Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Στουρνάρας: Πλήρης άρση των capital controls τους επόμενους μήνες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Πλήρης άρση των capital controls τους επόμενους μήνες

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη μίλησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους θα αρθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι. «Διαθέτουμε σχέδιο δράσης, ελέγχουμε επίσης έναν αριθμό δεικτών. Προσβλέπουμε ότι μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, θα μπορέσουμε να άρουμε […]

Στουρνάρας

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη μίλησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους θα αρθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι.

«Διαθέτουμε σχέδιο δράσης, ελέγχουμε επίσης έναν αριθμό δεικτών. Προσβλέπουμε ότι μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, θα μπορέσουμε να άρουμε τους κεφαλαιακούς ελέγχους αν όλα πάνε καλά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι σχετίζονται με την εμπιστοσύνη. Προϋπόθεση για τον μετριασμό των ελέγχων αποτελεί η μη επιδείνωση του διεθνούς κλίματος.

«Δεν είμαστε αρκετά τυχεροί, καθώς δεν διαθέταμε εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, όπως η Ιρλανδία ή η Ισπανία.

Προσπαθούμε τώρα και εξελίσσουμε σχέδιο στην Τράπεζα της Ελλάδος προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο Ελληνας αξιωματούχος.

Η τελευταία “χαλάρωση” των capital controls έγινε 1η Οκτωβρίου 2018

Από τότε επιτρέπονται χωρίς περιορισμό ποσού οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από κατάστημα ή από ATM από τις τράπεζες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται οι αναλήψεις με χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών που έχουν εκδοθεί από πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο νόμισμα έως του ποσού των δέκα χιλιάδων ευρώ. Το ποσό αυτό ισχύει ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

Ωστόσο, δεν επιτρέπεται η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό. Αυτό εκτός αν εντάσσονται στις εξαιρέσεις που επεξεργάζονται οι Ειδικές Υποεπιτροπές των τραπεζών και η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Δεν επιτρέπονται επίσης πληρωμές μισθοδοσίας στο εξωτερικό για εργαζόμενους. Αυτό ,εφόσον ο λογαριασμός που χρεώνεται για την πληρωμή μισθοδοσίας τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Τέλος, δεν επιτρέπονται οι ακόλουθες οκτώ γενικές κατηγορίες συναλλαγών μέσω internet:

  • Μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.
  • Αγορά έργων τέχνης και δημοπρασίες.
  • Συναλλαγές με εταιρείες στοιχηματισμού και τυχερά παιχνίδια.
  • Αγορές σε κοσμηματοπωλεία.
  • Γενικοί κωδικοί στους οποίους εντοπίζεται πλειοψηφία συναλλαγών που αφορούν σε πορνογραφικό υλικό.
  • Προσωπικές υπηρεσίες (συνοδοί και ραντεβού).
  • Πληρωμές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.
  • Αγορές υπηρεσιών εστίασης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις