Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν – “Θα τις παρακάμψουμε” απαντά ο Ροχανί
ΚΟΣΜΟΣ

Κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν – “Θα τις παρακάμψουμε” απαντά ο Ροχανί

Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα του θα «παρακάμπτει με περηφάνια» τις νέες αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες τίθενται σήμερα σε ισχύ εναντίον του ιρανικού πετρελαϊκού και οικονομικού τομέα.  «Ανακοινώνω ότι θα παρακάμπτουμε με περηφάνια τις παράνομες και άδικες κυρώσεις σας διότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο Ροχανί στη διάρκεια τηλεοπτικού του […]

Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα του θα «παρακάμπτει με περηφάνια» τις νέες αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες τίθενται σήμερα σε ισχύ εναντίον του ιρανικού πετρελαϊκού και οικονομικού τομέα. 

«Ανακοινώνω ότι θα παρακάμπτουμε με περηφάνια τις παράνομες και άδικες κυρώσεις σας διότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο Ροχανί στη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος. 

«Η Αμερική ήθελε να περιορίσει στο μηδέν τις πωλήσεις του ιρανικού πετρελαίου (…) όμως θα συνεχίσουμε να πουλάμε το πετρέλαιό μας (…) να παρακάμπτουμε τις κυρώσεις», πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος. 

Έξι μήνες μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επαναφέρει σήμερα σε ισχύ όλες τις κυρώσεις που είχαν αρθεί εναντίον της Τεχεράνης. 

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση οικονομικού πολέμου και αντιμετωπίζουμε μια απόπειρα εκφοβισμού. Πιστεύω ότι σε όλη την αμερικανική Ιστορία δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποιος στον Λευκό Οίκο που να παραβιάζει τόσο κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες», κατήγγειλε ο Ροχανί. 

Στόχος των ΗΠΑ να εντείνουν την πίεση στην Τεχεράνη με στόχο να περιορίσει το βαλλιστικό και πυρηνικό της πρόγραμμα και να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική και πολιτική της επιρροή στη Μέση Ανατολή. 

Οι κυρώσεις αυτές είχαν αρθεί μετά τη διεθνή συμφωνία του 2015, την οποία είχε συνάψει το Ιράν με την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Εξάλλου από σήμερα η Ουάσινγκτον θα προσθέσει ακόμη 300 νέες διατάξεις εναντίον του πετρελαϊκού, τραπεζικού και ασφαλιστικού τομέα του Ιράν. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Μάιο ότι η κυβέρνησή του αποσύρεται από τη διεθνή συμφωνία, την οποία έχει χαρακτηρίσει «τη χειρότερη που έχει υπογραφεί ποτέ». Οι υπόλοιπες χώρες που την έχουν υπογράψει –Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα—έχουν απαντήσει ότι θα εξακολουθήσουν να την τηρούν. 

Οι λεπτομέρειες για τις αμερικανικές κυρώσεις θα γίνουν γνωστές στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν σήμερα στις 08:30 (τοπική ώρα, 15:30 ώρα Ελλάδας). 

Μιλώντας στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Τσατανούγκα του Τενεσί χθες Κυριακή ο Τραμπ τόνισε ότι η πολιτική του «μέγιστης πίεσης» εναντίον του Ιράν λειτουργεί.

«Το Ιράν είναι μια πολύ διαφορετική χώρα από τότε που ανέλαβα την προεδρία», επεσήμανε, προσθέτοντας: «Ήθελαν να καταλάβουν όλη τη Μέση Ανατολή. Τώρα απλώς θέλουν να επιβιώσουν». 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις