Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Εκλογές ΗΠΑ: Ανάκτηση της Βουλής από τους Δημοκρατικούς
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Ανάκτηση της Βουλής από τους Δημοκρατικούς

Οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων εξασφαλίζοντας τις 218 έδρες που απαιτούνται.  Από την άλλη οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας.  Αυτά είναι τα αποτελέσματα από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ που θεωρήθηκαν δημοψήφισμα για την προεδρία Τραμπ.  Τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν σε όλες τις ΗΠΑ, ωστόσο η καταμέτρηση δεν έχει […]

Οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων εξασφαλίζοντας τις 218 έδρες που απαιτούνται. 

Από την άλλη οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας. 

Αυτά είναι τα αποτελέσματα από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ που θεωρήθηκαν δημοψήφισμα για την προεδρία Τραμπ. 

Τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν σε όλες τις ΗΠΑ, ωστόσο η καταμέτρηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί σε πολλές Πολιτείες-κλειδιά. 

 Μεταξύ αυτών και η Καλιφόρνια, η πολιτεία με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη χώρα. 

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι εξέλεξαν ένα διαιρεμένο Κονγκρέσο, που δίνει υπόσχεση για μία ταραχώδη δεύτερη διετία της προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ. 

Οι Δημοκρατικοί έχουν πλέον την δυνατότητα να θέσουν εμπόδια σε μεγάλο μέρος του προγράμματός του στην Βουλή. 

Το υψηλό ποσοστό συμμετοχής, που πυροδοτήθηκε από την αντίδραση κατά του Τραμπ, «έδωσε» στους Δημοκρατικούς τουλάχιστον 25 έδρες στη Βουλή.  

Μια σειρά υποψηφίων, μεταξύ των οποίων και πολλές γυναίκες κατέκτησαν τη νίκη και έβαλαν τέλος στην οκταετή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.  

Οι Δημοκρατικοί εξασφαλίζουν μέχρι αυτή τη στιγμή 218 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και οι Ρεπουμπλικανοί 193. Αντίστοιχα, στη Γερουσία οι Ρεπουμπλικανοί έχουν προς το παρόν 51 έδρες και οι Δημοκρατικοί 45.  

Η Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων θα κάνουν χρήση της πλειοψηφίας τους για να προωθήσουν μία δικομματική ατζέντα σε μία χώρα όπου έχει περισσέψει ο διχασμός.  

Οι Δημοκρατικοί θα επιδιώξουν την αποκατάσταση του συνταγματικού ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας, δήλωσε η Νάνσι Πελόζι. 

Αναμένεται δε, να αναλάβει την προεδρία της Βουλής, θέση που κατείχε από το 2007 επί τέσσερα χρόνια. Ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής στην ιστορία των ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές ο Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στην Νάνσι Πελόζι για την συγχαρεί για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς. 

ηπα εκλογες
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις