Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ / Αρχαίο κινητό μνημείο στα χέρια 51χρονου – Συνελήφθη… με φόντο την Ακρόπολη (pics)
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχαίο κινητό μνημείο στα χέρια 51χρονου – Συνελήφθη… με φόντο την Ακρόπολη (pics)

Του Πέτρου Καρσιώτη Ένα σημαντικότατο αρχαίο κινητό μνημείο, προερχόμενο πιθανότατα από την Ακρόπολη, την Πλάκα ή την ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, ανακτήθηκε από το ελληνικό κράτος μετά τη σύλληψη από την Αστυνομία του 51χρονου άνδρα ο οποίος το κατείχε. Σύλληψη, με φόντο τον Παρθενώνα Η σύλληψη από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της […]

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ένα σημαντικότατο αρχαίο κινητό μνημείο, προερχόμενο πιθανότατα από την Ακρόπολη, την Πλάκα ή την ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, ανακτήθηκε από το ελληνικό κράτος μετά τη σύλληψη από την Αστυνομία του 51χρονου άνδρα ο οποίος το κατείχε.

Σύλληψη, με φόντο τον Παρθενώνα

Η σύλληψη από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας και η κατάσχεση του μεγάλης αξίας αντικειμένου, έγινε στο Μοναστηράκι με φόντο ακριβώς τον Παρθενώνα!

Μαρμάρινο ιωνικό κιονόκρανο σχεδόν ακέραιο

Πρόκειται, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, για μαρμάρινο ιωνικό κιονόκρανο, σχεδόν ακέραιο, ο εχίνος του οποίου φέρει διακόσμηση ιωνικού κυματίου και τα προσκεφάλαια φέρουν διακόσμηση με ζωστήρες.

Οι οφθαλμοί των ελίκων είναι επίπεδοι και στην άνω επιφάνεια φέρει, ακανόνιστες λαξεύσεις, τα εγχάρακτα γράμματα «ΙΓ», πιθανόν τεκτονικά σύμβολα καθώς και εγχάρακτο κεφάλι ανθρώπινης μορφής σε πλάγια όψη.

Φέρει πιθανόν τεκτονικά σύμβολα

Έχει μέγιστο σωζόμενο μήκος στις έλικες, εβδομήντα ένα  εκατοστά, άβακα πενήντα ένα επί σαράντα πέντε εκατοστά, κάτω επιφάνεια πλάτους σαράντα τέσσερα και μισό εκατοστά και μέγιστο ύψος στις έλικες είκοσι εννέα  εκατοστά.

Χρονολογείται στην κλασσική ή ελληνιστική περίοδο

Χρονολογείται πιθανόν στην Κλασική ή Ελληνιστική περίοδο, είναι σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας και σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης ενώ πιθανόν, συνεχίζει η Αστυνομία, προέρχεται από την περιοχή της Ακροπόλεως, της Πλάκας ή και της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών.

Εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις

Η κατασχεθείσα αρχαιότητα επιδείχθηκε σε αρμόδιο αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, ο οποίος γνωμάτευσε ότι εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Από πού έχει αφαιρεθεί και πότε

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεγάλης αρχαιολογικής, ιστορικής αλλά και οικονομικής αξίας αντικείμενο έχει αφαιρεθεί σε άγνωστο μέχρι στιγμής χρόνο και τρόπο από αρχαιολογικό χώρο της Αθήνας.

Θα αναζητηθούν απαντήσεις για την απώλεια

Για την οριστική απάντηση στο ζήτημα αυτό,  αναμένεται η πραγματογνωμοσύνη των αρμόδιων αρχαιολόγων και αν διαπιστωθεί ότι πρόκειται για μέρος μνημείου από αρχαιολογικό χώρο της Αθήνας, σαφώς θα αναζητηθούν και οι υπεύθυνοι για την αφαίρεσή του.

Στον εισαγγελέα η υπόθεση

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στον  Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις