Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

09

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Βρογχίτιδα: 5 απλοί τρόποι να ανακουφιστείς από τoν επίμονο βήχα
ΥΓΕΙΑ

Βρογχίτιδα: 5 απλοί τρόποι να ανακουφιστείς από τoν επίμονο βήχα

Η βρογχίτιδα είναι φλεγμονή των βρόγχων. Τα συμπτώματά της διαρκούν αρκετές μέρες έως εβδομάδες και μπορεί να γίνουν και χρόνια. Η οξεία βρογχίτιδα διαρκεί μερικές μέρες, ενώ στην περίπτωση που κάποιος είναι καπνιστής μπορεί να διαρκέσει ακόμα και δύο βδομάδες. Η χρόνια βρογχίτιδα αρχικά εκδηλώνεται σαν απλός «τσιγαρόβηχας», ο οποίος χειροτερεύει τον χειμώνα και είναι […]

βρογχίτιδα

Η βρογχίτιδα είναι φλεγμονή των βρόγχων. Τα συμπτώματά της διαρκούν αρκετές μέρες έως εβδομάδες και μπορεί να γίνουν και χρόνια.

Η οξεία βρογχίτιδα διαρκεί μερικές μέρες, ενώ στην περίπτωση που κάποιος είναι καπνιστής μπορεί να διαρκέσει ακόμα και δύο βδομάδες.

Η χρόνια βρογχίτιδα αρχικά εκδηλώνεται σαν απλός «τσιγαρόβηχας», ο οποίος χειροτερεύει τον χειμώνα και είναι συνήθως πιο έντονος τις πρωινές ώρες.

Συνοδεύεται από πτύελα και είναι παρών τις περισσότερες μέρες του μήνα. Αν και πολλοί καπνιστές θεωρούν το βήχα φυσιολογικό ή αναμενόμενο, μπορεί να αποτελεί καμπανάκι παθολογικής κατάστασης.

Παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση βρογχίτιδας είναι επίσης η έκθεση σε σκόνη, ουσίες που ερεθίζουν τους πνεύμονες και η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Πολλοί επαγγελματίες που εισπνέουν καθημερινά ερεθιστικές ή βλαπτικές ουσίες αναπτύσσουν χρόνια βρογχίτιδα.

Η πάθηση παρουσιάζει εξάρσεις, που μπορεί να οφείλονται σε ιογενείς λοιμώξεις, στην ατμοσφαιρική ρύπανση και σε αλλεργίες.

Η συσσώρευση βλέννας στους βρογχικούς σωλήνες δυσκολεύει την αναπνοή, ενώ στη φάση έξαρσης της νόσου, οι πάσχοντες εμφανίζουν πονόλαιμο, πυρετό, συμφόρηση στο θώρακα και δύσπνοια.

Δείτε πώς θα ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της βρογχίτιδας, σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Οικογενειακών Ιατρών:

– Πίνετε πολλά υγρά, αλλά αποφεύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ.

– Ξεκουραστείτε.

– Πάρτε μη συνταγογραφούμενα αντιφλεγμονώδη για τη μείωση της φλεγμονής και την αντιμετώπιση του πυρετού και του πόνου.

– Πάρτε κάποιο αντιβηχικό. Τα παιδιά πρέπει να είναι τουλάχιστον 6 ετών.

– Αυξήστε τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι, χρησιμοποιώντας υγραντήρα.

Εάν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν, συμβουλευτείτε γιατρό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις