Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δημιουργία ενός ειδικού θεσμού εκλογής ΠτΔ προτείνει ο Κοτζιάς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημιουργία ενός ειδικού θεσμού εκλογής ΠτΔ προτείνει ο Κοτζιάς

Την δημιουργία ενός «ειδικού θεσμού εκλογής ΠτΔ» προτείνει ο Νίκος Κοτζιάς Ο θεσμός θα συγκροτείται από: Όλους τους βουλευτές Εκπροσώπους των Περιφερειών με αριθμό ίσο με το 1/3 του αριθμού των βουλευτών Εκπροσώπους των Δήμων με αριθμό ίσο με το 1/3 του αριθμού των βουλευτών 101 πολίτες που θα προκύπτουν από κλήρωση στη βάση της «ειδικής ελληνικής παράδοσης και […]

Νίκος-Κοτζιάς-1.jpg

Την δημιουργία ενός «ειδικού θεσμού εκλογής ΠτΔ» προτείνει ο Νίκος Κοτζιάς

Ο θεσμός θα συγκροτείται από:

Όλους τους βουλευτές

Εκπροσώπους των Περιφερειών με αριθμό ίσο με το 1/3 του αριθμού των βουλευτών

Εκπροσώπους των Δήμων με αριθμό ίσο με το 1/3 του αριθμού των βουλευτών

101 πολίτες που θα προκύπτουν από κλήρωση στη βάση της «ειδικής ελληνικής παράδοσης και ιδιαίτερα εκείνης της Αθηναϊκής Δημοκρατίας».

Ο πρώην υπουργός διαφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης για την εκλογή ΠτΔ από το εκλογικό σώμα, αν δεν κατορθώσει να εκλεγεί από τη Βουλή.

Όπως εξηγεί, σε άρθρο του στην «Καθημερινή», αν υιοθετηθεί η «διπλά λανθασμένη» πρόταση, το πολιτικό σύστημα «θα οδηγηθεί στο παράδοξο”.

Χαρακτηρίζει «ολοφάνερη απαξίωση του Κοινοβουλίου» ο πρόεδρος που δεν εκλέγεται από τη Βουλή, να έχει μεγαλύτερο κύρος από εκείνον που εκλέγεται από αυτήν».

Κάνει λόγο για δεύτερο «θεμελιακό λάθος» της κυβερνητικής πρότασης την ύπαρξη δύο νομιμοποιημένων αρχών, που θα προκύψουν βάσει αυτής. Δηλαδή εκλεγμένου Κοινοβουλίου και ταυτόχρονα εκλεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Και υπογραμμίζει ότι όποτε υπήρξε ανάλογο φαινόμενο στην Ελλάδα «καταγράφηκαν αρνητικές εξελίξεις εις βάρος της δημοκρατίας».

Προσθέτει ότι «η μακρόσυρτη διαδικασία εκλογής Προέδρου, όπως προτείνεται από την κυβέρνηση δίνει έδαφος και επαρκή χρόνο για συναλλαγές».

Τέλος, δεν κρύβει την ανησυχία του ότι με απευθείας εκλογή του ΠτΔ από τον λαό ενδέχεται να προκύψει «ένας αυτόνομος πόλος χωρίς υποχρέωση λογοδοσίας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις