Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αποποινικοποίηση της επαιτείας ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποποινικοποίηση της επαιτείας ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Την κατάργηση του άρθρου 407 του Ποινικού Κώδικα για την επαιτεία ζητούν με τροπολογία τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος, Βασίλης Τσίρκας και Τασία Χριστοδουλοπούλου. Αφορμή η σύλληψη μουσικού του δρόμου στην πλατεία Αριστοτέλους, κατηγορούμενη για επαιτεία, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα μέλη του Σωματείου Μουσικών Βορείου Ελλάδας. Οι τρεις βουλευτές χαρακτηρίζουν την επαιτεία «ψευτοαδίκημα», καθώς «κανένα […]

Την κατάργηση του άρθρου 407 του Ποινικού Κώδικα για την επαιτεία ζητούν με τροπολογία τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος, Βασίλης Τσίρκας και Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Αφορμή η σύλληψη μουσικού του δρόμου στην πλατεία Αριστοτέλους, κατηγορούμενη για επαιτεία, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα μέλη του Σωματείου Μουσικών Βορείου Ελλάδας.

Οι τρεις βουλευτές χαρακτηρίζουν την επαιτεία «ψευτοαδίκημα», καθώς «κανένα έννομο αγαθό δεν προσβάλλεται από την πράξη αυτή». Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι αν κι «απαρχαιωμένη» η διάταξη αυτή εφαρμόζεται συχνά τον τελευταίο καιρό με «προσαγωγή και ενίοτε σύλληψη καλλιτεχνών, κυρίως μουσικών του δρόμου».

Οι τρεις βουλευτές υπογραμμίζουν ότι η αναφορά των όρων «φυγοπονία, φιλοχρηματία, κατά συνήθεια» στο άρθρο 407 του Ποινικού Κώδικα φανερώνει «την ποινικοποίηση της σκέψης και του φρονήματος και όχι της άδικης πράξης».

Μάλιστα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν τα όσα είχε υποστηρίξει ο καθηγητής Ιωάννης Μανωλεδάκης, ο οποίος τόνιζε σχετικά με τη δίωξη της επαιτείας πως «πρόκειται για παρέκκλιση από το ισχύον στη χώρα μας φιλελεύθερο ποινικό σύστημα, το οποίο προϋποθέτει για το αξιόποινο άδικες (προσβλητικές) πράξεις».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις