Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Ακάρ σε Λιβύη: Η Ελλάδα έχει “βάλει στο μάτι” την υφαλοκρηπίδα σας
ΚΟΣΜΟΣ

Ακάρ σε Λιβύη: Η Ελλάδα έχει “βάλει στο μάτι” την υφαλοκρηπίδα σας

Στη Λιβύη βρέθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Εκεί, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, ήρθε σε επαφές με στελέχη της λιβυκής κυβέρνησης. Τους είπε ότι η Ελλάδα σκοπεύει να σφετεριστεί μεγάλο μέρος της υφαλοκρηπίδας της Λιβύης. Ο κ. Ακάρ παρουσίασε στους Λίβυους αξιωματούχους και σχετικούς δικούς του χάρτες: Στον έναν χάρτη έδειχνε τις […]

Ακάρ-1.jpg

Στη Λιβύη βρέθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Εκεί, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, ήρθε σε επαφές με στελέχη της λιβυκής κυβέρνησης.

Τους είπε ότι η Ελλάδα σκοπεύει να σφετεριστεί μεγάλο μέρος της υφαλοκρηπίδας της Λιβύης.

Ο κ. Ακάρ παρουσίασε στους Λίβυους αξιωματούχους και σχετικούς δικούς του χάρτες:

Στον έναν χάρτη έδειχνε τις υποτιθέμενες παραβιάσεις της Ελλάδας.  Στον δεύτερο χάρτη έδειχνε πώς είναι κατά τη γνώμη του τα πραγματικά σύνορα.

Ουσιαστικά ο κ. Ακάρ εξαφανίζει όλη την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υποστηρίζει αυτή τη θέση, λέγοντας ότι κανένα νησί, ούτε η Κύπρος ή η Κρήτη μπορεί να έχουν επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες.

Η επίσκεψη του Χουλουσί Ακάρ στη Λιβύη έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και μαζί του ήταν και ο Τούρκος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Yeni Safak», με τίτλο «Οι Έλληνες κλέβουν την ΑΟΖ της Λιβύης», ο Ακάρ παρουσίασε σε κυβερνητικά στελέχη της Λιβύης δύο χάρτες.

Βάσει του ενός, κανένα νησί, όχι μόνο το Καστελόριζο, αλλά ούτε η Κύπρος και η Κρήτη μπορεί να έχουν πλήρη επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες.

Άρα, είναι δυνατόν να υπάρξουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, υπό την προϋπόθεση ασφαλώς ότι εξασφαλίζεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τρίπολη ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύθηκε την αστάθεια που ακολούθησε την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι για να σφετεριστεί μεγάλο μέρος της Λιβυκής υφαλοκρηπίδας, κάτι που έχει κάνει εις βάρος και της Τουρκίας.

Κατά τα λεγόμενα του Χουλουσί Ακάρ, η Ελλάδα έχει «υφαρπάξει» 39.000 τ. χλμ. από την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης!

Στον χάρτη που ο ίδιος είχε παρουσιάσει τον Οκτώβριο είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα επιχειρεί να περιορίσει την Τουρκία σε υφαλοκρηπίδα μόλις 41.000 τ. χλμ., με την Ελλάδα και την Κύπρο να«διεκδικούν για λογαριασμό τους 104.000 τ.χλμ.» σε βάρος της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Λιβύης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις