Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Πρώην αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας για Ελλάδα: “Μπορώ ακόμη να πάρω το όπλο”
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρώην αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας για Ελλάδα: “Μπορώ ακόμη να πάρω το όπλο”

Ευθέως απείλησε την Ελλάδα ο πρώην αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας «Είμαι 75 χρονών, αλλά μπορώ ακόμη να πάρω το όπλο μου και να βγω επάνω!». Αυτή ήταν η αντίδραση του πρώην ΑΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, Ιλκέρ Μπασμπούγ, για ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. «Είμαι 75 χρονών, αλλά μπορώ ακόμη να πάρω το […]

Πρώην αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας για Ελλάδα

Ευθέως απείλησε την Ελλάδα ο πρώην αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας

«Είμαι 75 χρονών, αλλά μπορώ ακόμη να πάρω το όπλο μου και να βγω επάνω!».

Αυτή ήταν η αντίδραση του πρώην ΑΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, Ιλκέρ Μπασμπούγ, για ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

«Είμαι 75 χρονών, αλλά μπορώ ακόμη να πάρω το όπλο μου και να βγω επάνω», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Halk TV, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση.

Όπως συμπλήρωσε, «αν η Ελλάδα εφαρμόσει την απόφαση για τα 12 μίλια, θα κάνει το δεύτερο λάθος στην ιστορία της. Αν η Ελλάδα κάνει το λάθος βήμα, θα βρει απέναντί της 80 εκατομμύρια ανθρώπους», ανέφερε.

Ο Μπασμπούγ απηύθυνε έκκληση και στην τουρκική Βουλή να επιληφθεί ξανά του casus belli και να επαναδιατυπώσει την απόφαση που πήρε το 1995.

Λίγες μέρες πριν άλλωστε η Άγκυρα σε προκλητικό τόνο υπενθύμισε πως «ισχύει η απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για το casus belli».

Η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ στις δηλώσεις Τσαβούσογλου

Σε συνέχεια της αντίδρασης Τσαβούσογλου, η Αθήνα δια του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικού διαμηνύει πως η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο κυριαρχικό δικαίωμα.

“Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει.

Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας”.

Άγκυρα: Ισχύει το casus belli

Σε υψηλούς τόνους ήρθε η απάντηση της Άγκυρας, δια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος προειδοποίησε πως το «casus belli», είναι ισχύει ακόμη και τώρα.

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε οποιοδήποτε βήμα δεν βασίζεται στην κοινή αποδοχή στο Αιγαίο, όπου οι δύο χώρες έχουν ακτές.

Η διακήρυξη της τουρκικής Βουλής που χρονολογείται από την 8η Ιουνίου του 1995 περιλαμβάνει μια αναγκαία προειδοποίησης και βρίσκεται σε ισχύ και σήμερα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις