“Ανιχνευτές ψεύδους” στα ελληνικά σύνορα – Είναι πράγματι ασφαλείς;

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

“Ανιχνευτές ψεύδους” στα ελληνικά σύνορα – Είναι πράγματι ασφαλείς;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: l.a.ntokas

“Ανιχνευτές ψεύδους” τοποθετούνται πιλοτικά στα ελληνικά σύνορα, όπως προαναγγέλλει με δημοσίευμα της, η γαλλική εφημερίδα Les Echos. Σε Ουγγαρία, Ελλάδα και Λετονία θα δοκιμαστούν πιλοτικά οι “ανιχνευτές ψεύδους” του συστήματος iBorderCTRL. Θα αναλύει τις “μικρο-εκφράσεις” των ταξιδιωτών και θα χρησιμοποιηθεί ως ανιχνευτής ψεύδους σε διάφορες ερωτήσεις. Το σύστημα θα ελέγχει όλες τις εισόδους προς την […]

05.11.2018 | 17:15

“Ανιχνευτές ψεύδους” τοποθετούνται πιλοτικά στα ελληνικά σύνορα, όπως προαναγγέλλει με δημοσίευμα της, η γαλλική εφημερίδα Les Echos.

Σε Ουγγαρία, Ελλάδα και Λετονία θα δοκιμαστούν πιλοτικά οι “ανιχνευτές ψεύδους” του συστήματος iBorderCTRL.

Θα αναλύει τις “μικρο-εκφράσεις” των ταξιδιωτών και θα χρησιμοποιηθεί ως ανιχνευτής ψεύδους σε διάφορες ερωτήσεις.

Το σύστημα θα ελέγχει όλες τις εισόδους προς την ΕΕ και θα διαρκέσει έξι μήνες με προϋπολογισμό 4,5 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ.

Το πρόγραμμα Horizon 2020, έχει στόχο «να επισπεύσει την κυκλοφορία στα σύνορα» και «να αυξήσει την ασφάλεια».

Πριν την άφιξή τους στα σημεία ελέγχου, οι ταξιδιώτες θα απαντούν σε ερωτήσεις μπροστά από μια web κάμερα, σχετικές με την κατάσταση, την ταυτότητά τους και τους λόγους μετακίνησης.

«Πολλοί αναλυτές θεωρούν πάντως ότι στην πορεία το σύστημα θα μάθει τους ανθρώπους να ψεύδονται … διαφορετικά», εκτιμά η Les Echos.

Το αυτόματο σύστημα έχει φτιαχτεί έτσι ώστε οι ταξιδιώτες να χρησιμοποιούν μια online εφαρμογή όπου θα ανεβάζουν τις φωτογραφίες του διαβατηρίου τους, την βίζα και τα αποδεικτικά πόρων, και ύστερα, με την χρήση κάμερας, θα απαντούν σε έναν ηλεκτρονικό συνοριοφύλακα.

Οι ερωτήσεις θα είναι προσωποποιημένες με κριτήριο το φύλο, την εθνικότητα και την γλώσσα του ταξιδιώτη.

Η μοναδική προσέγγιση της «ανίχνευσης εξαπάτησης» αναλύει τις μικροεκφράσεις των ταξιδιωτών για να διαπιστώσει εάν ο ερωτώμενος ψεύδεται.

Κατά το πρώτο στάδιο, το σύστημα πληροφορεί τους ταξιδιώτες για τα δικαιώματά τους και τις ταξιδιωτικές διαδικασίες. Επίσης, παρέχει συμβουλές και προειδοποιήσεις για να αποτρέψει τις παράνομες δράσεις.

Κατά το δεύτερο στάδιο, οι πληροφορίες των ταξιδιωτών που έχουν χαρακτηριστεί ως «χαμηλού ρίσκου» κατά το προηγούμενο στάδιο, θα προ-αξιολογούνται βραχέως.

Ενώ οι πληροφορίες των «υψηλότερου ρίσκου» επιβατών θα περνούν από έναν περισσότερο ενδελεχή έλεγχο.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι συνοριοφύλακες θα χρησιμοποιούν μια συσκευή χειρός για την αυτόματη διασταύρωση των πληροφοριών.

Έτσι, θα συγκρίνονται οι εικόνες του προσώπου που πάρθηκαν με αυτές των διαβατηρίων και φωτογραφίες από άλλες διελεύσεις των συνόρων.

Μετά από επανεκτιμήσεις, ο δυνητικός κίνδυνος θα υπολογίζεται εκ νέου και μόνο τότε ένας συνοριοφύλακας θα αναλαμβάνει τον έλεγχο αντικαθιστώντας το αυτοματοποιημένο σύστημα.

Exit mobile version