Πώς να αποθηκεύεις το ρύζι, για να μην πάθεις δηλητηρίαση

ΥΓΕΙΑ

Πώς να αποθηκεύεις το ρύζι, για να μην πάθεις δηλητηρίαση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Το ρύζι μπορεί να αναθερμανθεί, αλλά πρέπει να το αποθηκεύεις σωστά Δεν είναι η αναθέρμανση που προκαλεί το πρόβλημα, αλλά ο τρόπος αποθήκευσης του ρυζιού. Το ωμό ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρια ενός βακτηρίου που ονομάζεται Bacillus cereus, το οποίο μπορεί να επιβιώσει, όταν μαγειρεύεται και προκαλεί τροφική δηλητηρίαση. Εάν το αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου […]

16.11.2018 | 18:36

Το ρύζι μπορεί να αναθερμανθεί, αλλά πρέπει να το αποθηκεύεις σωστά

Δεν είναι η αναθέρμανση που προκαλεί το πρόβλημα, αλλά ο τρόπος αποθήκευσης του ρυζιού.

Το ωμό ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρια ενός βακτηρίου που ονομάζεται Bacillus cereus, το οποίο μπορεί να επιβιώσει, όταν μαγειρεύεται και προκαλεί τροφική δηλητηρίαση.

Εάν το αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου αφού μαγειρευτεί, τα σπόρια μπορούν να αναπτυχθούν σε βακτηρίδια.

Όσο περισσότερο το μαγειρεμένο ρύζι αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο πιο πιθανό είναι ότι τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται.

Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας να βάζετε το μαγειρεμένο ρύζι στο ψυγείο το συντομότερο δυνατόν, δηλαδή μέσα σε μια ώρα, εάν σχεδιάζετε να το επαναθερμάνετε αργότερα.

Το μαγειρεμένο ρύζι πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο για όχι περισσότερο από 24 ώρες πριν από τη χρήση και δεν πρέπει ποτέ να ξαναθερμαίνεται περισσότερες από μία φορές.

Συμπτώματα δηλητηρίασης από ξαναζεσταμένο ρύζι

Εάν φάτε ρύζι που περιέχει βακτήρια Bacillus cereus μπορεί να εκδηλώσετε εμετό, ή διάρροια περίπου μία έως πέντε ώρες μετά.

Τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια και συνήθως διαρκούν περίπου 24 ώρες.

Οι ειδικοί συστήνουν να σερβίρεται το ρύζι αμέσως μόλις μαγειρευτεί.

Το ρύζι δεν πρέπει να το ξαναζεσταίνετε περισσότερο από μία φορά.

Ετικέτες
Exit mobile version