Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

29

Νοεμβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Κυριάκος: Αλλάζουμε, με νέα, ικανά πρόσωπα – Λύτρωση οι εκλογές, υπόσχομαι μόνο αλήθειες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος: Αλλάζουμε, με νέα, ικανά πρόσωπα – Λύτρωση οι εκλογές, υπόσχομαι μόνο αλήθειες

Συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία μίλησε για τις εκλογές, την κυβέρνηση και τη συνταγματική αναθεώρηση Θα ζητήσω συνεργασία, ακόμα και με αυτοδυναμία Για το μετεκλογικό τοπίο, ο κ. Μητσοτάκης διακηρύσσει τη βούλησή του να επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ακόμα και αν έχει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, αλλά αποκλείει […]

Συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία μίλησε για τις εκλογές, την κυβέρνηση και τη συνταγματική αναθεώρηση

Θα ζητήσω συνεργασία, ακόμα και με αυτοδυναμία

Για το μετεκλογικό τοπίο, ο κ. Μητσοτάκης διακηρύσσει τη βούλησή του να επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ακόμα και αν έχει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, αλλά αποκλείει κάθετα συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν πρόκειται ποτέ να συμπράξω σε μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ διότι σηματοδοτεί τον ακριβώς αντίθετο κόσμο από εκείνον στον οποίο πιστεύω εγώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ψέμα και η οικονομική καθήλωση. Η ανασφάλεια και το κομματικό ρουσφέτι. Η εσωστρέφεια και η μιζέρια. Η χώρα, όμως, χρειάζεται αλήθεια και πρόοδο. Κανόνες και αξιολόγηση. Άνοιγμα στο μέλλον και ευημερία για όλους. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα επιδιώξουμε την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και κοινοβουλευτική συναίνεση είτε έχουμε αυτοδυναμία, είτε όχι. Και είμαι σίγουρος ότι κανείς δεν θα τολμήσει να ξαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ από το παράθυρο, όταν οι πολίτες θα τον έχουν διώξει από την πόρτα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Σύντομα οι υποψήφιοι βουλευτές

Ερωτηθείς για την ανανέωση της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης δίνει την είδηση πως τις επόμενες ημέρες οι πολίτες θα αρχίσουν να γνωρίζουν τους πρώτους νέους υποψήφιους βουλευτές της παράταξης.

“Είναι πρόσωπα που δεν έχουν διεκδικήσει ποτέ στο παρελθόν την είσοδό τους στη Βουλή. Νέα πρόσωπα, ικανά, με όρεξη να προσφέρουν στην πατρίδα με τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους από την πραγματική ζωή”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αν αποχωρήσει ο Πάνος Καμμένος, ο Αλέξης Τσίπρας είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί, ή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, υπογράμμισε ακόμη.

«Αν ο κ. Καμμένος αποχωρήσει από την δικομματική κυβέρνηση δεν υφίσταται πλέον καμία απολύτως πολιτική νομιμοποίηση στον κ. Τσίπρα να συνεχίσει να κυβερνά. Οφείλει αμέσως, είτε να ζητήσει νέα ψήφο εμπιστοσύνης, είτε να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Αυτό επιτάσσει η λογική, αλλά και η θεσμική τάξη, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε πρωθυπουργός με το θράσος να μένει στην εξουσία με κυβέρνηση μειοψηφίας. Κάτι τέτοιο θα σημάνει, άλλωστε, και τον απόλυτο αυτοεξευτελισμό του.

Υπενθυμίζω, άλλωστε, πώς, όταν μετά το δημοψήφισμα του ‘15 ο κ. Τσίπρας έμεινε και τότε με λιγότερους από 151 βουλευτές και ήταν η ψήφος της αντιπολίτευσης που μας κράτησε στην Ευρώπη, παραιτήθηκε και προκήρυξε εκλογές. Εκλογές, αν θυμάστε, με πρωθυπουργό την κυρία Θάνου. Θα είναι δύσκολο, συνεπώς, ο κ. Τσίπρας να πράξει τώρα κάτι άλλο και, κυρίως, να το αιτιολογήσει. Γιατί έτσι θα ομολογήσει -και δημοσίως πλέον- ότι το μόνο που τον απασχολεί είναι να μείνει γαντζωμένος για μερικές ακόμη εβδομάδες στην καρέκλα του», δήλωσε.

“Μπορούμε να τα καταφέρουμε”

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύεται πως “μέχρι τις εκλογές, όσα ψέματα και αν πει ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι αυτό θα κάνει, δεν θα υποσχεθώ τίποτα που δεν μπορώ να πράξω. Θα λέω μόνο την αλήθεια. Σε τέσσερα χρόνια από σήμερα η Ελλάδα θα πατάει γερά στα πόδια της. Θα αναπτύσσεται δυναμικά και θα δημιουργεί νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Θα είναι μια χώρα με ασφάλεια στους δημόσιους χώρους και τα σπίτια μας. Μια χώρα που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους. Μια χώρα που θα μας κάνει ξανά υπερήφανους. Μπορούμε να τα καταφέρουμε”.

Αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση επισήμανε:

«Από καιρό έχω δηλώσει ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για ένα νέο Σύνταγμα σε μια νέα Ελλάδα. Γι’ αυτό την Τρίτη η ΝΔ θα καταθέσει τη δική της ολοκληρωμένη πρόταση, για μια ευρεία και τολμηρή αναθεώρηση. Θα πράξουμε, δηλαδή, το καθήκον μας ως κόμμα εθνικά και θεσμικά υπεύθυνο. Όσο για το άρθρο 86, ας σταματήσει, πλέον, η υποκρισία. Όταν εγώ πρότεινα την αλλαγή του από το 2006, ο κ. Τσίπρας ούτε που το πήρε χαμπάρι. Τον απασχολούσε, προφανώς τότε, το πώς θα υπονομεύσει τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη, ώστε είναι αυτός ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας του Συνασπισμού».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις