Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Το «Τοπίο στην Ομίχλη» του Αγγελόπουλου στις 100 καλύτερες ξενόγλωσσες ταινίες
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Το «Τοπίο στην Ομίχλη» του Αγγελόπουλου στις 100 καλύτερες ξενόγλωσσες ταινίες

Πριν από τρία χρόνια το BBC Culture πραγματοποίησε την πρώτη του δημοσκόπηση για τις 100 σπουδαιότερες Αμερικανικές ταινίες. Δύο ακόμη δημοσκοπήσεις έγιναν για τις καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα και για τις καλύτερες κωμωδίες. Φέτος αποφάσισε να στρέψει αλλού τους προβολείς του, μακριά από το Χόλιγουντ και να ζητήσει από τους κριτικούς να ψηφίσουν τις […]

Πριν από τρία χρόνια το BBC Culture πραγματοποίησε την πρώτη του δημοσκόπηση για τις 100 σπουδαιότερες Αμερικανικές ταινίες. Δύο ακόμη δημοσκοπήσεις έγιναν για τις καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα και για τις καλύτερες κωμωδίες.

Φέτος αποφάσισε να στρέψει αλλού τους προβολείς του, μακριά από το Χόλιγουντ και να ζητήσει από τους κριτικούς να ψηφίσουν τις καλύτερες ξενόγλωσσες ταινίες όλων των εποχών, εκείνες δηλαδή που είναι γυρισμένες σε άλλες γλώσσες, εκτός της αγγλικής

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 209 κριτικοί από 43 διαφορετικές χώρες και 41 γλώσσες. Το αποτέλεσμα, λοιπόν, είχε ως εξής: 100 ταινίες από 67 σκηνοθέτες που εκπροσωπούν 24 χώρες και 19 γλώσσες.

Από αυτές οι περισσότερες ήταν γυρισμένες στα γαλλικά, 27 ταινίες, 12 στα μανδαρινικά και 11 σε ιταλικά και ιαπωνικά.

Από την άλλη, ορισμένες γλώσσες εκπροσωπήθηκαν από μία μόλις ταινία, όπως τα λευκορωσικά (Come and See), τα ρουμάνικα Romanian (4 Months, 3 Weeks and 2 Days), και στα Wolof (Touki Bouki).

Βέβαια, από τη λίστα δεν έλειψαν και τα ελληνικά, με εκπρόσωπο τον μοναδικό Θόδωρο Αγγελόπουλο και το «Τοπίο στην Ομίχλη».

Στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκονται οι θρυλικοί «Επτά Σαμουράι» του Ακίρα Κουροσάβα, στη δεύτερη θέση ακολουθεί «Κλέφτης ποδηλάτων» του Βιτόριο ντε Σίκα και στην τρίτη το «Tokyo Story» του Γιαζουχίρο Όζου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις