Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / «Αν στα 50 δεν έχεις Rolex, τότε έχεις αποτύχει στη ζωή…»
PLUS

«Αν στα 50 δεν έχεις Rolex, τότε έχεις αποτύχει στη ζωή…»

Η φράση με το Rolex που έκανε άνω – κάτω μια χώρα… Ήταν η εποχή που ο λαός είχε στρέψει τα πυρά του στο Νικολά Σαρκοζί, χαρακτηρίζοντας τις εμφανίσεις του με τα ακριβά κοστούμια και τα πολυτελή αξεσουάρ, προκλητικές για τη χώρα. Προς υπεράσπιση του προέδρου, ο διάσημος διαφημιστής Ζακ Σεγκελά, που του γνώρισε και […]

Αν στα 50 δεν έχεις Rolex, τότε έχεις αποτύχει στη ζωή

Η φράση με το Rolex που έκανε άνω – κάτω μια χώρα…

Ήταν η εποχή που ο λαός είχε στρέψει τα πυρά του στο Νικολά Σαρκοζί, χαρακτηρίζοντας τις εμφανίσεις του με τα ακριβά κοστούμια και τα πολυτελή αξεσουάρ, προκλητικές για τη χώρα.

Προς υπεράσπιση του προέδρου, ο διάσημος διαφημιστής Ζακ Σεγκελά, που του γνώρισε και την Κάρλα Μπρούνι, έδωσε μια απάντηση που άφησε εποχή.

«Μα είναι δυνατόν να κατηγορούν έναν πρόεδρο επειδή έχει Rolex. Τέλος πάντων …όλοι έχουν ένα Rolex. Αν στα 50 δεν έχεις Rolex, τότε έχεις αποτύχει στη ζωή σου», είπε, καλεσμένος στο κανάλι  BFMTV, το 2009.

Όπως είναι φυσικό, στη Γαλλία έγινε το «σώσε». Ο Σεγκελά, σύμβουλος επικοινωνίας πολλών προέδρων, με “αποκορύφωμα” τον Φρανσουά Μιτεράν, ήταν παντού πρωτοσέλιδο.

Οι έντονες πιέσεις τον ανάγκασαν να αγοράσει ένα Rolex, το οποίο έβαλε σε δημοπρασία στο κανάλι Paris Première, για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το ρολόι αγόρασε έναντι 8.000 ευρώ ο επιχειρηματίας Jean-Claude Darmon.

Αποτέλεσμα εικόνας για Jacques Séguéla

Από τότε, του έβγαλαν το «παρατσούκλι», ο «αριστερός με το χαβιάρι», και μπορεί να ζήτησε συγγνώμη πολλές φορές αλλά μάλλον ήταν για τα μάτια του κόσμου.

«Γύρισα εκείνο το βράδυ στην εταιρεία μου, γύρω στις 11 η ώρα το βράδυ και η γραμματέας μου, τρελαμένη, με ρώτησε τι διάβολο είπα για το Rolex. Εγώ δεν θυμόμουν καν να έχω πει κάτι για Rolex. Χρειάστηκε να πάω να ξαναδώ την εκπομπή για να θυμηθώ», δήλωσε ο ίδιος έξι χρόνια αργότερα, στο ίδιο κανάλι.

Το ίδιο βράδυ λοιπόν, ο Ζακ ζήτησε συγγνώμη στην τηλεόραση.

«Το ίδιο βράδυ βγήκα στο Canal+, ήταν η μεγαλύτερη βλακεία της ζωής μου, έδινα σφαλιάρες στον εαυτό μου. Ναι,ήταν βλακεία. Δεν έχω μετανιώσει που το είπα, βέβαια, δεν ήταν αυτό που ήθελα να πω», έχει πει από τότε.

Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Ζακ Σεγκελά εξακολουθούσε να εξηγεί τι ήθελε να πει με αυτή τη φράση

«Ήθελα να πω ότι η ζωή είναι ένα όνειρο, ότι πρέπει κάποιος να έχει όνειρα. Το Rolex είναι ένα σύμβολο, όπως πολλά άλλα, θα μπορούσα να πω μια Ferrari, ένα στυλό Bic, δεν έχει σημασία, ένα εμβληματικό αντικείμενο τέλος πάντων, το οποίο όλοι επιθυμούν. Δεν μπορείς να λες στους ανθρώπους «είστε καταδικασμένοι να μην μπορέσετε ποτέ να απολαύσετε κάποια πράγματα στη ζωή σας. Μα, όλοι έχουν το δικαίωμα, ακόμη κι αν κάποιος είναι άστεγος ή κλοσάρ μπορεί να βάλει στην άκρη 1.500 ευρώ! Έχουμε όλοι το δικαίωμα να ονειρευόμαστε Θεέ μου!», είπε.

Αποτέλεσμα εικόνας για Jacques Séguéla

Αυτό, προκάλεσε νέο σάλο

Στην ίδια εκπομπή, δήλωσε ότι ζήτησε από το αφεντικό της περιβόητης μάρκας Rolex ένα τεράστιο ρολόι αεροδρομίου για να το βάλει πάνω από τον τάφο του:
«Θα γράφει στον τάφο μου: Από εδώ που βρίσκομαι δεν μπορώ πια να σας βοηθήσω, αλλά μπορώ να σας πω τι ώρα είναι… Με τον όρο την ώρα να λέει ένα Rolex».

Στη δεκαετία του ‘80 ο Ζακ έγινε σύμβουλος του Φρανσουά Μιτεράν και κέρδιζε ιλιγγιώδη ποσά.

Ο Patrick Savidan, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου για τις Ανισότητες έγραψε για εκείνον:

«Δεν πρέπει βέβαια να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στα λόγια αυτού του διαφημιστή από όση πραγματικά αξίζει. Αλλά πέρα του ότι η δήλωσή του είναι παράλογη ας συγκρατήσουμε τον καταναλωτισμό στον οποίο μας ωθεί ένας επαγγελματίας του είδους. Μας λέει, θέλετε να επιτύχετε στη ζωή σας; Θέλετε οι άλλοι να πιστέψουν ότι πετύχατε; Ε, λοιπόν τρέξτε να βρείτε τα χρήματα για να αγοράσετε ένα Rolex.

Από τα λόγια του ας συγκρατήσουμε επίσης ότι αγνοεί πλήρως τις συνθήκες της πραγματικής ζωής. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν Rolex, ούτε πιστεύουν ότι πρέπει να πληρώσουν τρεις μισθούς για να αγοράσουν ένα ρολόι [για τα υψηλής γκάμας θα χρειάζονταν 85 μισθούς. Οι περισσότεροι άνθρωποι αγωνιούν κυρίως να κλείσουν τα έξοδα του μήνα. Για όσους νιώθουν άσχημα που δεν έχουν Rolex θα τους συμβούλευα να φοράνε πουκάμισο με μακρύ μανίκι».

Αποτέλεσμα εικόνας για Jacques Séguéla wife

Μια αναγνώστρια της εφημερίδας Liberation μετά τις δηλώσεις Σεγκελά είχε γράψει σε επιστολή της:

«Κοιτάζω το χέρι μου και απελπίζομαι: κανένα Rolex δεν βρίσκεται εκεί για να αποδείξει την επιτυχία μου στη ζωή. Ενα φτηνό ρολόι Festina των 50 ευρώ μου δείχνει την ώρα τα τελευταία χρόνια. Ως σήμερα ήμουν ικανοποιημένη αλλά μετά από αυτές τις δηλώσεις έχω καταρρεύσει: αν δεν έχεις Rolex στα 50 έχεις αποτύχει στη ζωή σου.

Ο κ. Σεγκελά είναι ο τέλειος εκπρόσωπος αυτής της κυρίαρχης ανηθικότητας όπου η μοναδική θρησκεία είναι το χρήμα. Μπράβο, ωραία πρότυπα δίνεται στη νεολαία που ονειρεύεται να γίνει τραγουδιστής μπλιν μπλιν ή σταρ του ποδοσφαίρου. Ε, βέβαια τι ρόλο να παίξουν τα λόγια για την εργασία, τον σεβασμό, την προσπάθεια όταν το μότο είναι: αν δεν κατέχεις πλούτο είσαι λιγότερο και από το τίποτα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις