Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα κοκαΐνης – Οι “εγκέφαλοι”, οι ρόλοι και τα κέρδη
ΕΛΛΑΔΑ

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα κοκαΐνης – Οι “εγκέφαλοι”, οι ρόλοι και τα κέρδη

Συνελήφθησαν οι «εγκέφαλοι» του κυκλώματος διακίνησης κοκαΐνης που εξάρθρωσαν οι ελληνικές και οι αμερικανικές αρχές. Το κύκλωμα είχε αναλάβει τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από τον Ισημερινό στην Αυστραλία. Για τη μεταφορά των ναρκωτικών, η σπείρα χρησιμοποιούσε ειδικά μετασκευασμένο ιστιοπλοϊκό. Τα κέρδη από την πώληση των ναρκωτικών υπολογίζονται ότι ξεπερνούν τα 11 εκατ. Ευρώ. Συνολικά […]

κοκαΐνης-κύκλωμα

Συνελήφθησαν οι «εγκέφαλοι» του κυκλώματος διακίνησης κοκαΐνης που εξάρθρωσαν οι ελληνικές και οι αμερικανικές αρχές.

Το κύκλωμα είχε αναλάβει τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από τον Ισημερινό στην Αυστραλία.

Για τη μεταφορά των ναρκωτικών, η σπείρα χρησιμοποιούσε ειδικά μετασκευασμένο ιστιοπλοϊκό.

Τα κέρδη από την πώληση των ναρκωτικών υπολογίζονται ότι ξεπερνούν τα 11 εκατ. Ευρώ.

Συνολικά έχουν συλληφθεί εννέα άτομα, έξι στον Ισημερινό και τρεις στην Ελλάδα.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες στην Ελλάδα είναι ένας 42χρονος ιδιοκτήτης καφετέριας που είναι γιος αστρολόγου.

Συνελήφθη επίσης ένας 63χρονος ιδιοκτήτης μάντρας πολυτελών αυτοκινήτων και ένας 41χρονος αλβανικής καταγωγής.

Πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι έχουν συλληφθεί άλλα δύο άτομα στον Ισημερινό με τον έναν εξ αυτών να είναι ο αδερφός του 42χρονου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, ο 63χρονος και ο 41χρονος, ήταν υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό, οργάνωση, χρηματοδότηση και μεθόδευση της θαλάσσιας μεταφοράς με το ιστιοπλοϊκό σκάφος μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης, από το Εκουαδόρ στην Αυστραλία.

Άμεσος συνεργάτης αυτών ήταν ο 42χρονος Έλληνας, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο και διεκπεραίωση των λεπτομερειών και διαδικασιών της επικείμενης μεταφοράς (έλεγχος καταλληλόλητας σκάφους, ανεύρεση skippers αυτού)».

Για την υπόθεση έχουν ήδη κατασχεθεί 382 κιλά κοκαΐνης σε ιστοφόρο στο Εκουαδόρ ενώ στην Ελλάδα κατασχέθηκαν ένα πιστόλι, ένα περίστροφο, μία συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης, 223 φυσίγγια.

Σε βάρος των τριών ημεδαπών συλληφθέντων, σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, του νόμου περί όπλων, καθώς και παραβάσεων της νομοθεσίας Περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών.

Για την πλήρη αποδόμηση και διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, προηγήθηκε πολύμηνη διεθνής αστυνομική συνεργασία και εντατική ανταλλαγή και αξιοποίηση πληροφοριακών δεδομένων.

Το χρονικό της έρευνας

Σε πρώτη φάση, αποκαλύφθηκε η δράση διεθνικού κυκλώματος μεταφοράς ναρκωτικών δια θαλάσσης με ιστιοπλοϊκά σκάφη, με έδρα το Εκουαδόρ.

Τα εδρεύοντα εκεί μέλη είχαν συνεργούς και στην χώρα μας. Αυτοί αναλάμβαναν τη διαδικασία του εφοδιασμού των σκαφών με βοηθητικούς χώρους και εξαρτήματα.

Προ διμήνου περίπου, εξακριβώθηκαν και ταυτοποιήθηκαν τα μέλη του κυκλώματος στο Εκουαδόρ, καθώς και ιστιοπλοϊκό σκάφος. Το σκάφος ανήκε στην εγκληματική οργάνωση, και αποτελούσε το μέσο μεταφοράς της κοκαΐνης.

Ταυτοποιήθηκαν, στη συνέχεια, οι συνεργοί των μελών της οργάνωσης και στην Ελλάδα.

Με βάση αυτά, αποφασίσθηκε η ταυτόχρονη ανάπτυξη επιχειρησιακών δράσεων σε περιοχή της Αττικής και στο εξωτερικό.

Η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται για την αποκάλυψη και άλλων πτυχών αυτής, ενώ επίκειται ανάπτυξη συνεργασίας με ομόλογες Αρχές και άλλων χωρών.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κων Αθηνών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις