Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μάτι: Περίμεναν για 4 ώρες αβοήθητοι – 13 έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα
ΕΛΛΑΔΑ

Μάτι: Περίμεναν για 4 ώρες αβοήθητοι – 13 έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα

Δεκατρείς άνθρωποι από τους συνολικά 99 που έχασαν τη ζωή τους την 23η Ιουλίου στο Μάτι, βρήκαν τραγικό θάνατο από πνιγμό μέσα στη θάλασσα, και όχι από τη φωτιά.  Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ιατροδικαστές που εξέτασαν τις σορούς, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Αυτοί οι άνθρωποι κατάφεραν αρχικά να νικήσουν τη φωτιά. […]

ΜΑΤΙ ΠΑΡΑΛΙΑ.jpg

Δεκατρείς άνθρωποι από τους συνολικά 99 που έχασαν τη ζωή τους την 23η Ιουλίου στο Μάτι, βρήκαν τραγικό θάνατο από πνιγμό μέσα στη θάλασσα, και όχι από τη φωτιά. 

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ιατροδικαστές που εξέτασαν τις σορούς, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Αυτοί οι άνθρωποι κατάφεραν αρχικά να νικήσουν τη φωτιά. Γλίτωσαν από τις μαινόμενες φλόγες και αφού κατευθύνθηκαν στη θάλασσα πίστεψαν πως σώθηκαν.

Έμειναν εκεί για ώρες να παλεύουν με τα κύματα και τον καπνό, περιμένοντας μάταια μία βοήθεια από τη θάλασσα.

Στις χιλιάδες σελίδες των μαρτυρικών καταθέσεων, συγγενείς των θυμάτων που τους είδαν μπροστά στα μάτια τους να χάνονται περιγράφουν το δικό τους εφιάλτη.

Η παντελής απουσία οποιουδήποτε συντονισμού των κρατικών φορέων αποτυπώνεται τόσο στους χρόνους επιχειρησιακής δράσης -περισσότερες μαρτυρίες αναφέρουν ότι είδαν τις πρώτες ιδιωτικές βάρκες στις 22.30 με 23.00- αλλά και στις αυτενέργειες ή φιλότιμο όπως το χαρακτήρισε σε μια ερώτησή του ο αντιεισαγγελέας Εφετών Ηλίας Ζαγοραίος, το οποίο επέδειξαν οι άνδρες του Λιμενικού.

Οι πρώτοι σοροί ωστόσο είχαν εντοπιστεί πολλές ώρες πριν και συγκεκριμένα στις 19:08, όπως είχε αποκαλύψει και ο «Ε.Τ.» από το ημερολόγιο του κεντρικού Λιμαναρχείου Ραφήνας.

Σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση του κεντρικού λιμενάρχη Ραφήνας, Δημήτρη Κωσταράκη, ο ίδιος ειδοποιήθηκε από ιδιώτη στις 18.50 για την ύπαρξη εγκλωβισμένων. Ωστόσο σύμφωνα με τις μαρτυρίες όσων επέζησαν, η φωτιά ήταν αντιληπτή σε όλη την περιοχή από τις 18.00, γεννώντας ερωτηματικά γιατί το Λιμενικό Σώμα δεν έστειλε προληπτικά βάρκες για να μεταφέρουν την εικόνα που επικρατεί στις ακτές. Κάτι που είχε πράξει το σώμα στην Κινέτα στέλνοντας το ΠΑΘ 070.

Με τις καιρικές συνθήκες από τις 19.00 στις 23ης Ιουλίου να δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο, όπως περιγράφει στη δική του κατάθεση ο Δημήτρης Μπαλτάκος διοικητής της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών, «ιδιωτικό σκάφος στο οποίο επέβαινα και εγώ προσέκρουσε σε ξέρα, ανετράπη με αποτέλεσμα την πτώση των επιβατών στη θάλασσα».

Δείτε ακόμη:

«Δεν θα αντέξω μαμά»: Σπαρακτικές καταθέσεις μαρτύρων για την τραγωδία στο Μάτι

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις