Αθήνα

°C

Σάββατο

18

Σεπτεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Brexit: Ιστορικό “ναι” στην Τερέζα Μέι – «Ξέρω, έρχονται δύσκολα»
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Brexit: Ιστορικό “ναι” στην Τερέζα Μέι – «Ξέρω, έρχονται δύσκολα»

Η Τερέζα Μέι εξασφάλισε τη στήριξη του υπουργικού συμβουλίου για το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit, στο οποίο κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες. «Κάναμε μία μακρά, λεπτομερή και παθιασμένη συζήτηση», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, σε σύντομη δήλωση στη Ντάουνινγκ Στριτ. «Το προσχέδιο συμφωνίας ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης», τόνισε. «Οφείλω στη […]

Brexit.jpg

Η Τερέζα Μέι εξασφάλισε τη στήριξη του υπουργικού συμβουλίου για το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit, στο οποίο κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες.

«Κάναμε μία μακρά, λεπτομερή και παθιασμένη συζήτηση», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, σε σύντομη δήλωση στη Ντάουνινγκ Στριτ.

«Το προσχέδιο συμφωνίας ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης», τόνισε.

«Οφείλω στη χώρα να παίρνω αποφάσεις προς το συμφέρον της. Πιστεύω σθεναρά, στο μυαλό και την καρδιά μου, ότι αυτό είναι προς το συμφέρον ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου», τόνισε η Μέι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει ιδιαίτερα δύσκολο έργο μπροστά της, για να πείσει το κοινοβούλιο, κάτι που αναγνώρισε και η ίδια.

«Ξέρω ότι έρχονται δύσκολες ημέρες. Είναι ένα αποφασιστικό βήμα που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε και να οριστικοποιήσουμε τη συμφωνία», συμπλήρωσε.

«Μας ξαναδίνει τον έλεγχο για τα χρήματα, τους νόμους και τα σύνορά μας, σταματά την ελεύθερη μετακίνηση, προστατεύει τις θέσεις εργασίας και την ασφάλεια», τόνισε.

11 από του 29 υπουργούς εναντίον της

Σύμφωνα με την Telegraph, 11 από τους 29 υπουργούς της τάχθηκαν κατά του προσχεδίου συμφωνίας. Η Έστερ ΜακΒέι ήταν από αυτούς που αντιτάχθηκαν πιο έντονα. Η υπουργός Εργασίας είναι στα πρόθυρα της παραίτησης, αναφέρουν οι Financial Times.

Πιθανή ψήφος δυσπιστίας στο κόμμα της

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το BBC, οι υποστηρικτές του Brexit στο κόμμα της Μέι «πιθανώς» να καλέσουν σε ψηφοφορία δυσπιστίας ενάντια στην ηγεσία.

Μάλιστα, οι υποστηρικτές του Brexit εντός των Συντηρητικών είναι τόσο εξαγριωμένοι με το σχέδιο συμφωνίας της Μέι, που καταθέτουν επιστολές στον επικεφαλής μιας επιτροπής Συντηρητικών βουλευτών υπεύθυνων για τον χειρισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης της ηγεσίας του κόμματος.

Μπαρνιέ: Αποφασιστικό βήμα, μακρύς ο δρόμος

«Αυτή η συμφωνία είναι ένα αποφασιστικό, κρίσιμο βήμα για την κατάληξη αυτών των διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, μετά την έγκριση του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου.

Ο δρόμος για τη διασφάλιση μιας ήπιας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να είναι μακρύς και δυνητικά δύσκολος, σημείωσε, ενώ ανέφερε ότι βρέθηκε μια λύση μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας για την αποφυγή «σκληρών συνόρων» μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

Η συμφωνία θα βασίζεται στο υπάρχον σύστημα πρόσβασης στην χρηματαγορά της ΕΕ γνωστή ως «ισοδυναμία», μια αποδυναμωμένη σχέση που αξιωματούχοι των Βρυξελλών τόνιζαν από την αρχή ότι είναι ο καλύτερος διακανονισμός που η Βρετανία μπορεί να αναμένει.

Θα δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα παρόμοιο επίπεδο πρόσβασης στην Ενωση όπως αυτή έχουν μεγάλες αμερικανικές και γιαπωνέζικες εταιρείες, συνδέοντας την παράλληλα με πολλούς κανόνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τα χρόνια που ακολουθούν.

«Δεσμεύσεις στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, της ακεραιότητας της αγοράς, την προστασία επενδυτών και στον θεµιτό ανταγωνισµό, και παράλληλα σεβασμός στα κανονιστικά συστήµατα των μερών, την αυτονομία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και τη δυνατότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις ισοδυναµίας όσον αφορά το δικό τους συμφέρον», υπογραμμίζει το κείμενο των 585 σελίδων.

Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν σε μια λύση για την αποτροπή σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις