Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / ΣτΕ: ΕΝΦΙΑ στα εκκλησιαστικά ακίνητα που δεν αποτελούν λατρευτικούς χώρους
ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: ΕΝΦΙΑ στα εκκλησιαστικά ακίνητα που δεν αποτελούν λατρευτικούς χώρους

ΕΝΦΙΑ υποχρεούται να πληρώνει η Εκκλησία της Ελλάδος για ακίνητα της ή του Οικουμενικού Πατριαρχείου εφόσον δεν αποτελούν λατρευτικούς χώρους.   Όλα τα εκκλησιαστικά ακίνητα που δεν προορίζονται αυστηρά για λατρευτικούς σκοπούς (ναοί και λοιπά) ή δεν εξυπηρετούν αμιγώς κοινωφελείς δραστηριότητες. Επομένως υπόκεινται σε καταβολή ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας  Αυτό έκρινε […]

ΕΝΦΙΑ υποχρεούται να πληρώνει η Εκκλησία της Ελλάδος για ακίνητα της ή του Οικουμενικού Πατριαρχείου εφόσον δεν αποτελούν λατρευτικούς χώρους.  

Όλα τα εκκλησιαστικά ακίνητα που δεν προορίζονται αυστηρά για λατρευτικούς σκοπούς (ναοί και λοιπά) ή δεν εξυπηρετούν αμιγώς κοινωφελείς δραστηριότητες. Επομένως υπόκεινται σε καταβολή ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 

Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από προσφυγή της Σταυροηγιακής Μονής της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας (Χαλκδική). Η εν λόγω Μονή κλήθηκε να καταβάλει ΕΝΦΙΑ ύψους 259.395 ευρώ, ζητώντας από το υπουργείο Οικονομικών επαναπροσδιορισμό του ποσού. 

Το υπουργείο δεν απάντησε και η Mονή προσέφυγε στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο. Με την αίτησή της ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός ο νόμος 4223/2013, κατά το σκέλος εκείνο που προέβλεπε ότι δεν απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα της Εκκλησίας που μισθώνονται ή παραχωρούνται. 

Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι η επιβολή ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα της Εκκλησίας δεν δημιουργεί βάρος ικανό να κλονίσει την περιουσιακή της κατάσταση. 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις