Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Στη «Γυναίκα σε πόλεμο» το βραβείο Lux – Μια ταινία, φεμινιστικό έπος
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στη «Γυναίκα σε πόλεμο» το βραβείο Lux – Μια ταινία, φεμινιστικό έπος

Στην ταινία «Γυναίκα σε πόλεμο» το 12ο κινηματογραφικό βραβείο LUX. Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι στο Στρασβούργο. Η ταινία «Γυναίκα σε πόλεμο» (Kona fer í stríð) του Ισλανδού σκηνοθέτη Μπένεντικτ Έρλινγκσον, είναι μία πολιτική ταινία, με επίκεντρο τον φεμινισμό. Αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας, δασκάλας μουσικής που ζει διπλή ζωή, σαν […]

Γυναίκα σε πόλεμο

Στην ταινία «Γυναίκα σε πόλεμο» το 12ο κινηματογραφικό βραβείο LUX.

Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι στο Στρασβούργο.

Η ταινία «Γυναίκα σε πόλεμο» (Kona fer í stríð) του Ισλανδού σκηνοθέτη Μπένεντικτ Έρλινγκσον, είναι μία πολιτική ταινία, με επίκεντρο τον φεμινισμό.

Αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας, δασκάλας μουσικής που ζει διπλή ζωή, σαν παθιασμένη ακτιβίστρια για το περιβάλλον. Η πρωταγωνίστρια βλέπει τις πολιτικές της πεποιθήσεις να αμφισβητούνται όταν το σχέδιο της να υιοθετήσει παιδί γίνεται πραγματικότητα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Kona fer í stríð

Ο Πρόεδρος Ταγιάνι συνεχάρη τους τρεις φιναλίστ

«Είμαι εξαιρετικά περήφανος για τον κινηματογραφικό μας διαγωνισμό, αφιερωμένο από το 2007 στις ευρωπαϊκές κινηματογραφικές παραγωγές που επικεντρώνονται σε θέματα θεμελιώδη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απονομή του βραβείου LUX δεν ήταν ποτέ τόσο δύσκολη όσο φέτος. Οι υποψήφιοι του διαγωνισμού ήταν εξαιρετικοί, τόσο ως προς την πρωτοτυπία τους, όσο και ως προς τη σχετικότητα των θεμάτων.

Οι ταινίες των φιναλίστ επικεντρώνονται σε τρία βασικά θέματα για το μέλλον της Ευρώπης:

Τον κίνδυνο του ακραίου εθνικισμού την επείγουσα ανάγκη να αναληφθεί δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και να υπάρξει συνεκτική απάντηση στις προκλήσεις που θέτει η μετανάστευση. Οι ταινίες έχουν ένα σημαντικό κοινό σημείο: αφηγούνται ιστορίες δυνατών γυναικών που είναι αποφασισμένες να αλλάξουν τα πράγματα.

Οι άλλες δύο ταινίες που ήταν υποψήφιες για το βραβείο του 2018 ήταν:

Druga strana svega / The Other Side of Everything 

Το χρονικό μιας οικογένειας στη Σερβία μετατρέπεται σε ένα πορτραίτο ενός ακτιβιστή σε περιόδους μεγάλης αναταραχής, αμφισβητώντας την ευθύνη κάθε γενιάς να αγωνιστεί για το μέλλον της.

Styx

Η πρωταγωνίστρια ξεκινάει τις διακοπές των ονείρων της, ένα ιστιοπλοϊκό ταξίδι στον Ατλαντικό. Μετά, όμως από μια καταιγίδα, βρίσκεται κοντά σε ένα εγκαταλειμμένο σκάφος γεμάτο με ανθρώπους που χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια. Η ακτοφυλακή στέλνει οδηγίες μέσω ραδιοφώνου για να παραμείνει μακριά, επειδή το σκάφος δεν είναι εξοπλισμένο για να βοηθήσει. Μπορεί όμως να ταξιδέψει ελεύθερα ενώ άλλοι πνίγονται;

Οι ταινίες θα κυκλοφορήσουν με υπότιτλους και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ και θα προβληθούν κατά τη διάρκεια των Ημερών Κινηματογράφου LUX, το φθινόπωρο σε περισσότερες από 50 πόλεις και 20 φεστιβάλ σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις