Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών: Οι κίνδυνοι που “παραμονεύουν”
ΥΓΕΙΑ

Καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών: Οι κίνδυνοι που “παραμονεύουν”

Οι άμεσες επιπτώσεις των αναψυκτικών στον οργανισμό του ανθρώπου είναι καλά τεκμηριωμένες. Περίπου 20 λεπτά από τη στιγμή που καταναλώσετε ένα κουτάκι αναψυκτικό, ξαφνικά έχετε περισσότερη ενέργεια από πριν. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός δέχεται το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε ζάχαρη, που είναι περίπου 8 με 10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Η ποσότητα […]

Οι άμεσες επιπτώσεις των αναψυκτικών στον οργανισμό του ανθρώπου είναι καλά τεκμηριωμένες.

Περίπου 20 λεπτά από τη στιγμή που καταναλώσετε ένα κουτάκι αναψυκτικό, ξαφνικά έχετε περισσότερη ενέργεια από πριν. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός δέχεται το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε ζάχαρη, που είναι περίπου 8 με 10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Η ποσότητα αυτή περιλαμβάνεται μόνο σε ένα κουτάκι αναψυκτικού.

Εκείνη τη στιγμή το σάκχαρο στο αίμα «εκτοξεύεται», προκαλεί ραγδαία αύξηση της ινσουλίνης και το ήπαρ μετατρέπει όλα τα σάκχαρα σε λίπος.

Μέσα σε 40 λεπτά, ολοκληρώνεται η απορρόφηση της καφεΐνης και το σώμα αντιδρά ανάλογα. Διαστέλλονται οι κόρες των ματιών, αυξάνεται η αρτηριακή πίεση και το συκώτι μεταφέρει περισσότερη ζάχαρη στο αίμα. Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν την πρώτη ώρα από τη στιγμή που καταναλώνεται το αναψυκτικό.

Όμως, η κατανάλωση τουλάχιστον δύο αναψυκτικών την ημέρα, επηρεάζουν σχεδόν όλα τα μέρη του σώματος.

Καρδιά

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, έδειξε ότι όσοι πίνουν ακόμη και ένα αναψυκτικό την ημέρα, αυξάνουν τον κίνδυνο για χρόνια καρδιακή νόσο.

Συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που έπιναν λιγότερα αναψυκτικά, όσοι έπιναν πιο πολλά είχαν 20% μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν καρδιακή προσβολή. Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών συσχετίστηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Εγκέφαλος

Οι διατροφές που περιέχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης, μπορούν να επηρεάσουν αρκετές διαδικασίες του νευρικού συστήματος.

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuroscience, έδειξε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χημικής ουσίας BDNF, που λειτουργεί ως φυσικό αντικαταθλιπτικό και είναι γνωστή για την ενισχυτική δράση της στη μνήμη.

Όταν τα επίπεδα της ουσίας αυτής είναι μειωμένα, οι γνωστικές λειτουργίες δυσκολεύουν και η μνήμη αποδυναμώνεται.

Πνεύμονες

Σύμφωνα με μελέτη των επιστημόνων το 2012, η κατανάλωση αναψυκτικών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονιών επιπλοκών, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όσα περισσότερα αναψυκτικά καταναλώνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να πάσχει από άσθμα ή ΧΑΠ.

Δόντια

Κάθε φορά που πίνετε και μία γουλιά αναψυκτικό, η ζάχαρη συνδέεται σε μοριακό επίπεδο με τα βακτήρια του στόματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα οξύ, παράγωγο αυτής της αντίδρασης.

Το συγκεκριμένο οξύ αποδυναμώνει το σμάλτο και όσο περνάει ο χρόνος, δημιουργείται βακτηριακή πλάκα και τερηδόνα.

Τα αναψυκτικά μειώνουν και το pH του σάλιου, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο πολλαπλασιασμός των βακτηρίων και της διάβρωσης των δοντιών.

Τα αναψυκτικά διαίτης δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα.

Προσπαθήστε να ελαττώσετε την κατανάλωση αναψυκτικών, αν δεν μπορείτε να τα στερηθείτε εντελώς. Η λογική κατανάλωση δεν αποτελεί πρόβλημα.

Προτιμήστε να πίνετε νερό, που κάνει καλό στην υγεία γενικότερα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις