Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Η «Αριστερά του Κυρίου»: Αντιδράσεις κληρικών για τη συμφωνία – “Θα δουν τον Παπαφλέσσα”
ΕΛΛΑΔΑ

Η «Αριστερά του Κυρίου»: Αντιδράσεις κληρικών για τη συμφωνία – “Θα δουν τον Παπαφλέσσα”

Η «Αριστερά του Κυρίου», γράφει η Καθημερινή – Αντιδράσεις κληρικών για τη συμφωνία – Διχασμένος ο σημερινός Τύπος Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το κοινό ανακοινωθέν Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου «Θα πολεμήσουμε τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου», διαμηνύουν οι ιερείς λέγοντας πως θα φτάσουν την υπόθεση ακόμα και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπογράμμισε ότι είναι «μύθος» τα περί […]

Η-Αριστερά-του-Κυρίου-Αντιδράσεις-κληρικών.jpg

Η «Αριστερά του Κυρίου», γράφει η Καθημερινή – Αντιδράσεις κληρικών για τη συμφωνία – Διχασμένος ο σημερινός Τύπος

Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το κοινό ανακοινωθέν Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

«Θα πολεμήσουμε τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου», διαμηνύουν οι ιερείς λέγοντας πως θα φτάσουν την υπόθεση ακόμα και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπογράμμισε ότι είναι «μύθος» τα περί αμύθητης περιουσίας της Εκκλησίας, ενώ ενημέρωσε ότι «η Διαρκής Ιερά Σύνοδος μας έδωσε την εξουσιοδότηση για τη συμφωνία και θα την ενημερώσουμε». Εν κατακλείδι χαρακτήρισε μικρότητες όσα ακούστηκαν αυτές τις μέρες περί αφαίρεσης του σταυρού από τη σημαία και αλλού.

Η συμφωνία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, σύμφωνα με την οποία οι κληρικοί πλέον δεν θα θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, παρά το γεγονός ότι ο κράτος θα αναλάβει την υποχρέωση να επιδοτεί την Εκκλησία με ποσό ίσο με τις ανάγκες μισθοδοσίας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κληρικών.

«Θα πολεμήσουμε να παραμείνει το σημερινό καθεστώς» τόνισε κατηγορηματικά ο π.Γεώργιος Σελλής, μιλώντας στο protothema, εξηγώντας πως θα αγωνιστούν για ό,τι τους αφορά, να παραμείνουν δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ πρόσθεσε ότι η συμφωνία έγινε χωρίς να ερωτηθεί κανείς.

«Έγινε ερήμην των κληρικών και νομίζω ότι έγινε και ερήμην των μητροπολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι οι κληρικοί του Συνδέσμου, σύμφωνα με τον πρόεδρό του είναι περίπου 8.000.

Ο π. Γεώργιος Σελλής ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει ο Ιερός Σύνδεσμος προκειμένου να συντονιστούν οι δράσεις των κληρικών και πρόσθεσε ότι θα ζητηθεί συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, σημειώνοντας ότι «με αγώνες μπήκαμε στο ενιαίο μισθολόγιο, δεν μπορεί να μας πάρουν κεκτημένα δικαιώματα ο Αρχιεπίσκοπος και ο πρωθυπουργός που συμφώνησαν χωρίς να ρωτήσουν κανέναν».

O Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος απέστειλε έκκληση προς τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος να ακυρώσουν στην Ιεραρχία τα προ καιρού συμφωνηθέντα Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού, με έκτακτο ανακοινωθέν.

«Ο ΙΕΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ θα δώσει αγώνες για να παραμείνει ως συμβατική υποχρέωση του κράτους η μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου, ως έχει, ως αντάλλαγμα για τα όσα έχει προσφέρει η Εκκλησία προς την πολιτεία» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο ανακοινωθέν.

«Οι δικές μας αντιδράσεις δεν θα έχουν κουκούλες» δήλωσε ο πατήρ Γεώργιος Βαμβακίδης, μιλώντας στο protothema.

«Θα υπάρξει καθολική αντίδραση και οι μητροπολίτες θα ακυρώσουν αυτήν την εξέλιξη. Αν δεν γίνει αυτό οι αντιδράσεις θα είναι πολύ μεγάλες. Θα δουν τον Παπαφλέσσα» τόνισε με έμφαση. Τέλος, έστειλε μήνυμα και στους βουλευτές σημειώνοντας ότι ο αριθμός των κληρικών και των οικογενειών τους ως ψηφοφόρων δεν είναι ευκαταφρόνητος.

Διχασμένος o Τύπος

Ορισμένες εφημερίδες αφήνουν αιχμές εναντίον του Αρχιεπισκόπου και για το γεγονός ότι δεν διαβουλεύθηκε προηγουμένως με τον Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και για την χείρα βοηθείας που προσέφερε στον Αλέξη Τσίπρα εν όψεις της Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Χαρακτηριστικό είναι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Καθημερινή: Συμφωνία με την… Αριστερά του Κυρίου, είναι ο τίτλος της εφημερίδας που σχολιάζει:

«Το ελληνικό δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλει ετησίως στην εκκλησία, με την μορφή επιδότησης, ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων (υπολογίζεται περί τα 198 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο) ποσό που θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του ελληνικού Δημοσίου.

Ο κ.Τσίπρας έλαβε την σύμφωνη γνώμη του Αρχιεπισκόπου στις προωθούμενες συνταγματικές αλλαγές όσον αφορά την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, ζήτημα που ενδιαφέρει το αριστερό ακροατήριο της κυβερνητικής πλειοψηφίας και που η κυβέρνηση προβάλει ως προοδευτική τομή, έστω και αν η σχετική τροποποίηση διαφέρει από τον πλήρη διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας των προγραμματικών διακηρύξεων του Σύριζα».

Στο ίδιο ύφος και η Εστία: Αριστερά του Κυρίου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Απολύονται 10 χιλιάδες ιερείς γράφει η Εστία και προσθέτει πληρωμή με σύμβαση- χριστιανόσημο εν όψει.

Η εφημερίδα στο κύριο θέμα της θεωρεί ότι η σύμβαση για την μισθοδοσία των ιερέων μπορεί ανά πάσα στιγμή να ακυρωθεί η να ανασταλεί και να βρεθούν οι κληρικοί χωρίς μισθό.

«Λυπούμεθα για τον Πρωθυπουργό, μα προπάντων για τον Αρχιεπίσκοπο. Αν όνειρό του είναι να αποτελεί μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου του κυρίου Τσίπρα, όπως άλλοτε αποτέλεσε μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου του Γεωργίου Παπανδρέου στις χρυσές εποχές του open gov του λέμε οτι κάνει τεράστιο λάθος. Λάθος που δεν έκαναν ούτε ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ ούτε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος».

Τον ίδιο τίτλος περί Αριστεράς του Κυρίου χρησιμοποιεί και η συντηρητική Δημοκρατία

 Ιδού η Αριστερά του Κυρίου, γράφει στον τίτλο της και σημειώνει οτι υπάρχει αναστάτωση στην Εκκλησία για την ξαφνική συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου. Και προσθέτει οτι πλέον είναι όμηρος των πολιτικών η Ορθοδοξία και διερωτάται αν θα αντιδράσουν οι Μητροπολίτες, σημειώνοντας ότι προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση τα συνεχή ευχαριστώ και οι αβάντες στον Πρωθυπουργό.

Αυστηρό είναι και το σχόλιο του Ελεύθερου Τύπου 

ΔΕΚΟ η Εκκλησία ΤΑΙΠΕΔ για την περιουσία της, ενώ σχολιάζει ότι «δεν θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι οι κληρικοί αλλά θα πληρώνονται από το κράτος».

Στον αντίποδα, οι εφημερίδες της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, χαιρετίζουν την συμφωνία.

Η Εφημερίδα των Συντακτών κάνει λόγο για Ιστορικό Συμβιβασμό

Προσθέτει ότι έγινε το πρώτο βήμα για τους διακριτούς ρόλους. Ενώ σημειώνει ότι η χθεσινή συμφωνία οδηγεί στον εξορθολογισμό των σχέσεων των δυο πλευρών έπειτα από 70 χρόνια.

Διθυραμβικοί είναι οι τόνοι και της Αυγής

Κάνει λόγο για Σύγχρονη Λύση σε Ιστορικές εκκρεμότητες, ενώ σημειώνει ότι παραιτείται η Εκκλησία από τις διεκδικήσεις της πάνω στην αμφισβητούμενη περιουσία για την οποία δημιουργείται ταμείο από κοινού με το Δημόσιο.

Και η Κόντρα έχει θετική ματιά

Ιστορική Συμφωνία Αλέξη- Ιερώνυμου για την εκκλησιαστική περιουσία είναι και ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδα Κόντρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις