Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ / Ισίδωρος Ντογιάκος: Ο δυνατός αέρας, η βόμβα και η νέα οργάνωση
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισίδωρος Ντογιάκος: Ο δυνατός αέρας, η βόμβα και η νέα οργάνωση

Του Πέτρου Καρσιώτη O δυνατός αέρας, που φυσούσε τα ξημερώματα της Τρίτης, φαίνεται ότι ήταν η απρόσμενη αιτία που δεν εξερράγη τελικά η ωρολογιακή βόμβα, η οποία ήταν τοποθετημένη στη μπαγκαζιέρα μοτοσυκλέτας, την οποία είχαν παγιδεύσει οι άγνωστοι έξω από το σπίτι του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ισίδωρου Ντογιάκου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δυνατός […]

βόμβα-Ντογιάκος.jpg

Του Πέτρου Καρσιώτη

O δυνατός αέρας, που φυσούσε τα ξημερώματα της Τρίτης, φαίνεται ότι ήταν η απρόσμενη αιτία που δεν εξερράγη τελικά η ωρολογιακή βόμβα, η οποία ήταν τοποθετημένη στη μπαγκαζιέρα μοτοσυκλέτας, την οποία είχαν παγιδεύσει οι άγνωστοι έξω από το σπίτι του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ισίδωρου Ντογιάκου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δυνατός άνεμος, έριξε τη μοτοσυκλέτα στο έδαφος με αποτέλεσμα να μετακινηθεί λόγω της πρώτης η εκρηκτική ύλη και να μη γίνει η πυροδότησή της.

Έτσι, οι αστυνομικοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, με τις κατάλληλες κινήσεις την απενεργοποίησαν και παρέδωσαν τα τμήματά της στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Εκεί διαπιστώθηκε σε πρώτη προσέγγιση ότι τα μέλη της οργάνωσης που βρίσκεται πίσω από την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στην οικία του ανώτατου δικαστικού λειτουργού, είχαν τοποθετήσει περίπου ένα κιλό εκρηκτικής ύλης, που είναι πυρίτιδα από κροτίδες.

Ενώ όμως στα εγκληματολογικά ερευνούν για τυχόν αποτυπώματα και στοιχεία γενετικού υλικού των δραστών με πολλές ελπίδες αφού δεν έγινε η έκρηξη και η καταστροφή τους, μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στο αντιτρομοκρατικό επιτελείο για την οργάνωση που προχώρησε στην ενέργεια.

Κάποιοι, ανάμεσά τους και αστυνομικές πηγές, θεωρούν από το είδος της εκρηκτικής ύλης και από το γεγονός της ματαίωσης της έκρηξης ότι πίσω από την ενέργεια είναι “άπειροι, που δεν ξέρουν να φτιάχνουν βόμβες και πειραματίζονται”.

Ωστόσο, τόσο το είδος όσο και η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης, που χρησιμοποιήθηκε, δεν παραπέμπουν οπωσδήποτε σ’ αυτό το συμπέρασμα.

Οι άγνωστοι βομβιστικές – μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης, δείχνουν ότι δεν ήθελαν κατ αρχήν τραυματισμούς, αλλά και ότι έλαβαν σοβαρά υπ όψιν το γεγονός ότι αν τοποθετούσαν μεγαλύτερη και άλλου είδους εκρηκτική ύλη, οι καταστροφές των γύρω σπιτιών θα ήταν βέβαιες και ίσως και οι τραυματισμοί ανύποπτων.

Από την άλλη υπάρχουν στοιχεία που φαίνεται να “συνδέουν” την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης, με ανάλογες που έχει αναλάβει η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών.

Μια οργάνωση, που έχει στο κάδρο των υπόπτων οργανώσεων και η οποία είτε με εκρηκτικούς μηχανισμούς είτε με καλάσνικοφ, από το 2013 έχει εξαπολύσει αρκετές επιθέσεις.

Τελευταία βομβιστική επίθεση που ανέλαβαν ήταν αυτή του Εφετείου Αθηνών, που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές Δεκέμβριο του 2017.

Αν και η βόμβα τότε περιείχε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης- ο χώρος ήταν ανοιχτός- προκύπτει ότι ο άγνωστος που τηλεφώνησε σε ιστοσελίδα και εφημερίδα, σχεδόν επανέλαβε φράσεις που είχε πει το άτομο που προειδοποίησε για το Εφετείο.

Με βάση όσα ανέφερε η η Εφημερίδα των Συντακτών ο άγνωστος ανέφερε ότι “σε 20 λεπτά θα εκραγεί μηχανισμός στην οδό Αδραμύτου 18, στο Βύρωνα. Να εκκενωθεί ο δρόμος. Δεν είναι φάρσα”.

 «Δεν είναι φάρσα, δώστε προσοχή. Στην οδό Λουκάρεως, στο Εφετείο Αθηνών, θα εκραγεί βόμβα”.

Επίμονα στη συνέχεια ζήτησε “να εκκενωθούν και τα δύο κτίρια”!

Συνηθίζουν επίσης τα μέλη αυτής της ύποπτης οργάνωσης, να τοποθετούν τον ωρολογιακό μηχανισμό μέσα σε μεταλλικά σκεύη, όπως έχει γίνει και στη βόμβα στα γραφεία του ΣΕΒ-ανέλαβε την ευθύνη- και σε άλλη περίπτωση.

Είναι βέβαιο ότι και η ενέργεια στην οικία Ντογιάκου θα συνοδεύεται από προκήρυξη και με γενικότερες επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης.

Όπως είχε συμβεί και στην προκήρυξη με την οποία ανέλαβαν οι ίδιοι βομβιστές, την ευθύνη για το Εφετείο.

Από εκεί και μετά ύποπτες είναι κι άλλες ονομασίες οργανώσεων, αλλά έμπειροι αξιωματικοί δεν πιστεύουν ότι πρόκειται για μία εξ υπαρχής νέα τρομοκρατική οργάνωση.

Πιθανότατα και να έχουν σημειωθεί στο εσωτερικό αποχωρήσεις και προσχωρήσεις νέων μελών, αλλά το ηγετικό μέλος παραμένει όπως όλα δείχνουν.

Κατσαρόλες και χύτρες ταχύτητας χρησιμοποιούσαν στα αρχικά τους χτυπήματα και οι “Πυρήνες της φωτιάς” γι’ αυτό εξετάζονται και γι αυτή την περίπτωση επί μέρους στοιχεία μήπως πρόκειται για ασύλληπτα μέλη η εν τέλει για μιμητές πράξεων της νεοτρομοκρατίας στη χώρα.

Γεγονός είναι ότι όλα έγιναν γρήγορα και όχι στους χρόνους που κινούνταν μέλη παλαιότερων οργανώσεων.

Η μοτοσυκλέτα  απεδείχθη ότι είχε κλαπεί σε μικρή απόσταση από την κατοικία του κ. Ντογιάκου, ενώ φέρεται να είχε πλαστές πινακίδες από άλλη μοτοσυκλέτα του Δήμου Βύρωνα.

Σε περίπτωση, πάντως, που εμφανισθεί νέα οργάνωση να διεκδικήσει την ενέργεια, θα αποτελεί ένα πρόσθετο σοβαρό πρόβλημα για την ΕΛΑΣ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις