 80 τ.μ. στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης, αξίας 76.000 ευρώ, θα πληρώσει 162 ευρώ αντί για 232. Δηλαδή 70 ευρώ λιγότερα.

– Ιδιοκτήτης κατοικίας 100 τ.μ. στο Περιστέρι, αξίας 90.000 ευρώ, θα πληρώσει 211 ευρώ αντί για 290. Δηλαδή 79 ευρώ λιγότερα».

«Εμείς προχωράμε στοχευμένα, μελετημένα, με σαφή ταξικό προσανατολισμό για τους πολλούς, μια ταξική μονομέρεια που αφορά 5,5 εκατομμύρια, ενώ η δική σας μονομέρεια αναφέρεται σε μια ελίτ ολίγων, εκλεκτών», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Στις παραπάνω μειώσεις να προσθέσετε μια μεσοσταθμική μείωση επιπλέον 20% που έχουμε προγραμματίσει και έχουμε διασφαλίσει το δημοσιονομικό χώρο – προβλέπεται ήδη στο μεσοπρόθεσμο για το 2020».

Προσέθεσε σε ότι έτσι στα λαϊκά νοικοκυριά η μείωση το 2020 θα φτάσει στο 50%. Δηλαδή σε ενάμισι χρόνο από σήμερα στα πρώτα εκκαθαριστικά του 2020 θα βλέπουν το μισό φόρο από ό,τι βλέπουν σήμερα.

Λογική η απουσία του κ. Μητσοτάκη επειδή φέρνουμε προς ψήφιση μέτρα ελάφρυνσης

«Κύριε Τσιάρα κάθεστε στη θέση του αρχηγού σας, μάλλον δεν θα έρθει και σήμερα. Λογικό είναι γιατί είναι άλλη μια μέρα στο ελληνικό κοινοβούλιο που φέρνουμε προς ψήφιση μέτρα ελάφρυνσης για τις πολύπαθες κατηγορίες των πολιτών, μεσαία και χαμηλότερα στρώματα που σήκωσαν τα βάρη», είπε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας την απουσία του προέδρου της ΝΔ.

Μιλώντας για την ελάφρυνση που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή για μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική σε όσους «κουνούν το δάκτυλο», και είναι οι «εμπνευστές του ΕΝΦΙΑ», επειδή η κυβέρνηση «δεν τον κατήργησε».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις