Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ο Πομπέο ανέβαλε συνάντηση με το “δεξί χέρι” του Κιμ
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πομπέο ανέβαλε συνάντηση με το “δεξί χέρι” του Κιμ

  Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο ανέβαλε σήμερα την τελευταία στιγμή συνάντηση με στενό συνεργάτη του Κιμ Γιονγκ Ουν.  Η αναβολή εκ μέρους του συνέβη χωρίς να επικαλεστεί κάποιον λόγο, παρά την προγραμματισμένη συνάντηση που είχε αύριο με το “δεξί χέρι” του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.  Η συνάντηση αυτή που θα γινόταν […]

 

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο ανέβαλε σήμερα την τελευταία στιγμή συνάντηση με στενό συνεργάτη του Κιμ Γιονγκ Ουν. 

Η αναβολή εκ μέρους του συνέβη χωρίς να επικαλεστεί κάποιον λόγο, παρά την προγραμματισμένη συνάντηση που είχε αύριο με το “δεξί χέρι” του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. 

Η συνάντηση αυτή που θα γινόταν στην Νέα Υόρκη με τον Κιμ Γιονγκ Τσολ, θα διοργανωθεί εκ νέου “σε μεταγενέστερη ημερομηνία”, “όταν τα αντίστοιχα προγράμματά μας το επιτρέψουν”. 

Αυτό ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ. 

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πομπέο θα επωφελείτο της νέας αυτής συνάντησης για να προσπαθήσει να επιτευχθεί πρόοδος στο ακανθώδες θέμα της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας. 

 Παράλληλα θα συντελούσε στο να προετοιμάσει μια νέα σύνοδο κορυφής ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν. 

“Οι τρέχουσες συνομιλίες συνεχίζονται”, διαβεβαίωσε η Νάουερτ.  

“Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην τήρηση των δεσμεύσεων που έλαβε ο πρόεδρος Τραμπ και ο νοτιοκορεάτης ηγέτης Κιμ στη σύνοδο κορυφής της Σιγκαπούρης τον Ιούνιο”. 

Ερωτηθείσα από το AFP για τους λόγους αυτής της αναβολής, η Νάουερτ δήλωσε ότι δεν θέλει να σχολιάσει περαιτέρω. 

“Θα έχουμε μια καλή ευκαιρία να συνεχίσουμε τις συζητήσεις γύρω από την αποπυρηνικοποίηση”, είχε δηλώσει την Κυριακή ο Πομπέο. 

Τότε ανακοίνωσε και την προσεχή συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Τσολ αύριο Πέμπτη, την οποία ανέβαλε ωστόσο σήμερα και μάλιστα τελευταία στιγμή.

“Αναμένω ότι θα σημειώσουμε πραγματική πρόοδο, κυρίως για να μπορέσει να διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής μεταξύ των δύο ηγετών μας”, είχε προσθέσει. 

Ωστόσο η Πιονγκγιάνγκ πάγωσε την ατμόσφαιρα, απειλώντας την περασμένη εβδομάδα να ξαναρχίσει την ανάπτυξη του πυρηνικού της οπλοστασίου. 

Προειδοποίησε για ανάληψη δράσης αν οι κυρώσεις που έχουν προκαλέσει ασφυξία στην οικονομία της χώρας δεν αρθούν.  

Το θέμα των κυρώσεων αποτελεί το βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις