Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Ο καταξιωμένος Ροσάλες αποθεώνει την Ελλάδα: Η φιλοσοφία, ο καιρός, οι άνθρωποι
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο καταξιωμένος Ροσάλες αποθεώνει την Ελλάδα: Η φιλοσοφία, ο καιρός, οι άνθρωποι

“Ο ελληνικός πολιτισμός είναι πολύ σημαντικός για μένα” λέει ο Ισπανός σκηνοθέτης Χάιμε Ροσάλες ο οποίος σπούδασε για έναν χρόνο ελληνική φιλοσοφία. Βλέποντας από το αεροπλάνο τα βουνά και τις θάλασσες της Ελλάδας, λέει ότι αναλογιζόταν τη χώρα του Πλάτωνα και του Σοφοκλή. «Οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ ζεστοί και μοιάζουν με τους Ισπανούς. Ο […]

“Ο ελληνικός πολιτισμός είναι πολύ σημαντικός για μένα” λέει ο Ισπανός σκηνοθέτης Χάιμε Ροσάλες ο οποίος σπούδασε για έναν χρόνο ελληνική φιλοσοφία. Βλέποντας από το αεροπλάνο τα βουνά και τις θάλασσες της Ελλάδας, λέει ότι αναλογιζόταν τη χώρα του Πλάτωνα και του Σοφοκλή.

«Οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ ζεστοί και μοιάζουν με τους Ισπανούς. Ο καιρός αυτός που έχει στη Θεσσαλονίκη με την ομίχλη είναι υπέροχος για γυρίσματα. Γι’ αυτό και ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος επέλεγε να γυρίσει τις ταινίες του εδώ». 

Από τους ιδιαίτερους εκπροσώπους του νέου ισπανικού κινηματογράφου, με σταθερή παρουσία στα διεθνή φεστιβάλ και ένα πολύ προσωπικό ύφος, ο Ισπανός σκηνοθέτης Χάιμε Ροσάλες βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη προσκεκλημένος του 59ου Φεστιβάλ που παρουσιάζει τις έξι μεγάλου μήκους ταινίες του, ανάμεσα στις οποίες και το νέο του φιλμ «Το μυστικό της Πέτρα» που σύντομα θα διανεμηθεί στις αίθουσες. 

«Τις ταινίες μου, παρότι έχουν προσωπική γραφή και ασχολούνται με θέματα που με ενδιαφέρουν, τις κάνω για το κοινό» λέει ο Ροσάλες ο οποίος μάλιστα αντιμετωπίζει το  κοινό «όχι ως φίλο μου, αλλά ως εχθρό. Με την έννοια ότι δεν θα με συγχωρήσει αν κάνω κάτι που δεν του αρέσει. Το κοινό αφιερώνει χρόνο και χρήμα σε μια ταινία.» 

«Κάνω ταινίες για να μάθω τον εαυτό μου» λέει ο Ροσάλες που θεωρεί ότι μοιάζει με τον Σίσυφο. «Προσπαθώ να φτάσω μια φορά στην κορυφή και μετά ξεκινάω πάλι από την αρχή». Κάθε ταινία του Ροσάλες όμως είναι και μια ευκαιρία να διερευνήσει την κινηματογραφική γλώσσα. Στο φιλμ μου «Η μοναξιά» το 40% των σκηνών είναι γυρισμένες με split screen, ενώ «Το μυστικό της Πέτρα» γυρίστηκε με σταθερή κάμερα που άλλοτε πλησιάζει τους χαρακτήρες και άλλοτε όχι. 

Αναφερόμενος στο «Μυστικό της Πέτρα», ο Χάιμε Ροσάλες επισήμανε μεταξύ άλλων: «Ήθελα να έχει απήχηση σε ευρύτερο κοινό. Να πω στον κόσμο τι θεωρώ σημαντικό. Να έχει πρωτότυπη κινηματογραφική γραφή. Το σενάριο διαθέτει περισσότερη ένταση και δουλεύω με ταλαντούχους ηθοποιούς. Οι ηθοποιοί είναι περίεργοι άνθρωποι. Τους θαυμάζω και είναι δύσκολο να τους χειριστώ. Προσπαθώ να χρησιμοποιώ πολλές τεχνικές γιατί κάθε ηθοποιός είναι διαφορετικός. Συνήθως κάνω μαζί τους πολλές πρόβες». 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις