Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / “Όταν η δεσποινίς Ζαν Λεμέρ σας παραδώσει αυτή την επιστολή, θα είμαι νεκρός”
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

“Όταν η δεσποινίς Ζαν Λεμέρ σας παραδώσει αυτή την επιστολή, θα είμαι νεκρός”

Η επιστολή του νεαρού Σαρλ Μποντλέρ με την οποία ανακοίνωνε την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει  θα πωληθεί, την Κυριακή, μαζί με 34 ακόμη επιστολές του συγγραφέα της ποιητικής συλλογής «Άνθη του κακού» από τον οίκο Osenat. Ο Μποντλέρ έκανε απόπειρα από την οποία τελικά επέζησε το 1845. «Όταν η δεσποινίς Ζαν Λεμέρ θα σας παραδώσει […]

Η επιστολή του νεαρού Σαρλ Μποντλέρ με την οποία ανακοίνωνε την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει  θα πωληθεί, την Κυριακή, μαζί με 34 ακόμη επιστολές του συγγραφέα της ποιητικής συλλογής «Άνθη του κακού» από τον οίκο Osenat.

Ο Μποντλέρ έκανε απόπειρα από την οποία τελικά επέζησε το 1845.

«Όταν η δεσποινίς Ζαν Λεμέρ θα σας παραδώσει αυτή την επιστολή, θα είμαι νεκρός (…) Μια φρικτή αγωνία με πεθαίνει (…) Αυτοκτονώ γιατί δεν μπορώ πια να ζω, γιατί η κούραση να αποκοιμηθώ και η κούραση να ξυπνήσω μού είναι ανυπόφορες», γράφει απευθυνόμενος στην ερωμένη του Ζαν Ντιβάλ ο ποιητής που είχε μια συγκρουσιακή σχέση με την οικογένειά του.

Με ένα μαχαίρι θα αποπειραθεί να δώσει τέλος στη ζωή του, χωρίς ωστόσο η πράξη του αυτή να έχει σοβαρές συνέπειες. Τότε ήταν 24 ετών και θα ζήσει άλλα 22 χρόνια.

Η επιστολή αυτή, η αξία της οποίας εκτιμάται μεταξύ 60.000 και 80.000 ευρώ, θα είναι το σημαντικότερο κομμάτι της δημοπρασίας του οίκου που εδρεύει στο Φοντενεμπλό, στο νοτιοανατολικό Παρίσι.

Άλλα κείμενα του Μποντλέρ στα οποία ο «καταραμένος» ποιητής δεν κρύβει την περίπλοκη καλλιγραφία του θα βγουν στο σφυρί: το ερωτικό ποίημα «Les promesses d’un visage», σημειώσεις που αμφισβητούν τις δριμείες λογοτεχνικές κριτικές για τα «Άνθη του κακού», γραπτά στα οποία περιγράφει τη στεναχώρια του, τις «μαύρες ιδέες» του, την «οργή» του, την απέχθειά του για τη γαλλική πολιτική και συγκεκριμένα για το καθεστώς του Ναπολέοντα Γ΄.

Αποτέλεσμα εικόνας για charle baudelaire

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις