Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Στην Τζέιν Φόντα το κινηματογραφικό Βραβείο Λιμιέρ
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Στην Τζέιν Φόντα το κινηματογραφικό Βραβείο Λιμιέρ

Η Τζέιν Φόντα είναι ο άνθρωπος του κινηματογράφου, που τιμήθηκε φέτος με το Βραβείο Λιμιέρ στο Φεστιβάλ Κλασικού Κινηματογράφου, που πραγματοποιείται στη Λυών. Γνωστή για την αντίθεσή της στον πόλεμο του Βιετνάμ, η Αμερικανίδα ηθοποιός ερμήνευσε ένα τραγούδι, που τραγουδούν οι στρατιώτες, όταν φεύγουν από τις ένοπλες δυνάμεις. Η διοργάνωση προσελκύει κάθε χρόνο αρκετές διασημότητες, […]

Αποτέλεσμα εικόνας για jane fonda lumiere prize

Η Τζέιν Φόντα είναι ο άνθρωπος του κινηματογράφου, που τιμήθηκε φέτος με το Βραβείο Λιμιέρ στο Φεστιβάλ Κλασικού Κινηματογράφου, που πραγματοποιείται στη Λυών.

Γνωστή για την αντίθεσή της στον πόλεμο του Βιετνάμ, η Αμερικανίδα ηθοποιός ερμήνευσε ένα τραγούδι, που τραγουδούν οι στρατιώτες, όταν φεύγουν από τις ένοπλες δυνάμεις.

Η διοργάνωση προσελκύει κάθε χρόνο αρκετές διασημότητες, αλλά στο επίκεντρο είναι πάντα οι θεατές, το σινεφίλ κοινό, που προσέρχεται μαζικά για να παρακολουθήσει τα αφιερώματα, τις προβολές αλλά και τα masterclass.

Άλλωστε σ’ αυτή την πόλη γεννήθηκε ο κινηματογράφος: «Για μένα, η μεγαλύτερη ευχαρίστηση είναι η επιστροφή στην πηγή, στη γενέτειρα του κινηματογράφου. Είναι σημαντικό σήμερα, όπου όλα κινούνται με τέτοια ταχύτητα, να σταματήσουμε και να ρίξουμε μια ματιά στα μαθήματα που μας έδωσε το παρελθόν» επισήμανε ο Τζέιμς Τιερέ, εγγονός του Τσάρλι Τσάπλιν.

Ο Ταχάρ Ραχίμ συμπληρώνει: «Είναι ένα δημόσιο φεστιβάλ, όπου πηγαίνεις και βλέπεις μια ταινία με το κοινό. Και αυτό με γυρίζει πίσω όταν ήμουν θεατής και το όνειρό μου ήταν να γίνω κάποια στιγμή ηθοποιός».

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ ήταν ένας από τους επίτιμους προσκεκλημένους του φεστιβάλ. Έδωσε ένα masterclass και παρουσίασε πέντε ταινίες του. Το ντοκιμαντέρ που έκανε το 2012 με τίτλο «Οι γιοι των συννέφων» και αφορά στους πρόσφυγες στη Δυτική Σαχάρα, παραμένει επίκαιρο:

«Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να μέμφεται και να αντιδρά ενάντια σε όλες τις εξαιρετικές ΜΚΟ, όπως η Open Arms με το Aquarius. Σώζουν ζωές. Το να σώζεις ζωές δεν είναι έγκλημα. Είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Προσφέρουν στους μετανάστες που πνίγονται στις θάλασσες, το δικαίωμα να ζήσουν».

Στο ντοκιμαντέρ FTA, παρουσιάζεται η αντιπολεμική δράση της Τζέιν Φόντα τη δεκαετία του ’70. Μαζί με τον Ντόναλντ Σάδερλαντ επισκέπτονται πόλεις που βρίσκονται κοντά σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις και μιλούν κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

«Δεν είναι πολιτικό το φεστιβάλ, αλλά οι ταινίες. Πολύς κόσμος δεν ήξερε ότι τη δεκαετία του ’70, η Τζέιν Φόντα ήταν έντονα πολιτικοποιημένη, την παρακολουθούσε το FBI και είχε συλληφθεί από την αστυνομία. Είχε θέσει τις υπηρεσίες της στον αγώνα για την ειρήνη» εξηγεί ο διευθυντής του φεστιβάλ Τιερί Φρεμό.

Στην φετινή διοργάνωση προβλήθηκαν 187 ταινίες σε 40 διαφορετικά σημεία της Λυών. Τις παρακολούθησαν 184.000 θεατές:

«Υπάρχει ένας ωκεανός ταινιών. Μπορούμε να έχουμε ένα πρόγραμμα για πάντα, γιατί η ιστορία του σινεμά είναι γεμάτη θησαυρούς» ομολογεί ο διευθυντής της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις