Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Άσκηση, με συνταγή γιατρού – Ο ΕΟΠΠΥ θα συνταγογραφεί γυμναστήρια και καθηγητές φυσικής αγωγής
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άσκηση, με συνταγή γιατρού – Ο ΕΟΠΠΥ θα συνταγογραφεί γυμναστήρια και καθηγητές φυσικής αγωγής

Άσκηση, με συνταγή γιατρού; Κι όμως! Η γυμναστική σώζει ζωές και επιτέλους, ανοίγει ο δρόμος και στην Ελλάδα για τη συνταγογράφηση και την κάλυψη της θεραπευτικής άσκησης Μετά από πολλές προσπάθειες, ήρθε η αποδοχή από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας της πρότασης που κατέθεσε ο ενδοκρινολόγος, καθηγητής Πειραματικής φυσιολογίας, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου του Διεθνούς Ιδρύματος […]

Άσκηση

Άσκηση, με συνταγή γιατρού; Κι όμως!

Η γυμναστική σώζει ζωές και επιτέλους, ανοίγει ο δρόμος και στην Ελλάδα για τη συνταγογράφηση και την κάλυψη της θεραπευτικής άσκησης

Μετά από πολλές προσπάθειες, ήρθε η αποδοχή από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας της πρότασης που κατέθεσε ο ενδοκρινολόγος, καθηγητής Πειραματικής φυσιολογίας, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου του Διεθνούς Ιδρύματος Exercise is Medicine και πρόεδρος του Ινστιτούτου Φυσικολογίας και Άσκησης στην Ιατρική, Μιχάλης Κουτσιλιέρης.

Η πρόταση προς το ΚΕΣΥ αφορούσε την ανάγκη οι γιατροί να μπορούν να συνταγογραφούν άσκηση και σε δεύτερο βήμα να καλύπτεται η συνταγογράφηση από τον ΕΟΠΠΥ.

Στην πρόταση που κατατέθηκε κι εγκρίθηκε, αναφέρεται πως με τη συνταγογράφηση θα πληρώνεται εγκεκριμένος, πιστοποιημένος καθηγητής φυσικής αγωγής ή φυσιοθεραπευτής.

Ο καθηγητής φυσικής αγωγής ή φυσιοθεραπευτής θα πρέπει να ακολουθεί κατευθυντήριες οδηγίες που εξυπηρετούνται μέσα από ένα πρωτόκολλο που θα βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής άσκησης.

Οι έρευνες των τελευταίων ετών έχουν αποδείξει ότι πως η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας έχει συνδυαστεί με την παρουσία χρόνιων και σοβαρών νοσημάτων.

Μάλιστα εδώ και ένα εξάμηνο έχουν ξεκινήσει κλινικές μελέτες για την αντιμετώπιση και της άνοιας με την θεραπευτική άσκηση.

Όπως προκύπτει, το πρωτόκολλο θεραπευτικής άσκησης, μειώνει κατά 9 φορές το ρίσκο να πάθει κανείς  άνοια».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η θεραπευτική άσκηση ήδη συνταγογραφείται σε Αγγλία, Σκωτία, Γερμανία και ΗΠΑ.

Αποτέλεσμα εικόνας για gym

Έρευνες έχουν δείξει πως η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας συνδέεται με το 7,3% των θανάτων στην Ευρώπη

Η απουσία άσκησης «συμμετέχει» στη θνησιμότητα στο 6% των περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου, 7% των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 και 10% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού και του παχέως εντέρου.

Στον αντίποδα, η συστηματική σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη θνησιμότητα και τον κίνδυνο για επανεμφάνιση καρκίνου του μαστού περίπου κατά 50%.

Ακόμη, ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ και τον κίνδυνο για όλων των αιτιολογιών καρδιαγγειακούς και καρκινοεξαρτώμενους θανάτους σε ενήλικες με υψηλά επίπεδα μυϊκής δύναμης, ενώ οδηγεί σε υψηλότερες εκπαιδευτικές επιδόσεις σε παιδιά και ενήλικες.

Οι νόσοι στις οποίες η συνταγογράφηση της σωματικής άσκησης παρέχει επιστημονικά επιβεβαιωμένα και βασισμένα σε ενδείξεις οφέλη υγείας, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο σε επίπεδο συμβολής στη θεραπεία τους:

Καρκίνος

Καρδιαγγειακές νόσοι

 Διαλείπουσα χωλότητα
 Εγκεφαλική αποπληξία (εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο)
 Καρδιακή ανεπάρκεια
 Στεφανιαία νόσος
 Υπέρταση

Μεταβολικές νόσοι

 Μεταβολικό σύνδρομο
 Παχυσαρκία
 Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 & 2
 Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
 Υπερλιπιδαιμία

Mυοσκελετικές νόσοι & δυσλειτουργίες

 Γηριατρικό σύνδρομο ευπάθειας (σωματικής αδυναμίας)
 Οστεοαρθρίτιδα
 Οστεοπόρωση,
 Οσφυαλγία
 Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Νευρολογικές νόσοι

 Άνοια
 Νόσος του Parkinson
 Πολλαπλή σκλήρυνση

Πνευμονικές νόσοι

 Άσθμα
 Κυστική ίνωση
 Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Ψυχιατρικές νόσοι

 Αγχώδης διαταραχή
 Κατάθλιψη
 Σχιζοφρένεια
 Stress

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις